facebook
Akce! Ke každým 3 koupeným tyčinkám Bombus Crunchy Protein získáte 1 tyčinku Crunchy Protein zdarma!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak předejít hemeroidům

Hemeroidy nebo heoroidy, někdy také označované jako zlatá žíla, jsou běžným zdravotním problémem, který postihuje mnoho lidí po celém světě. Ačkoli se jedná o velmi častý jev, mnoho lidí se stále cítí trapně o této otázce mluvit a hledají pomoc až v pokročilejších stádiích. Co jsou to tedy hemeroidy a jak můžeme tento problém efektivně řešit?

Co jsou to hemeroidy?

Hemoroidy jsou žíly, které se nacházejí v dolní části konečníku a řitního otvoru. Když se tyto žíly zvětší nebo zanítí, může to vést k bolestivým příznakům, jako jsou svědění, pálení, krvácení nebo dokonce tvorba uzlů. Hemeroidy mohou být vnitřní nebo vnější:

Vnitřní hemeroidy se nacházejí se uvnitř konečníku a obvykle nejsou viditelné. Tyto hemeroidy mohou způsobovat bezbolestné krvácení při stolici. Naopak vnější hemeroidy se nacházejí se pod kůží kolem řitního otvoru a mohou být velmi bolestivé, zvláště když se v nich vytvoří krevní sraženina (trombóza).

Příčiny vzniku hemoroidů

Příčiny vzniku hemeroidů jsou různé a mohou zahrnovat nadměrné tlačení při stolici, což způsobuje zvýšený tlak na žíly v konečníku. Časté změny ve střevních pohybech, jako je chronická zácpa nebo průjem, také přispívají ke vzniku hemeroidů. Sedavý životní styl, zejména dlouhodobé sezení na tvrdých površích, může vést k tlaku na dolní část těla a tím k hemeroidům. Během těhotenství dochází k nárůstu tlaku na pánevní oblast, což může vést k výskytu hemeroidů. S věkem se tkáně v konečníku a řitním otvoru oslabují, což také zvyšuje riziko vzniku hemeroidů.

Jak rozpoznat hemeroidy?

Jak poznáme, že máme hemoroidy? Některé z běžných příznaků, na které bychom si měli dát pozor, zahrnují krvácení při stolici, svědění nebo podráždění v oblasti řitního otvoru, bolest nebo nepohodlí, otok kolem řitního otvoru a vytvoření citlivého, bolestivého uzlu, což je časté v případě vnějších hemeroidů.

Jak léčit hemeroidy?

Existuje mnoho způsobů, jak léčit hemeroidy a zmírnit jejich příznaky. Tyto metody zahrnují domácí léčbu, která spočívá v použití teplých sedacích koupelí, aplikaci studených obkladů a používání mastí nebo krémů na hemeroidy, což může pomoci zmírnit příznaky. Dalším krokem je změna stravy, kde zvýšení příjmu vlákniny a pití dostatečného množství vody může pomoci předcházet zácpě a tím i vzniku hemeroidů.

Některé volně prodejné léky mohou pomoci zmírnit bolest a zánět spojený s hemeroidy. Pokud domácí léčba nefunguje, lékař může doporučit minimálně invazivní procedury, jako je skleroterapie, ligace gumovým páskem nebo infračervená koagulace. V těžkých případech může být nutná operace k odstranění hemeroidů.

Prevence hemoroidů

Udržujte hydrataci, protože pití dostatečného množství vody pomáhá udržovat stolici měkkou a snadno průchodnou. Strava bohatá na vlákninu, tedy konzumace ovoce, zeleniny a celozrnných produktů, může pomoci předcházet zácpě. Pravidelný pohyb je také důležitý, protože fyzická aktivita pomáhá stimulovat činnost střev a snižuje tlak na žíly v oblasti konečníku.

Vyhýbejte se dlouhému sezení, zvláště pokud máte sedavé zaměstnání; zkuste si dělat pravidelné přestávky a trochu se protáhnout. Správná hygiena je rovněž klíčová, protože dodržování správné hygieny v oblasti konečníku může pomoci předcházet podráždění a infekcím.

Hemeroidy a duševní zdraví

Ačkoli hemeroidy primárně ovlivňují fyzické zdraví, mohou mít také významný dopad na duševní pohodu. Bolest a nepohodlí spojené s hemeroidy mohou vést k pocitům úzkosti a stresu. Je důležité si uvědomit, že včasné vyhledání pomoci a správné řízení příznaků může významně přispět k celkové kvalitě života.

I když jsou hemeroidy často řešitelné pomocí domácí léčby a změn životního stylu, existují situace, kdy je nutné vyhledat lékařskou pomoc. Kdy bychom tedy měli navštívit lékaře? Pokud máte těžké krvácení, silnou bolest nebo pokud domácí léčba nepřináší úlevu, je čas se obrátit na odborníka. Včasná diagnóza a léčba mohou zabránit komplikacím a zlepšit vaši pohodu.

Nebojte se vyhledat pomoc

Hemeroidy jsou běžným, ale často zanedbávaným zdravotním problémem. Je důležité vědět, jak je rozpoznat, jak jim předcházet a jak je léčit. Pokud se budete držet výše uvedených rad, můžete výrazně snížit riziko vzniku hemeroidů a zlepšit kvalitu svého života. A konečně, pokud se objeví příznaky, neváhejte vyhledat lékařskou pomoc – vaše zdraví je na prvním místě. Kdo by chtěl trpět zbytečně, když je řešení na dosah?

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist