facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Bojujte s nízkým tlakem pomocí osvědčených tipů

Příčiny, příznaky a způsoby jak zvládnout nízký tlak

Nízký tlak, odborně nazývaný hypotenze, je stav, kdy krevní tlak v tepnách klesá pod normální úroveň. Obvykle je tento stav definován jako krevní tlak nižší než 100/60 mm Hg, což je důvod, proč se někdy označuje jako nízký tlak 100/60. Ačkoliv je často považován za méně nebezpečný než vysoký krevní tlak, může přinášet řadu nepříjemných příznaků a komplikací.

Příčiny nízkého tlaku

Existuje několik faktorů, které mohou vést k nízkému tlaku. Jedním z nich je dehydratace, kdy tělo ztrácí více vody, než přijímá. K tomu může dojít například během intenzivního cvičení, v horkém počasí nebo při horečce. Při nedostatku tekutin se objem krve snižuje, což může vést k poklesu krevního tlaku.

Dalším významným faktorem může být srdeční onemocnění. Srdeční selhání, bradykardie (pomalý srdeční tep) nebo srdeční infarkt mohou také způsobit snížení krevního tlaku. Srdce, které nedokáže pumpovat krev dostatečně efektivně, vede k poklesu tlaku v cévách. Některé endokrinní problémy, jako je hypotyreóza nebo Addisonova choroba, také přispívají k rozvoji hypotenze. Tyto stavy ovlivňují produkci hormonů, které regulují krevní tlak a rovnováhu tekutin v těle.

Krevní tlak může být ovlivněn i léky. Diuretika, beta-blokátory, antidepresiva nebo léky proti Parkinsonově chorobě mohou způsobit pokles krevního tlaku. Někteří lidé mají nízký tlak z genetických důvodů nebo kvůli kombinaci různých faktorů, které zahrnují životní styl, dietu a celkové zdraví.

Příznaky nízkého tlaku

Nízký tlak může mít různé projevy v závislosti na jeho závažnosti a příčině. Mezi nejčastější příznaky patří závratě a mdloby. Když krevní tlak klesne příliš nízko, mozek nedostává dostatek krve, což může vést k závratím nebo mdlobám. Dalším častým příznakem je únava. Nedostatečný krevní oběh znamená, že orgány a tkáně nedostávají potřebné množství kyslíku, což způsobuje celkovou únavu a slabost. Nízký krevní tlak může ovlivnit trávení a způsobit nevolnost či zvracení, stejně jako rozmazané vidění, kdy oči trpí nedostatečným přívodem krve. Nízký tlak může způsobit, že končetiny nejsou dostatečně prokrveny, což vede k pocitu chladu.

Diagnostika a léčba

Diagnóza nízkého tlaku se často stanovuje měřením krevního tlaku v různých situacích a polohách. Lékař může doporučit různé testy, aby zjistil příčinu hypotenze, jako jsou krevní testy, EKG, echokardiogram nebo test na funkci štítné žlázy. Měření tlaku v různých polohách, například vleže a ve stoje, může odhalit ortostatickou hypotenzi, kdy tlak klesá při přechodu do vzpřímené polohy. Léčba nízkého tlaku závisí na jeho příčině.

Pokud je nízký tlak způsoben dehydratací, je důležité zvýšit příjem tekutin a elektrolytů. Pokud jsou na vině léky, může být nutné upravit dávkování nebo změnit léčbu. V některých případech mohou být předepsány léky na zvýšení krevního tlaku.

Pro lidi, kteří trpí chronickou hypotenzí bez zjevné příčiny, existují různé strategie, jak zlepšit svůj zdravotní stav. Zvýšení příjmu soli může pomoci zvýšit krevní tlak. Avšak, důležité je konzultovat to s lékařem, protože příliš mnoho soli může mít negativní dopad na zdraví. Pití většího množství vody zvyšuje objem krve a pomáhá předcházet dehydrataci. Nošení kompresních punčoch zlepšuje krevní oběh v nohou a může zabránit hromadění krve v dolních končetinách.

Při vstávání z lehu nebo sedu je důležité vstávat pomalu, aby se zabránilo náhlému poklesu krevního tlaku. Jíst menší porce jídla častěji během dne může pomoci udržet krevní tlak na stabilní úrovni.

Prevence nízkého tlaku

Prevence hypotenze zahrnuje zdravý životní styl a pravidelnou péči o své tělo. Vyvážená strava bohatá na živiny pomáhá udržovat správnou funkci těla a může pomoci předejít problémům s krevním tlakem. Zahrnutí dostatečného množství ovoce, zeleniny, bílkovin a celozrnných produktů do jídelníčku podporuje celkové zdraví. Pravidelná fyzická aktivita podporuje dobrý krevní oběh a může pomoci udržet krevní tlak na zdravé úrovni.

Aerobní cvičení, jako je chůze, běh nebo plavání, jsou zvláště účinná. Kvalitní spánek je nezbytný pro regeneraci těla a udržení správné rovnováhy všech systémů. Nedostatek spánku může vést k různým zdravotním problémům, včetně nízkého krevního tlaku. Pravidelný příjem tekutin je klíčový pro prevenci dehydratace a udržení normálního krevního tlaku. Doporučuje se pít vodu pravidelně během dne, zejména v horkém počasí nebo při fyzické aktivitě.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Kdy vyhledat lékaře

I když nízký tlak není vždy důvodem k obavám, je důležité věnovat pozornost příznakům a konzultovat je s lékařem, zejména pokud se objeví náhle nebo jsou závažné. Pokud pociťujete závratě, mdloby, nevolnost nebo jiné příznaky, které vás znepokojují, neváhejte vyhledat lékařskou pomoc.

Lékař může provést potřebná vyšetření a doporučit vhodnou léčbu nebo změny životního stylu, které mohou pomoci zlepšit kvalitu vašeho života a zvládat nízký tlak efektivně.

Nízký tlak je stav, který může mít různé příčiny a projevy. I když se často nepovažuje za stejně nebezpečný jako vysoký krevní tlak, může přinášet značné nepříjemnosti a komplikace. Porozumění příčinám, příznakům a možnostem léčby je klíčem k efektivnímu zvládání tohoto stavu. Hypotenze může být zvládnuta kombinací zdravého životního stylu, vhodné stravy, dostatku tekutin a v případě potřeby lékařských zásahů. Správná péče o tělo a pravidelné konzultace s lékařem mohou významně přispět ke zlepšení kvality života a minimalizaci rizik spojených s nízkým krevním tlakem.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist