facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Proč dochází k dvojitému vidění a jak to vyřešit

Detailní pohled na příčiny, symptomy a léčba dvojitého vidění

Dvojité vidění, odborně nazývané diplopie, je stav, kdy dochází k tomu, že člověk vnímá jeden objekt jako dva oddělené obrazy. Tento jev může být matoucí a často vyvolává obavy, protože může signalizovat širokou škálu zdravotních problémů, od těch nejméně závažných až po život ohrožující stavy. Pojďme se podívat na to, co může způsobit dvojité vidění, jaké další příznaky mohou tento stav doprovázet a jaké jsou možnosti léčby.

Co všechno může způsobit dvojité vidění?

Příčiny dvojitého vidění jsou různorodé a sahají od prostých očních vad až po závažné neurologické poruchy. Mezi nejběžnější příčiny patří:

  1. Oční vady a problémy s rohovkou: Jednou z nejčastějších příčin dvojitého vidění je astigmatismus. Tento stav je způsoben nerovnoměrným zakřivením rohovky, což způsobuje, že světlo vstupující do oka se lomí nerovnoměrně. Výsledkem je zkreslené vidění, které může zahrnovat i dvojité vidění. Další běžnou příčinou jsou šedý zákal nebo poranění rohovky, které mohou rovněž ovlivnit jasnost a kvalitu vidění.

  2. Únava a přetížení očí: Dlouhodobé sledování obrazovky počítače nebo mobilního zařízení může způsobit tzv. digitální únavu očí. To vede k přetížení očních svalů, které zajišťují správné zaměření obrazu na sítnici. Při únavě tyto svaly nepracují optimálně, což může vést k dvojitému vidění, zejména po dlouhém dni stráveném prací před obrazovkou.

  3. Neurologické problémy: Dvojité vidění může být příznakem závažných neurologických stavů. Například mrtvice, která ovlivňuje oblast mozku zodpovědnou za koordinaci očních pohybů, může způsobit, že oči nebudou správně spolupracovat. Tato porucha může být také způsobena roztroušenou sklerózou, která narušuje nervové signály mezi mozkem a očima, nebo nádorem na mozku, který tlačí na optické dráhy.

    Vyzkoušejte naše přírodní produkty

  4. Poruchy svalů a nervů: Myasthenia gravis je autoimunitní onemocnění, které způsobuje slabost svalů, včetně těch, které ovládají oči. Tato slabost může vést k tomu, že oči nejsou schopné zůstat správně zaměřené, což způsobuje dvojité vidění. Podobně může i cukrovka způsobit poškození nervů (diabetická neuropatie), což může ovlivnit funkci očních svalů a vést ke stejnému problému.

  5. Intoxikace a vlivy vnějšího prostředí: Nadměrná konzumace alkoholu je dobře známým spouštěčem dvojitého vidění. Alkohol ovlivňuje centrální nervový systém, což může způsobit narušení koordinace očních svalů. Kromě alkoholu mohou i některé léky, drogy nebo toxiny vyvolat tento symptom.

Jaké symptomy mohou doprovázet dvojité vidění?

Dvojité vidění je samo o sobě znepokojivým symptomem, ale často bývá doprovázeno dalšími příznaky, které mohou poskytnout vodítko k základní příčině tohoto stavu:

  • Bolest hlavy: Může signalizovat, že dvojité vidění je způsobeno zvýšeným nitrolebečním tlakem, což může být způsobeno například nádorem nebo krvácením do mozku.
  • Závratě a problémy s rovnováhou: Tyto příznaky často souvisejí s poruchami mozku nebo vnitřního ucha a mohou naznačovat, že problém je vážnější.
  • Omezená schopnost pohybovat očima: Pokud je pohyb očí omezen nebo je jeden z očí fixován v určité pozici, může to signalizovat svalovou nebo nervovou poruchu.
  • Změny v citlivosti nebo slabost v obličeji: Tyto příznaky mohou naznačovat neurologický problém, jako je například mrtvice.

Jak probíhá diagnostika a léčba dvojitého vidění?

Diagnostika dvojitého vidění začíná podrobným vyšetřením očí a jejich funkcí. Oční lékař může použít speciální testy, aby určil, zda problém spočívá v samotných očích, nebo zda je důsledek širšího zdravotního problému. Pokud je podezření na neurologickou příčinu, pacient může být odeslán na neurologické vyšetření, které může zahrnovat magnetickou rezonanci (MRI) nebo počítačovou tomografii (CT).

Léčba dvojitého vidění se odvíjí od identifikované příčiny. Například:

  • Oční vady: Pokud je příčinou astigmatismus nebo jiná oční vada, mohou pomoci brýle nebo kontaktní čočky. V případě šedého zákalu může být doporučen chirurgický zákrok.
  • Únava očí: V případě, že je dvojité vidění způsobeno únavou očí, je klíčem k úlevě odpočinek. Pravidelné přestávky při práci s počítačem a omezení doby strávené před obrazovkou mohou pomoci. Oční cviky mohou posílit svaly a zlepšit zaměření.
  • Neurologické a svalové poruchy: V závažnějších případech, kdy je příčinou neurologický problém, je nutné řešit základní onemocnění. To může zahrnovat medikaci, fyzioterapii nebo v některých případech chirurgický zákrok.
  • Intoxikace: Pokud je dvojité vidění způsobeno intoxikací, například alkoholem nebo léky, léčba zahrnuje odstranění těchto látek z těla a vyhnutí se jejich dalšímu užívání.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Prevence a dlouhodobá péče

I když některým příčinám dvojitého vidění nelze vždy předejít, existují kroky, které mohou snížit riziko tohoto stavu. Pravidelné oční prohlídky mohou včas odhalit oční vady, které mohou vést k dvojitému vidění. Dodržování zdravého životního stylu, včetně omezení konzumace alkoholu a vyvarování se toxických látek, může také pomoci.

Když už se dvojité vidění objeví, je důležité věnovat pozornost příznakům a včas vyhledat lékařskou pomoc. Včasná diagnóza a léčba mohou výrazně zlepšit prognózu a předejít závažným komplikacím.

Závěrem lze říci, že dvojité vidění je symptom, který by neměl být brán na lehkou váhu. I když může být způsobeno relativně neškodnými faktory, jako je únava nebo nadměrná konzumace alkoholu, může být také signálem vážných zdravotních problémů. Pokud se tento stav objeví, je důležité jednat rychle a konzultovat své příznaky s odborníkem. Správná léčba může nejen zlepšit vidění, ale také zachránit život.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist