facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Epsomská sůl to je přírodní hořčík pro zdraví i relaxaci

[ edit ]

Epsomská sůl, známá také jako síran hořečnatý, je přírodní sloučenina známá svými úžasnými vlastnostmi, které mohou přinést úlevu tělu i mysli. Její použití je známé po staletí a stále zůstává jedním z nejoblíbenějších prostředků pro relaxaci a zdravotní péči.

Epsomská sůl a trocha historie

Epsomská sůl byla objevena ve blízkosti města Epsom v Anglii, což jí dalo i její název. Její léčivé vlastnosti byly zkoumány v raném 17. století, když místní rolníci zaznamenali, že hořká sůl z místních pramenů léčí rány a odřeniny dobytka. Když zjistili, že má podobně pozitivní účinky i na lidi, začali ji používat pro léčbu různých neduhů, od kožních onemocnění po trávicí potíže.

S rostoucí popularitou přírodní soli došlo k rozšíření v Evropě a později i do zbytku světa. V 18. století se stala epsomská sůl velmi ceněnou mezi léčiteli i v běžných domácnostech, kde ji lidé používali jako prostředek proti bolestem a dalším problémům. Její schopnost uvolnit svaly, zmírnit bolest a podporovat regeneraci z ní učinila jednu z nejpopulárnějších látek pro osobní péči.

Dnes je epsomská sůl nadále využívána pro své rozmanité zdravotní a kosmetické přínosy. Ať už jde o přípravu relaxačních koupelí, čištění pleti, nebo jako součást detoxikačního programu, její účinky jsou všeobecně uznávané a ceněné.

Účinky epsomské soli

Epsomská sůl má mnohostranné zdravotní přínosy, které ji činí oblíbenou v lázeňských procedurách i domácí medicíně. Především je známá svou schopností podporovat detoxikaci těla. Koupel s epsomskou solí umožňuje hořčíku proniknout do kůže, což pomáhá tělu zbavovat se toxických látek a podporuje rychlejší regeneraci svalů.

Dále je hořčík, hlavní složka epsomské soli, zásadní pro správnou funkci svalů a nervů. Pravidelné používání epsomské soli tak může pomoci při problémech jako jsou křeče a bolesti svalů, protože právě hořčík přispívá k jejich uvolnění a snižuje zánětlivé procesy v těle.

V neposlední řadě epsomská sůl přináší zlepšení spánku. Hořčík má přirozeně uklidňující účinky na nervový systém, což může pomoci zlepšit kvalitu spánku. Lidé trpící nespavostí nebo stresovými stavy by mohli pocítit úlevu po koupeli s epsomskou solí před spaním.

Další významný přínos spočívá ve zlepšení trávení a prevenci zácpy. Epsomská sůl funguje jako přirozené projímadlo, když se rozpustí ve vodě. To může pomoci při periodických problémech se zácpou.

Celkově může epsomská sůl poskytnout širokou škálu zdravotních přínosů, od podpory mentálního a fyzického zdraví po udržení funkčnosti trávicího systému. Její využití jako koupelové soli nebo přísady do kosmetických přípravků může značně přispět k zlepšení kvality života.

Domácí použití epsomské soli

Epsomská sůl se v domácnosti používá různými způsoby, přičemž každé využití vychází z jejích vlastností a přínosů. Zde jsou některé běžné způsoby použití:

Relaxační koupele: Jedním z nejpopulárnějších způsobů použití epsomské soli je její přidání do vany plné teplé vody. Relaxační koupel pomáhá uvolnit svaly, snižovat stres a může napomáhat lepšímu spánku.

Léčba bolavých svalů a kloubů: Epsomská sůl může být použita jako komprese na bolavé svaly nebo klouby. Rozpuštěná ve vodě a aplikovaná na postižené místo pomáhá snižovat bolest a zánět.

Pomoc proti zácpě: V medicíně se epsomská sůl používá také jako mírné projímadlo. Rozpuštění určeného množství (dle návodu či doporučení odborníka) epsomské soli ve vodě a její vypití může pomoci při obtížích se zácpou.

Tipy na další použití epsomské soli

Kosmetické využití epsomské soli
Epsomská sůl se také široce používá v kosmetice. Je skvělá jako přírodní peeling, který odstraňuje odumřelé kožní buňky a zanechává pokožku hladkou a jemnou. Její hrubá textura pomáhá efektivně odstraňovat odumřelé kožní buňky, čímž podporuje obnovu pokožky a zlepšuje její celkový vzhled. Kromě exfoliačních vlastností nabízí epsomská sůl i další výhody, jako je dodání hořčíku, který může pomoci zklidnit podrážděnou kůži a podporovat její zdraví.

Ve vlasové péči pomáhá odstranit nahromaděné oleje a zbytky stylingových produktů.

Můžete také zkoušet různé recepty na domácí kosmetiku, jako jsou masky na obličej či šumivé koule do koupele.

Epsomská sůl může být užitečná také při léčbě pokožky po bodnutí hmyzem. Její aplikace může pomoci snížit otoky, zklidnit podráždění a urychlit hojení. Hořčík obsažený v epsomské soli má protizánětlivé a antiseptické vlastnosti, které jsou užitečné při zmírnění symptomů spojených s bodnutím hmyzem, jako je svědění, zarudnutí a bolest.

Podpora růstu rostlin: Epsomská sůl je zdrojem hořčíku, který je důležitý pro fotosyntézu rostlin. Rozpuštění malého množství soli ve vodě a její použití k zalévání může pomoci zlepšit zdraví a vitalitu rostlin.

Čištění domácnosti: Díky svým abrazivním vlastnostem může epsomská sůl sloužit jako přísada do čistících prostředků pro odstraňování tvrdé vody nebo jako jemný scrub na tvrdé povrchy.

Lázeňská relaxační koupel u vás doma

Epsomská sůl nabízí řadu účinků, které mohou významně přispět k vašemu zdravotnímu a kosmetickému režimu. Její schopnosti zklidnit mysl, zlepšit spánkové návyky a detoxikovat tělo jsou dobře dokumentované a ceněné po celém světě. Podobně jako u mnoha látek přírodního původu je důležité si uvědomit, že epsomská sůl není lékem na všechny neduhy, ale může být účinným doplňkem k celkové péči o zdraví.

Na e-shopu ferwer.cz je na výběr epsomská sůl od vybraných dodavatelů a v různých velikostech balení. Vyzkoušejte epsomskou sůl a dopřejte si domácí relaxační a výžívnou koupel i vy.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist