facebook
Akce! Ke každým 3 koupeným tyčinkám Bombus Crunchy Protein získáte 1 tyčinku Crunchy Protein zdarma!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Co znamená snížená funkce štítné žlázy a jak s tím žít

Štítná žláza, malý orgán ve tvaru motýla umístěný na přední straně krku, hraje klíčovou roli ve fungování našeho těla. Produkuje hormony, které regulují metabolismus, růst a vývoj. Co se ale stane, když štítná žláza nefunguje správně a produkuje nedostatek hormonů? Tento stav, známý jako hypotyreóza neboli snížená funkce štítné žlázy, může mít značný dopad na naše zdraví a kvalitu života. Pojďme se podívat, jaké jsou příznaky, příčiny a možnosti léčby této nemoci, a jak s ní můžeme efektivně žít.

Co je to hypotyreóza?

Hypotyreóza je stav, kdy štítná žláza neprodukuje dostatek hormonů štítné žlázy. Tyto hormony jsou nezbytné pro regulaci metabolismu, což zahrnuje rychlost, jakou naše tělo spotřebovává energii, a ovlivňuje téměř každý orgán v těle. Nedostatek hormonů může vést k různým zdravotním problémům, od únavy a přibírání na váze po deprese a srdeční problémy.

Příznaky hypotyreózy

Příznaky hypotyreózy mohou být velmi různorodé a často se vyvíjejí postupně. Mezi nejčastější příznaky patří únava a slabost, kdy se člověk cítí neustále unavený a slabý, i když dostatečně odpočívá. Přibírání na váze je dalším častým příznakem, kdy i přes normální stravovací návyky a cvičení může dojít k nárůstu hmotnosti.

Člověk je také citlivější na chladné počasí a často má studené ruce a nohy, což je známé jako studená intolerance. Kůže se může stát suchou a drsnou, vlasy mohou vypadávat, což jsou příznaky suché kůže a vlasů.

Hypotyreóza může způsobit depresivní nálady a podrážděnost, což se projevuje jako deprese a změny nálady. Lidé mohou mít také potíže s pamětí a soustředěním, což jsou další charakteristické příznaky hypotyreózy.

Příčiny hypotyreózy

Hypotyreóza může být způsobena různými faktory, včetně autoimunitních onemocnění, jako je Hashimotova tyreoiditida, která je nejčastější příčinou hypotyreózy. Při tomto onemocnění imunitní systém napadá štítnou žlázu.

Další příčinou může být chirurgické odstranění štítné žlázy, kdy tělo není schopno produkovat dostatek hormonů. Léčba radioaktivním jodem, používaná k léčbě hyperthyreózy (nadměrné funkce štítné žlázy), může také vést k hypotyreóze. K hypotyreóze může rovněž přispět nedostatek jódu, který je nezbytný pro produkci hormonů štítné žlázy.

Diagnostika hypotyreózy zahrnuje krevní testy, které měří hladiny hormonů štítné žlázy a hormonu stimulujícího štítnou žlázu (TSH). Pokud jsou hladiny hormonů štítné žlázy nízké a hladina TSH je vysoká, jedná se o hypotyreózu.

Léčba hypotyreózy zahrnuje denní užívání syntetického hormonu štítné žlázy, který nahrazuje chybějící hormony. Dávka se určuje individuálně podle potřeb pacienta a pravidelně se kontroluje pomocí krevních testů.

Jak žít s hypotyreózou?

Život s hypotyreózou může být náročný, ale s vhodnou léčbou a životním stylem je možné vést plnohodnotný a zdravý život. Existuje několik tipů, jak zvládnout hypotyreózu. Dodržujte léčbu tím, že budete užívat léky přesně podle pokynů lékaře a pravidelně chodit na kontroly. Stravujte se vyváženě, zahrnujte dostatek ovoce, zeleniny a potravin bohatých na jód. Pravidelné cvičení může pomoci udržet váhu pod kontrolou a zlepšit náladu. Buďte vnímaví k příznakům a konzultujte změny se svým lékařem. Najděte si podporu v rodině, mezi přáteli nebo ve skupinách pro pacienty s hypotyreózou.

Snížená funkce štítné žlázy je onemocnění, které může výrazně ovlivnit kvalitu života, ale díky moderní medicíně a správnému životnímu stylu je možné s ní úspěšně žít. Pamatujte, že klíčem k úspěšnému zvládání hypotyreózy je včasná diagnostika, pravidelná léčba a péče o své tělo i duši. Může být hypotyreóza výzvou? Ano, ale s odhodláním a správnými kroky se stane zvládnutelnou součástí vašeho života.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist