facebook
Navštivte nás v nově otevřené prodejně Ferwer v Centrum Černý Most v Praze!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Lahodné karbanátky z červené čočky pro každou příležitost

Karbanátky z červené čočky

Karbanátky z červené čočky se stávají stále populárnější volbou mezi těmi, kteří hledají chutné a zdravé alternativy k tradičním masovým pokrmům. Tato jednoduchá, ale výživná pochoutka je skvělým způsobem, jak zahrnout více rostlinných bílkovin do vaší stravy, aniž byste se museli vzdát oblíbených chutí a textur. Navíc, s rostoucím důrazem na udržitelnost a ekologické stravování, jsou karbanátky z červené čočky ideální volbou pro ty, kdo chtějí jíst odpovědně.

Proč právě červená čočka?

Červená čočka je nejen výborným zdrojem bílkovin, ale obsahuje také mnoho dalších důležitých živin. Je bohatá na vlákninu, což pomáhá při trávení a udržuje pocit sytosti po delší dobu. Dále poskytuje značné množství železa, které je klíčové pro správnou funkci červených krvinek a prevenci anémie. Navíc obsahuje kyselinu listovou, vitamín B6, a draslík, což přispívá k celkovému zdraví srdce.

Červená čočka má také tu výhodu, že se rychle vaří. Na rozdíl od některých jiných luštěnin ji nemusíte předem namáčet, což z ní dělá ideální volbu pro rychlé a snadné recepty. Tato praktická vlastnost z ní činí skvělou surovinu pro karbanátky z červené čočky.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Výhody karbanátků z červené čočky

Kromě zdravotních benefitů červené čočky samotné mají karbanátky z červené čočky mnoho dalších výhod. Jsou snadno přizpůsobitelné různým chutím a dietním požadavkům. Můžete je připravit s různými kořeními a bylinkami, aby odpovídaly vašim chuťovým preferencím. Navíc jsou tyto karbanátky skvělou volbou pro vegetariány a vegany, protože neobsahují žádné živočišné produkty.

Recept: Karbanátky z červené čočky s bylinkami a česnekem

Příprava karbanátků z červené čočky je jednoduchá a nevyžaduje žádné speciální kuchyňské dovednosti. Stačí vám několik základních ingrediencí, které pravděpodobně už máte doma, a můžete se pustit do vaření. Základem je samozřejmě červená čočka, kterou nejprve do měkka uvaříte. Poté ji smícháte s dalšími přísadami, jako jsou strouhanka, cibule, česnek, a různé koření.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Klíčem k dokonalým karbanátkům je správná konzistence směsi. Měla by být dostatečně hustá, aby se karbanátky daly snadno tvarovat, ale zároveň ne příliš suchá. Pokud je směs příliš tekutá, můžete přidat více strouhanky nebo ovesných vloček. Naopak, pokud je příliš suchá, přidejte trochu vody nebo zeleninového vývaru.

Když máte směs připravenou, vytvarujte z ní malé kuličky nebo placičky a smažte je na pánvi s trochou oleje, dokud nebudou zlatavé a křupavé. Pro zdravější variantu je můžete také péct v troubě.

Pro inspiraci vám přinášíme jednoduchý a chutný recept na karbanátky z červené čočky:

Ingredience:

  • 200 g červené čočky
  • 1 střední cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 1 mrkev, nastrouhaná
  • 100 g strouhanky
  • 1 vejce (nebo lněné semínko rozmíchané ve vodě jako veganská varianta)
  • Hrst čerstvé petrželky, nasekané
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička sušeného oregana
  • Olej na smažení

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Postup:

  1. Červenou čočku propláchněte a uvařte ve vodě do měkka, zhruba 10–15 minut. Poté sceďte a nechte vychladnout.
  2. V míse smíchejte uvařenou čočku, nasekanou cibuli, česnek, nastrouhanou mrkev, strouhanku, vejce (nebo lněné semínko), petrželku, sůl, pepř, kmín a oregano.
  3. Ze směsi tvarujte malé karbanátky.
  4. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a karbanátky smažte z každé strany do zlatova, zhruba 3–4 minuty.
  5. Podávejte teplé s oblíbenou přílohou nebo jako součást sendviče.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak servírovat karbanátky z červené čočky

Karbanátky z červené čočky můžete servírovat na mnoho různých způsobů. Skvěle se hodí jako hlavní chod s přílohou z vařené zeleniny, brambor nebo rýže. Můžete je také podávat v sendviči nebo hamburgerové housce s čerstvou zeleninou a omáčkou podle vašeho výběru. Pro lehčí variantu je zkuste s jogurtovým dipem či hummusem.

Kromě toho jsou karbanátky z červené čočky výborné i jako studené občerstvení, což je činí ideálními na pikniky nebo do krabičky na oběd. Můžete je také připravit dopředu a skladovat v lednici nebo mrazáku, takže budete mít vždy po ruce rychlý a výživný pokrm.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Význam udržitelnosti a ekologického stravování

Volbou karbanátků z červené čočky nejenže pečujete o své zdraví, ale také přispíváte k udržitelnosti a ochraně životního prostředí. Produkce rostlinných potravin má obecně menší ekologickou stopu než produkce masa, což znamená méně emisí skleníkových plynů a menší spotřebu vody. Čočka je navíc plodinou, která obohacuje půdu o dusík, což přispívá k lepšímu zemědělství.

Karbanátky nejsou omezeny na jednu konkrétní kuchyni. Inspiraci můžete čerpat z různých kuchyní po celém světě. Indické koření jako kurkuma, římský kmín a koriandr dodají vašim karbanátkům exotický nádech. Středomořská bylinková směs s oreganem, bazalkou a rozmarýnem přinese svěží chuť. Nebo můžete zkusit pikantní mexickou verzi s chilli, paprikou a koriandrem.

Karbanátky z červené čočky jsou skvělou volbou pro všechny, kteří hledají zdravé, chutné a udržitelné jídlo. Jsou snadno přizpůsobitelné různým chuťovým preferencím a dietním požadavkům, což z nich činí ideální pokrm pro rodinné večeře i rychlé obědy. Vyzkoušejte tento recept a objevte, jak lahodné mohou být rostlinné karbanátky. Ať už je servírujete jako hlavní chod, nebo jako součást sendviče, karbanátky z červené čočky si jistě získají místo ve vašem jídelníčku.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist