facebook
Akce s WELEDA! K nákupu čistícího oleje a gelu Weleda získáte čistící tonikum zdarma. Produkt bude k objednávce přidán automaticky. Weleda.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Bylinky, které přirozeně zmírní příznaky menopauzy

Které bylinky pomáhají při menopauze?

Menopauza je přirozený proces, kterým si projde, dříve či později, každá žena. Přestože menopauza znamená konec reprodukčního období, pro mnohé ženy se stává spíše obdobím fyzických a emocionálních výzev. Hormony, které po dlouhá léta zajišťovaly pravidelné menstruační cykly, postupně ztrácí svůj vliv, což má za následek řadu změn v těle. Návaly horka, noční pocení, nespavost, náladovost nebo změny nálad a energie – to vše jsou běžné příznaky menopauzy.

Mnoho žen hledá alternativy k tradiční hormonální léčbě a obrací se k přírodním metodám, včetně bylinek, které mohou napomáhat zmírnit symptomy menopauzy. Téma menopauzy spolu s bylinkami je stále více skloňováno a ženy se stále častěji obracejí k přírodním produktům pro dosažení harmonie a pohody. V tomto článku se podíváme na to, jak mohou bylinky pomoci zvládnout menopauzu, a na konkrétní byliny, které se ukázaly jako účinné.

Jak mohou pomoci bylinky?

Když se začnou objevovat první příznaky menopauzy, mnoho žen zjišťuje, že tradiční přístupy, jako je hormonální substituční terapie (HRT), nemusí být tou správnou volbou pro každého. HRT sice dokáže zmírnit některé symptomy menopauzy, ale zároveň může mít řadu vedlejších účinků. Z tohoto důvodu se stále více žen přiklání k přírodní léčbě pomocí bylinek, které mohou nabídnout bezpečnější a přirozenější alternativu.

Bylinky mohou pomoci vyrovnat hormonální hladiny, zmírnit návaly horka, snížit úzkost a stres, podpořit kvalitní spánek a posílit celkovou vitalitu. Každá žena je jiná, a proto i účinky bylinek mohou být naprosto individuální. Nicméně, mnohé studie a tisíciletá tradice ukazují, že některé byliny mají opravdu potenciál významně ulevit od nepříjemných symptomů spojených s menopauzou.

Šalvěj - přírodní řešení pro návaly horka

Jednou z nejčastěji používaných bylinek v období menopauzy je šalvěj lékařská. Její účinky na návaly horka jsou dobře známé a ženy po ní často sahají právě v momentě, kdy se objeví první příznaky menopauzy. Návaly horka, které mohou být doprovázeny pocením, jsou jedním z nejnepříjemnějších příznaků menopauzy. Šalvěj je bohatá na přírodní složky, které napomáhají tělu regulovat tělesnou teplotu, což může výrazně přispět k lepšímu zvládání těchto nepříjemných stavů.

Pravidelné užívání šalvěje může nejen zklidnit návaly horka, ale také celkově přispět k lepší pohodě a vyrovnanosti během menopauzy. Tuto bylinku lze užívat ve formě čajů, tinktur nebo tablet, což ji činí snadno dostupnou a praktickou volbou.

Jetel luční

Další významnou bylinkou, kterou ženy v období menopauzy často používají, je jetel luční. Tento druh jetele obsahuje fytoestrogeny – přírodní látky, které jsou podobné ženským hormonům estrogenům. Během menopauzy klesá hladina estrogenů, což vede k nepříjemným symptomům, jako jsou suchost vaginální sliznice, návaly horka a ztráta libida. Fytoestrogeny obsažené v jeteli lučním mohou pomoci vyrovnat hormonální hladinu a zmírnit tyto příznaky.

Jetel luční je často součástí bylinných směsí určených speciálně pro ženy v menopauze. Jeho účinky jsou dlouhodobě zkoumány a potvrzeny, a proto je oblíbený u žen, které hledají přirozenou cestu ke zvládání hormonálních změn.

Bylina pro klid mysli i těla

Ploštičník hroznatý (nebo také černý cohosh) je bylinka, která se tradičně používá pro zmírnění symptomů menopauzy, především v oblasti hormonální nerovnováhy. Tato bylinka je známá svými schopnostmi zmírňovat návaly horka, náladovost, ale také bolesti hlavy či nespavost, což jsou časté projevy menopauzy.

Vzhledem k tomu, že ploštičník obsahuje fytoestrogeny, působí podobně jako jetel luční. Může pomoci stabilizovat hormonální výkyvy, což vede ke zlepšení celkového fyzického i psychického stavu ženy. Studie ukázaly, že ploštičník může také pomoci při snižování rizika osteoporózy, což je další častý problém spojený s menopauzou.

Meduňka a levandule

Menopauza může mít negativní dopad nejen na tělo, ale také na psychiku. Stres, úzkosti a nervozita jsou běžné příznaky, které mohou menopauzu doprovázet. Proto je důležité nejen zmírnit fyzické symptomy, ale také se zaměřit na duševní pohodu. Meduňka a levandule jsou bylinky, které se již po staletí používají k uklidnění mysli a snížení stresu.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Meduňka má silné relaxační účinky, a proto je často používána před spaním, kdy pomáhá navodit klidný a hluboký spánek. Levandule zase působí pozitivně na nervový systém, snižuje stres a zklidňuje mysl, což může být během menopauzy velmi prospěšné.

Menopauza je období, které prochází každá žena, ale nemusí být nutně doprovázeno pouze nepříjemnými symptomy. Bylinky mohou ženám nabídnout přirozenou a bezpečnou cestu ke zvládání hormonálních změn a celkovému zlepšení kvality života. Od návalů horka přes hormonální nerovnováhu až po duševní nepohodu – přírodní síla bylinek dokáže přinést úlevu a zklidnění.

Je však důležité uvědomit si, že každá žena je jedinečná, a proto je vhodné konzultovat užívání bylinných doplňků s odborníkem, aby byla zajištěna bezpečnost a optimální účinnost. Menopauza může být novou kapitolou života – a s pomocí bylinek může být tato kapitola harmonická a plná nových možností.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist