facebook
Navštivte nás v nově otevřené prodejně Ferwer v Centrum Černý Most v Praze!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Hormonální akné a způsoby jak ho léčit

Hormonální akné je problém, který trápí mnoho žen i mužů v různých fázích jejich života. Zatímco pubertální akné je často spojené s dospíváním, hormonální akné může přetrvávat nebo se objevit až v dospělosti. Co vlastně způsobuje hormonální akné a jak s ním úspěšně bojovat?

Co je hormonální akné?

Hormonální akné je typ akné, který je způsoben změnami v hormonálních hladinách v těle. Tyto změny mohou nastat v důsledku menstruace, těhotenství, menopauzy nebo, užíváním hormonální antikoncepce, ale mohou mít i řadu dalších příčin a to nejen u žen, ale i u mužů. Hormonální akné se nejčastěji objevuje na spodní části obličeje, včetně čelistí a brady, ale může se vyskytovat i na jiných částech těla.

Jak rozpoznat hormonální akné?

Existuje několik klíčových znaků, které mohou naznačovat, že trpíte hormonálním akné. Prvním z nich je umístění. Hormonální akné se často objevuje v obličeji, u dospělých zejména na čelistech a bradě. Pokud máte vyrážky právě v těchto oblastech, může to být signál, že se jedná o hormonální akné. Dalším indikátorem je načasování. Hormonální akné u žen často přichází a odchází v souladu s menstruačním cyklem. Pokud si všimnete, že vaše akné se zhoršuje před menstruací a poté se opět zlepšuje, je pravděpodobné, že se jedná o hormonální akné. Menstruační cyklus je však je jedna z možných příčin. Těm dalším se budeme věnovat v následující části textu.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Třetím klíčovým znakem je typ pupínků. Hormonální akné bývá často hlubší a bolestivější než běžné akné. Může jít o cystické akné, které je obtížnější léčit a často zanechává jizvy. Tento typ akné se liší od povrchových pupínků, které jsou běžné u jiných forem akné. Pokud tedy máte hluboké, bolestivé pupínky, které zanechávají jizvy, je pravděpodobné, že trpíte hormonálním akné.

Co způsobuje hormonální akné?

Hlavním viníkem hormonálního akné je zvýšená produkce androgenů, což jsou mužské hormony, které stimulují produkci mazu. Příliš mnoho mazu může ucpávat póry a vést ke vzniku akné. Zvýšená produkce androgenů může být způsobena několika faktory, které je důležité identifikovat pro efektivní léčbu hormonálního akné.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Prvním z nejčastějších spouštěčů zvýšené produkce androgenů je menstruace. Hormonální výkyvy před a během menstruace mohou vést k nárůstu akné. Mnoho žen si všímá, že jejich pleť se zhoršuje právě v těchto obdobích měsíce, což naznačuje přímou souvislost mezi menstruačními cykly a výskytem akné.

Dalším významným faktorem je těhotenství. Hormonální změny během těhotenství mohou také způsobit výskyt akné. Zvýšené hladiny různých hormonů v tomto období mohou vést k nadměrné produkci mazu a následnému ucpávání pórů.

Třetím faktorem je hormonální antikoncepce. Některé typy hormonální antikoncepce mohou zvýšit hladinu androgenů, což může vést ke vzniku akné. Je důležité konzultovat s lékařem výběr vhodné antikoncepce, která nebude negativně ovlivňovat stav pleti.

Posledním, ale neméně významným faktorem je stres. Kortizol, známý jako stresový hormon, může také zvýšit produkci androgenů. Chronický stres tak může mít přímý vliv na zhoršení pleti a výskyt akné.

Porozumění těmto spouštěčům je klíčové pro efektivní boj s hormonálním akné. Identifikace konkrétního spouštěče a následná úprava životního stylu nebo léčby může vést k obnovení hormonální rovnováhy výraznému zlepšení stavu pleti a celkového zdraví.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak léčit hormonální akné?

Léčba hormonálního akné může být náročná, protože vyžaduje řešení základních hormonálních nerovnováh. Existuje však několik způsobů, jak můžete tento problém řešit a dosáhnout lepšího stavu pleti. Prvním krokem může být hormonální léčba. Lékař vám může předepsat hormonální antikoncepci nebo anti-androgeny, které pomohou regulovat hladiny hormonů v těle. Tento přístup může být velmi účinný, zejména pokud je hormonální nerovnováha hlavním spouštěčem vašeho akné.

Další možností je lokální léčba. Produkty obsahující benzoylperoxid, kyselinu salicylovou nebo retinoidy mohou pomoci udržet pokožku čistou a redukovat výskyt akné. Tyto složky působí přímo na povrchu kůže, kde pomáhají odstraňovat mrtvé kožní buňky, otevírat ucpané póry a zabraňovat vzniku nových pupínků.

Změny v životním stylu a stravě mohou mít také významný vliv na stav vaší pleti. Snížení příjmu cukru a mléčných výrobků, zvýšení příjmu omega-3 mastných kyselin a pravidelné cvičení mohou pomoci udržet pleť zdravou. Zdravá strava a aktivní životní styl podporují celkové zdraví a mohou přispět ke snížení hormonálních výkyvů.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Nakonec je důležité se zaměřit na stres management. Praktiky jako meditace, jóga nebo mindfulness mohou pomoci snížit hladinu stresu a tím i produkci kortizolu, což je hormon, který může zhoršovat stav akné. Snížení stresu tak může mít přímý pozitivní vliv na vaši pleť.

Kombinace těchto přístupů může být klíčem k úspěšné léčbě hormonálního akné a dosažení zdravější a čistší pleti.

Je možné se hormonálního akné zcela zbavit?

To je otázka, kterou si klade mnoho lidí trpících tímto typem akné. Pravda je, že hormonální akné může být obtížné úplně vyléčit, ale s vhodnou péčí a léčbou lze dosáhnout výrazného zlepšení. Klíčem je trpělivost a konzistence v péči o pleť a zdravý životní styl.

Hormonální akné může být frustrující a náročné na léčbu, ale je důležité si uvědomit, že nejste sami a že existují způsoby, jak s ním bojovat. Mnoho lidí se potýká s tímto problémem a existuje mnoho zdrojů a odborníků, kteří vám mohou pomoci. Nezapomínejte, že zdravá pleť začíná uvnitř – péče o vaše tělo, mysl a hormony je tím nejlepším krokem k dosažení čisté a zdravé pleti. Důležité je neztrácet naději a také konzultovat své potíže s odborníkem, který vám může pomoci najít tu nejlepší léčbu pro váš konkrétní případ.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist