facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak podpořit laktaci přirozenými a účinnými metodami

Jak podpořit laktaci?

Kojení je nejen přirozenou součástí péče o dítě, ale také výjimečným okamžikem propojení mezi matkou a jejím novorozencem. Ne vždy je však kojení bez komplikací a mnoho žen hledá způsoby, jak podpořit laktaci, když se produkce mléka sníží nebo se objev nepravidelná laktace. Níže najdete podrobné tipy a rady, jak tento přirozený proces podpořit a zvládnout možné výzvy.

Správné přisátí dítěte k prsu

Jedním z hlavních faktorů, jak podpořit laktaci, je správná technika kojení. Když je dítě správně přisáto k prsu, stimuluje bradavku k produkci mléka, což zvyšuje jeho tvorbu. Pokud se technika přisátí nezdaří, mléčné kanálky nejsou dostatečně stimulovány a produkce mléka může být nižší. Správné přisátí znamená, že dítě má v ústech nejen bradavku, ale i větší část dvorce.

Často si maminky nejsou jisté, zda kojí správně, což je zcela normální, zejména u prvního dítěte. Pokud máte pochybnosti, neváhejte vyhledat pomoc laktační poradkyně. Odbornice vám mohou poradit, jak najít ideální polohu pro vás i vaše dítě, a zajistit, že technika přisátí bude správná. Tím, že se zaměříte na správné přisátí, můžete výrazně podpořit laktaci a snížit riziko laktace krize.

Kojení na požádání

Jednou z nejúčinnějších metod, jak podpořit laktaci, je kojení na požádání. Tím, že dítě přikládáte k prsu vždy, když projeví zájem, podporujete přirozený proces tvorby mléka. Tělo matky funguje na základě poptávky – čím častěji kojíte, tím více mléka se tvoří. Během prvních týdnů života je dítě často hladové, což může vést k častému kojení i v nočních hodinách. Ačkoliv to může být náročné, časté kojení je jedním z nejdůležitějších způsobů, jak podpořit laktaci.

Kojení na požádání je také klíčové v momentech, kdy se zdá, že mléka ubývá. Mnoho žen zažívá tzv. růstové spurty, kdy dítě prochází obdobím intenzivního růstu a potřebuje více mléka. V těchto fázích může být důležité přikládat dítě k prsu ještě častěji, což přirozeně stimuluje tvorbu mléka.

Výživa a hydratace

Výživa matky hraje klíčovou roli v procesu tvorby mléka. Pokud se ptáte, jak podpořit laktaci, jednou z odpovědí je zaměřit se na svou stravu a pitný režim. Tělo potřebuje dostatek tekutin k tomu, aby mohlo produkovat mléko, takže je důležité pít dostatečné množství vody. Někdy může maminka cítit větší žízeň během kojení, což je přirozený signál těla, že potřebuje doplnit tekutiny.

Co se týče výživy, měly by maminky zařadit do jídelníčku pestrou stravu plnou vitamínů a minerálů, které přispívají ke správnému fungování organismu a podpoře laktace. Doporučuje se konzumovat potraviny bohaté na bílkoviny, jako jsou vejce, ryby, ořechy a luštěniny. Zdravé tuky, například z avokáda nebo olivového oleje, jsou také prospěšné, stejně jako dostatek vlákniny, která udržuje trávicí systém v dobrém stavu.

Speciální potraviny, jako je oves nebo lněná semínka, jsou často doporučovány pro podporu tvorby mléka. Maminky by se však měly vyvarovat stravy s vysokým obsahem cukrů a průmyslově zpracovaných potravin, které mohou negativně ovlivnit energii a zdraví.

Jak podpořit laktaci pomocí relaxace a spánku

Psychická pohoda matky je zásadním faktorem, jak podpořit laktaci. Stres a vyčerpání mohou mít negativní vliv na produkci mléka, a proto je důležité najít způsoby, jak se uvolnit a načerpat síly. Kojení je nejen fyzický proces, ale také hormonální, přičemž hormony jako oxytocin a prolaktin hrají klíčovou roli. Relaxační techniky, jako jsou hluboké dýchání, meditace nebo jemné cvičení, mohou pomoci snížit stres a podpořit uvolňování těchto hormonů.

Maminky by měly také dbát na dostatek spánku, i když je to s novorozencem často obtížné. Kvalitní spánek, byť jen v krátkých intervalech, přispívá k regeneraci těla a správné funkci hormonálního systému, což zase pozitivně ovlivňuje tvorbu mléka. Neváhejte požádat o pomoc rodinu či partnery, abyste si mohla odpočinout, i kdyby jen na krátkou dobu.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Blízkost s dítětem

Blízkost mezi matkou a dítětem má zásadní vliv na laktaci. Kontakt kůže na kůži, tedy přikládání dítěte k holé kůži, stimuluje tvorbu mléka tím, že podporuje uvolňování oxytocinu. Tento hormon nejen pomáhá s produkcí mléka, ale také posiluje vazbu mezi matkou a dítětem. Čím více času strávíte se svým dítětem v těsném kontaktu, tím větší je pravděpodobnost, že se laktace zlepší.

Kromě fyzického kontaktu je důležité, abyste svému dítěti věnovali maximální pozornost během kojení. Vědomé a klidné soustředění na dítě může zlepšit proces kojení a vytvořit pozitivní zážitek pro vás oba.

Přírodní podpůrné prostředky

Jak podpořit laktaci pomocí přírody? Mnoho žen sáhne po bylinkách, které jsou známé svými pozitivními účinky na tvorbu mléka. Bylinné čaje, které obsahují fenykl, anýz nebo pískavici řecké seno, jsou tradičně používány ke stimulaci laktace. Tyto bylinky mají schopnost podpořit hormonální rovnováhu a tím přispět k vyšší produkci mléka. Na trhu jsou k dispozici také různé doplňky stravy, které mohou pomoci, avšak vždy je dobré poradit se před jejich užitím s odborníkem.

Trpělivost

Každá žena je jiná a každé tělo reaguje na kojení individuálně. Pokud se vám zdá, že vaše laktace není dostatečná, nevzdávejte se. Jak podpořit laktaci je otázka, na kterou neexistuje jednoznačná odpověď. Vytrvalost a důslednost při zavádění výše uvedených tipů mohou postupně přinést ovoce. Kojení je proces, který vyžaduje čas, trpělivost a někdy i podporu od rodiny či odborníků.

Pamatujte si, že každá maminka čelí jiným výzvám, ale s dostatkem informací, péče o sebe a trpělivostí můžete zvládnout i případné laktace krize a nabídnout svému dítěti to nejlepší.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist