facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak se správně jíst, když máte střevní potíže

Vzorový jídelníček při střevních potížíchení

Střevní potíže mohou být velmi nepříjemné a často nás vyřadí z běžného denního režimu. Ať už se jedná o střevní chřipku, záněty nebo jiné zažívací problémy, správná strava je klíčová pro urychlení procesu uzdravení. Vzorový jídelníček při střevních potížích může pomoci zklidnit podrážděné trávicí ústrojí, zajistit dostatečný přísun živin a zároveň podpořit regeneraci organismu.

Jaká strava je vhodná při střevních potížích?

Když trpíte střevními potížemi, je důležité vybírat potraviny, které jsou lehce stravitelné a nepřetěžují trávicí systém. Ideální vzorový jídelníček při střevních potížích by měl obsahovat potraviny s nízkým obsahem tuku, vlákniny a dráždivých látek. Takový jídelníček pomáhá snížit riziko zhoršení příznaků a přispívá k postupnému zotavení.

Základem stravy v tomto období by měly být jednoduché, nezatěžující pokrmy, které tělu dodají potřebnou energii a zároveň budou šetrné k žaludku a střevům. Kromě výběru správných potravin je důležité také dodržovat pravidelný pitný režim, aby nedošlo k dehydrataci, která může průběh střevních potíží ještě zhoršit.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Tekutiny jsou základ

V prvních dnech střevních potíží je často nutné omezit příjem pevné stravy a soustředit se především na hydrataci. Tekutiny by měly být přijímány po malých dávkách, ale pravidelně. To pomáhá předejít zvracení a dalšímu dráždění žaludku. Mezi nejvhodnější tekutiny patří čistá voda, slabé bylinné čaje, například heřmánkový nebo mátový, které mají uklidňující účinky na trávicí trakt. V některých případech může být vhodná i neperlivá minerální voda, která doplní ztracené minerály.

Vyhýbat byste se měli slazeným nápojům, džusům, kávě a samozřejmě alkoholu, protože tyto nápoje mohou dále podráždit žaludek a střeva. Vzorový jídelníček při střevních potížích by měl klást důraz na postupné zavádění potravin do stravy, a to až v momentě, kdy dojde ke zlepšení příznaků.

Postupné zavádění lehkých potravin

Jakmile se váš stav začne zlepšovat a budete se cítit lépe, můžete do svého jídelníčku postupně zařadit pevnou stravu. Vzorový jídelníček při střevních potížích by měl začít s jednoduchými potravinami, které jsou lehce stravitelné a neobsahují dráždivé látky. Mezi takové potraviny patří:

  • Banány: Jsou snadno stravitelné, dodávají tělu potřebné sacharidy a zároveň obsahují draslík, který pomáhá regulovat rovnováhu elektrolytů.
  • Vařená rýže: Ideálně bílá rýže, která je lehce stravitelná a pomáhá zklidnit žaludek.
  • Suchary: Suchary jsou lehce stravitelné a mohou posloužit jako první pevné jídlo po období tekuté stravy.
  • Bramborová kaše: Jemná bramborová kaše bez másla a mléka je dalším vhodným pokrmem, který je šetrný k trávicímu traktu.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Při zavádění těchto potravin do jídelníčku je důležité začínat s malými porcemi a sledovat, jak na ně vaše tělo reaguje. Pokud po jídle necítíte žádné zhoršení příznaků, můžete postupně navyšovat množství a rozšiřovat jídelníček o další lehce stravitelné potraviny.

Čemu se vyhnout při střevních potížích?

I když se stav začne zlepšovat, je důležité být opatrný při výběru potravin. Vzorový jídelníček při střevních potížích by se měl vyhýbat potravinám, které mohou dráždit žaludek a střeva nebo způsobit zhoršení příznaků. Mezi takové potraviny patří:

  • Mléčné výrobky: Mléko a mléčné výrobky mohou být hůře stravitelné, zejména pokud dojde k dočasné nesnášenlivosti laktózy v důsledku střevních potíží.
  • Tučná a smažená jídla: Tato jídla jsou těžko stravitelná a mohou způsobit další podráždění trávicího traktu.
  • Potraviny s vysokým obsahem vlákniny: I když je vláknina důležitá pro zdravou stravu, při střevních potížích může její vysoký obsah způsobit zhoršení příznaků, proto je lepší se jí dočasně vyhnout.
  • Syrová zelenina a ovoce: Syrová zelenina a ovoce mohou být hůře stravitelné a mohou dráždit žaludek a střeva.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Místo těchto potravin je lepší volit tepelně upravenou zeleninu, která je měkčí a snadněji stravitelná, a ovoce s nízkým obsahem kyselin, jako jsou například banány nebo vařená jablka.

Každý člověk je jiný a může reagovat na různé potraviny odlišně. Při sestavování vzorového jídelníčku při střevních potížích je důležité poslouchat své tělo a sledovat, jak reaguje na jednotlivé potraviny. Pokud se při konzumaci některých potravin cítíte hůře, je lepší je ze stravy vyřadit a nahradit je jinými, šetrnějšími alternativami.

Pokud vaše střevní potíže přetrvávají delší dobu nebo se zhoršují, je vždy vhodné konzultovat svůj stav s lékařem, který může doporučit další postupy nebo případně i úpravy stravy. Vzorový jídelníček při střevních potížích může sloužit jako vodítko, ale každý by měl především dbát na individuální potřeby svého těla.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist