facebook
Akce s WELEDA! K nákupu čistícího oleje a gelu Weleda získáte čistící tonikum zdarma. Produkt bude k objednávce přidán automaticky. Weleda.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Neurologické důvody, kvůli kterým nemůžete v noci dobře spát

Neurologické příčiny nespavosti

Nespavost, známá také jako insomnie, je jednou z nejčastějších poruch spánku, která trápí miliony lidí po celém světě. Ačkoliv mnoho lidí spojuje nespavost se stresem nebo špatnými návyky spánkové hygieny, skutečná příčina může být mnohem složitější. Neurologické příčiny nespavosti jsou komplexní a mohou zahrnovat dysfunkce v určitých částech mozku, které regulují spánek, nebo změny v nervové soustavě, které ovlivňují náš spánkový cyklus. Pojďme se hlouběji podívat na to, jak funguje mozek, když nemůžeme spát, a proč jsou neurologické příčiny nespavosti často podceňovány.

Jak mozek reguluje spánek

Spánek je zásadní pro naši fyzickou a psychickou regeneraci, ale jeho regulace je mnohem komplikovanější, než bychom si mohli myslet. Mozkový kmen, hypothalamus a talamus hrají klíčovou roli v řízení našeho spánkového cyklu. Tyto oblasti mozku spolupracují na tom, aby naše tělo správně přecházelo mezi bdělým a spánkovým stavem.

Hypothalamus a cirkadiánní rytmy

Jednou z nejdůležitějších oblastí pro regulaci spánku je hypothalamus, který se podílí na kontrole cirkadiánních rytmů. Tyto rytmy jsou vnitřní „hodiny" našeho těla, které určují, kdy jsme unavení a kdy jsme čilí. Když hypothalamus správně nefunguje, může dojít k narušení těchto rytmů, což vede k problémům se spánkem.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Hypothalamus také kontroluje uvolňování melatoninu, hormonu, který signalizuje tělu, že je čas jít spát. Pokud je produkce melatoninu narušena, například kvůli vystavení jasnému světlu večer nebo neurologickým dysfunkcím, může být těžké usnout v normální dobu.

Thalamus a přenos informací

Další důležitou oblastí je thalamus, který během spánku pomáhá blokovat senzorické signály z okolního prostředí, aby nás nerušily. U lidí s neurologickými poruchami, jako je například roztroušená skleróza, může thalamus fungovat abnormálně, což znamená, že mozek neustále přijímá rušivé signály i v průběhu noci. To vede k častému probouzení nebo povrchnímu spánku.

Neurologické příčiny nespavosti: Klíčová role neurotransmiterů

Kromě jednotlivých částí mozku hrají důležitou roli také neurotransmitery, chemické látky, které přenášejí signály mezi nervovými buňkami. Dva nejvýznamnější neurotransmitery v regulaci spánku jsou GABA (kyselina gama-aminomáselná) a serotonin.

  • GABA je hlavní inhibiční neurotransmiter v mozku, který snižuje nervovou aktivitu a pomáhá tělu uvolnit se. Jeho nedostatek nebo snížená aktivita může vést k neschopnosti těla se dostatečně uvolnit, což následně vede k nespavosti.
  • Serotonin, který je často spojený s náladou, hraje rovněž roli ve spánku, zejména ve fázi REM spánku. Snížené hladiny serotoninu mohou způsobovat problémy s usínáním i s kvalitou spánku.

Problémy s neurotransmitery mohou mít různé příčiny, od genetických faktorů až po vlivy prostředí, jako je stres nebo nadměrné užívání stimulantů, jako je kofein.

Neurologické poruchy a jejich vliv na nespavost

Existuje celá řada neurologických onemocnění, které mají nespavost jako jeden z vedlejších projevů. Například pacienti s Parkinsonovou nemocí nebo Alzheimerovou chorobou často trpí poruchami spánku, které se mohou s průběhem onemocnění zhoršovat.

Parkinsonova nemoc a nespavost

Parkinsonova nemoc je degenerativní onemocnění, které ovlivňuje pohyb a často vede k třesům a svalové ztuhlosti. U pacientů s Parkinsonovou nemocí je běžná nespavost kvůli změnám v mozkových strukturách, které ovlivňují nejen motorické funkce, ale i spánek. Pacienti mohou mít problémy s udržením spánku a často se probouzejí v důsledku nepohodlí způsobeného svalovou rigiditou.

Alzheimerova nemoc a spánkový cyklus

Podobně jako Parkinsonova nemoc, i Alzheimerova choroba způsobuje narušení spánkového cyklu. Jednou z možných příčin je zhoršení suprachiasmatického jádra (část hypothalamu), které kontroluje cirkadiánní rytmy. U pacientů s Alzheimerovou nemocí je obvyklé, že mají problémy s usínáním a často se probouzejí během noci.

Stres a nespavost

Jedním z nejběžnějších faktorů přispívajících k nespavosti je stres. Dlouhodobý stres aktivuje sympatický nervový systém, který je zodpovědný za reakci „bojuj nebo uteč". Když je sympatický nervový systém neustále aktivní, tělo je v pohotovosti a brání se relaxaci a usínání.

Tento zvýšený stav bdělosti může trvat i v době, kdy se snažíme usnout, což způsobuje potíže s navozením klidného spánku. Mozek v tomto stavu neustále monitoruje prostředí, což ztěžuje usínání a zkracuje celkovou dobu hlubokého spánku.

Parasympatický nervový systém, který naopak podporuje odpočinek a regeneraci, je v takových případech potlačen. To vede k tomu, že i když je tělo unavené, nemůže přejít do spánkového stavu, což vytváří začarovaný kruh nespavosti.

Spánková apnoe

Další neurologickou příčinou nespavosti je spánková apnoe, porucha, při které dochází k opakovaným přerušením dýchání během spánku. Tato přerušení jsou často způsobena poruchami v mozku, které ovlivňují kontrolu dýchání. Mozek vysílá nesprávné signály do svalů, které udržují dýchací cesty otevřené, což vede k jejich kolapsu a následnému probuzení.

Lidé s neléčenou spánkovou apnoí se často probouzejí mnohokrát za noc, i když si to neuvědomují. Výsledkem je, že jejich spánek je fragmentovaný a neosvěžující, což vede k denní únavě, podrážděnosti a dalším zdravotním komplikacím.

Řešení neurologické nespavosti

Léčba nespavosti, která má neurologické příčiny, může být komplexní a vyžaduje multidisciplinární přístup. V některých případech může být doporučeno farmakologické řešení, například léky, které pomáhají regulovat hladiny neurotransmiterů. Alternativně mohou být efektivní také behaviorální terapie, které pomáhají snižovat stres a obnovit správnou spánkovou hygienu.

Techniky, jako je kognitivně-behaviorální terapie (CBT), jsou účinné v pomoci pacientům změnit jejich myšlenkové vzorce týkající se spánku, což může být klíčové pro dlouhodobé zlepšení kvality spánku. Mindfulness a meditace mohou zase pomoci snižovat aktivitu sympatického nervového systému a podporovat hlubokou relaxaci.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist