facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jantar je úžasný nerost s bohatou historií. Jak je to s jeho účinky?

Jantar, nazývaný také „zlato severu", je zkamenělá pryskyřice starobylých stromů. Tento přírodní materiál je nejen krásný a ceněný pro svou estetickou hodnotu, ale také se mu téměř po celém světě připisují léčivé účinky. Hned na úvod je však vhodné uvést, že věda se staví k léčebným efektům nerostů velmi chladně až skepticky.

Složení jantaru

Jantar je složen z různých organických sloučenin, převážně z uhlíku, vodíku a kyslíku. Jednou z klíčových složek je kyselina jantarová, která se vyskytuje ve vyšších koncentracích v baltské variantě jantaru. Právě obsahu kyseliny jantarové se často připisují údajné blahodárné účinky. Fyzikálně je jantar lehký, měkký a snadno opracovatelný, což z něj činí ideální materiál pro výrobu šperků a ozdob. Jeho teplé zlatavé tóny a přirozený lesk přispívají k jeho estetické hodnotě.

Historické využití jantaru

Ve starověkém Egyptě byl jantar považován za posvátný kámen, který byl často ukládán do hrobek faraonů jako ochranný amulet. Staří Řekové a Římané jej používali jako lék na různé neduhy a věřili, že má schopnost přinášet štěstí a odhánět zlé duchy. V tradiční čínské medicíně se používal jako sedativum a prostředek k uklidnění mysli. Na baltských březích, kde se jantar nachází v hojném množství, se z něj vyráběly ozdoby, šperky a náboženské artefakty.

Jantarové obchodní cesty, známé jako jantarové stezky, spojovaly různé civilizace a umožňovaly obchod s tímto cenným materiálem po celé Evropě a Asii. Významná jantarová stezka spojující severní Evropu, kde se jantar těžil a nacházel, se středomořskými přístavy na jihu, procházela přes území dnešní České republiky. Využití jantaru tak má na našem území dlouhou historii a ačkoliv nepochází z českého území, je také tradičním prvkem českého šperkařství.

Účinky jantaru na zdraví

Navzdory dlouhé historii používání jantaru v lidovém léčitelství a četným tvrzením o jeho zdravotních přínosech, je důležité přistupovat k těmto účinkům s kritickým pohledem. Vědecké důkazy podporující léčivé vlastnosti jantaru jsou stále omezené a často založené na anekdotických důkazech spíše než na rigorózním výzkumu. Přestože kyselina jantarová, která je obsažena v jantaru, má některé známé protizánětlivé účinky, její skutečná účinnost při nošení jantarových šperků není dostatečně podložena vědeckými studiemi.

Mnoho lidí věří v pozitivní účinky jantaru na imunitní systém a úlevu od bolesti, avšak tato tvrzení často postrádají pevný vědecký základ. Z tohoto důvodu je důležité, aby lidé zvažovali používání jantaru jako doplňkovou, nikoli hlavní formu léčby, a konzultovali jakékoli zdravotní problémy s kvalifikovaným zdravotnickým odborníkem.

Nošení jantarových náhrdelníků

Jantarové náhrdelníky jsou oblíbené pro své estetické i údajné léčivé vlastnosti, avšak jejich bezpečnost je často diskutována. Pro dospělé je nošení jantarových šperků obecně považováno za bezpečné.

Pro děti, zejména kojence, kteří nosí jantarové náhrdelníky na zmírnění bolesti při růstu zubů či zklidnění dětí obecně, však existují určitá rizika. Největším nebezpečím je možnost udušení nebo spolknutí malých kuliček v případě, že se náhrdelník roztrhne.

Alternativou korálků jantarový olej pro miminka

Zajímavou a pečující alternativou je jantarový olej pro miminka. Zpravidla se jedná o směs vybraných olejů, mezi nimiž obvykle najdeme také jojobový, mandlový či slunečnicový, které jsou použity pro macerování léčivých bylinek. Bylinky jsou pečlivě zvoleny tak, aby poskytovali příjemnou vůni a tišící účinky. Ideálně se tak hodí například měsíček, levandule či heřmánek. Směs olejů a bylinek od vybraných výrobců je v lahvičce doplněna o perličky pravého jantaru.

Jantarový olej pro miminka najdete také na našem e-shopu.

Jantar a věda

Pro vědce však představuje jantar cenný zdroj informací, a to zejména v oblasti paleontologie a geologie. Tento zkamenělý pryskyřicový materiál totiž často obsahuje zachované fosilie hmyzu, rostlin a dalších organismů, které se zachytily v pryskyřici před miliony let. Tyto inkluze poskytují vědcům jedinečný pohled na ekosystémy pravěku a umožňují detailní studium evoluce a biodiverzity.

Analýza jantaru a jeho obsahu odhalila mnoho informací o dávných klimatech a prostředích, což pomáhá pochopit, jak se naše planeta měnila v průběhu geologických období. Vědecký význam jantaru tedy přesahuje jeho estetickou a poskytuje velmi cenné poznatky o historii života na Zemi.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist