facebook
Akce! Ke každým 3 koupeným tyčinkám Bombus Crunchy Protein získáte 1 tyčinku Crunchy Protein zdarma!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak začlenit fazole mungo do vašeho jídelníčku

Fazole mungo jsou malé zelené luštěny, které získávají stále větší popularitu mezi milovníky zdravé stravy a kuchaři po celém světě. Tyto drobné fazolky jsou bohaté na živiny, snadno se připravují a nabízejí širokou škálu zdravotních výhod. V tomto článku se podíváme na nutriční hodnoty, zdravotní přínosy a různé způsoby, jak můžete mungo fazole začlenit do svého jídelníčku. Objevte s námi tajemství těchto malých, ale mocných luštěnin, které si rozhodně zaslouží místo ve vaší kuchyni.

Co je to mungo?

Mungo, nebo také fazole mungo (Vigna radiata), je drobná zelená luštěnina pocházející z Asie, patrně z Indie. Patří mezi významné potraviny zejména v indické a čínské kuchyni, kde je ceněna pro svou vysokou nutriční hodnotu a snadnou přípravu. Fazole mungo jsou známé svou jemnou chutí a příjemnou texturou, díky čemuž jsou ideální pro různé kulinářské úpravy. Lze je konzumovat jako celé fazole, klíčky nebo rozemleté na mouku.

Historie využití mungo

Historie mungo sahá tisíce let zpět do minulosti. První zmínky o jeho pěstování pocházejí z Indie a Číny, kde bylo důležitou součástí stravy a medicíny. V Indii se mungo pěstovalo již před více než 4 000 lety a hrálo klíčovou roli v ájurvédské medicíně, zejména díky svým léčivým vlastnostem. Číňané zase využívali mungo k detoxikaci organismu a jako prostředek k posílení celkového zdraví.

Postupně se fazole mungo rozšířily do dalších částí světa, včetně Evropy, Středního východu a Afriky. Dnes jsou pěstovány ve velkém měřítku v mnoha tropických a subtropických regionech, kde se těší velké oblibě díky své přizpůsobivosti a vysokému výnosu.

Zajímavosti o mungo

Existuje několik zajímavých aspektů, které dělají fazole mungo specifickými. Mungo je bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitamíny (zejména vitamín C a vitamíny skupiny B) a minerály jako železo, hořčík a fosfor. Díky těmto vlastnostem je ideální pro vegetariány a vegany, kteří hledají kvalitní rostlinný zdroj bílkovin. Mungo je také jedním z nejpopulárnějších druhů fazolí pro klíčení. Klíčky mungo jsou bohaté na enzymy, které napomáhají trávení a zlepšují vstřebávání živin. Klíčení také výrazně zvyšuje obsah vitamínu C a dalších antioxidantů. V tradiční čínské medicíně je mungo používáno k ochlazení těla, detoxikaci a podpoře trávení.

Mungo je také mimořádně všestranné, pokud jde o jeho kulinářské využití. Například v indické kuchyni je často základem pro různé druhy dalu, což jsou husté polévky nebo omáčky. V Číně jsou klíčky mungo běžně používány do salátů, polévek a smažených pokrmů. Díky své jemné chuti a křupavé textuře přidávají pokrmům nejen chuť, ale i zajímavou strukturu. Mungo se také používá při výrobě nudlí, které jsou populární zejména v jihovýchodní Asii.

Proč jíst mungo

Zařazení mungo do jídelníčku přináší řadu výhod pro lidské zdraví. Mungo je vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin, což je důležité zejména pro ty, kteří nekonzumují maso. Bílkoviny jsou základními stavebními kameny našich svalů, tkání a enzymů, a proto jsou nezbytné pro správné fungování našeho těla. Díky vysokému obsahu vlákniny napomáhá správnému trávení a předchází zácpě. Vláknina také podporuje zdraví střevní mikroflóry, což je klíčové pro celkovou imunitu a pohodu.

Konzumace munga může pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi, což je obzvláště prospěšné pro diabetiky a osoby s inzulinovou rezistencí. Nízký glykemický index této luštěniny zabraňuje rychlým výkyvům cukru v krvi. Tradiční medicína využívá mungo k detoxikaci těla a podpoře činnosti jater. Pravidelná konzumace této fazole může napomoci odstraňování toxických látek z těla a zlepšení celkového zdravotního stavu. Mungo je nízkokalorická potravina, která díky vysokému obsahu vlákniny a bílkovin zasytí na dlouhou dobu. To může být užitečné při snaze o redukci hmotnosti, protože snižuje pocit hladu a pomáhá udržovat energii na stabilní úrovni.

Jak začlenit mungo do jídelníčku

Možností, jak zařadit mungo do své stravy, je opravdu mnoho. Klíčky mungo jsou vynikající do salátů, sendvičů nebo jako ozdoba různých pokrmů. Můžete je snadno klíčit doma a mít tak vždy čerstvou zásobu. Celé fazole mungo jsou vynikající v polévkách a kari. Jejich jemná chuť a krémová textura se výborně hodí do různých druhů omáček a vývarů.

Vařené mungo lze rozmačkat a použít jako základ pro různé kaše a pyré. Přidejte koření podle chuti a vytvořte si zdravou přílohu nebo hlavní chod. Mungo mouka je ideální pro pečení bezlepkového pečiva nebo jako zahušťovadlo do omáček a polévek. Má jemnou oříškovou chuť, která dodá pokrmům nový rozměr. Přidejte klíčky nebo vařené fazole mungo do svých oblíbených smoothie. Zvýšíte tak jejich nutriční hodnotu a přidáte krémovou konzistenci.

Další tipy na přípravu mungo

Další inspirace zahrnuje použítí mungo ve formě palačinek, což je tradiční indický pokrm známý jako "moong dal chilla". Tyto palačinky se připravují z rozmixovaných fazolí mungo, které se smíchají s kořením a smaží na pánvi. Jsou skvělou snídaní nebo svačinu plnou bílkovin a vlákniny.

Pokud máte rádi sladké, můžete vyzkoušet tradiční čínský dezert z fazolí mungo, který se nazývá "mungo bean soup". Tato sladká polévka se připravuje z vařených fazolí mungo, které se kombinují s cukrem a kokosovým mlékem. Je to osvěžující a zdravý dezert, který je ideální pro horké letní dny.

Mungo je skutečně pozoruhodná luštěnina, která nabízí nespočet zdravotních výhod a kulinářských možností. Díky svému bohatému nutričnímu profilu a snadné přípravě by nemělo chybět v žádné zdravé stravě. Ať už se rozhodnete pro klíčky, celé fazole nebo mungo mouku, můžete si být jisti, že děláte pro své zdraví to nejlepší. Neváhejte a objevte kouzlo munga ještě dnes!

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist