facebook
Navštivte nás v nově otevřené prodejně Ferwer v Centrum Černý Most v Praze!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Chytré náhrady pečícího papíru pro každý den

Pečící papír je neodmyslitelnou součástí mnoha kuchyní, a pomáhá nám zejména při pečení a přípravě nejrůznějších pokrmů. Přestože je velmi praktický a usnadňuje práci v kuchyni, jeho jednorázové použití a následné vyhození do odpadu může představovat určitou ekologickou zátěž. Pokud se chcete chovat ekologičtěji a hledáte trvalejší a udržitelnější alternativy, máte několik možností. V tomto článku se podíváme na různé způsoby, jak pečící papír nahradit, a proč byste tyto alternativy měli zvážit.

Co je pečící papír

Pečicí papír se vyrábí především z celulózových vláken, která pocházejí ze dřeva. Nejčastěji se používá papír z buničiny, která je zpracována tak, aby byla tepelně odolná a nepřilnavá. Pro dosažení těchto vlastností se povrch pečicího papíru často potahuje tenkou vrstvou silikonu, což zajišťuje jeho odolnost vůči vysokým teplotám a zabraňuje přilnutí potravin.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Alternativy k pečícímu papíru

Pokud hledáte ekologickou alternativu, zvažte použití opakovaně použitelných silikonových pečicích podložek, které mohou nahradit jednorázový pečicí papír. Další možností je použít pečicí papír vyrobený z přírodního, nelaminovaného pergamenu, který je biologicky odbouratelný.

Silikonové pečící podložky

Jednou z nejpopulárnějších alternativ k pečícímu papíru jsou silikonové pečící podložky. Tyto podložky jsou vyrobeny z potravinářského silikonu, který je odolný vůči vysokým teplotám a lze je používat opakovaně. Silikonové podložky nejen že snižují množství odpadu, ale šetří také peníze, protože je můžete používat znovu a znovu.

Hlavní výhodou silikonových podložek je jejich nepřilnavý povrch, který umožňuje snadné pečení bez nutnosti použít tuk nebo olej. Pečivo a další pokrmy se na nich nepřichytávají, což usnadňuje jejich odstraňování a následné čištění. Silikonové podložky jsou také snadno skladovatelné, protože je lze srolovat nebo složit.

Pečící fólie

Další skvělou alternativou k pečícímu papíru jsou pečící fólie. Tyto fólie jsou vyrobeny z teflonu nebo jiných tepelně odolných materiálů a jsou navrženy tak, aby byly opakovaně použitelné. Stejně jako silikonové podložky mají nepřilnavý povrch, což usnadňuje pečení a čištění.

Pečící fólie jsou často transparentní, což umožňuje lepší sledování procesu pečení bez nutnosti otevírat troubu. Díky jejich trvanlivosti a odolnosti vůči vysokým teplotám jsou ideální pro pečení pečiva, masa a zeleniny.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Pergamenový papír

Pergamenový papír je další možností, jak nahradit pečící papír. Ačkoli je také jednorázový, je ekologičtější volbou, protože je často vyroben z obnovitelných zdrojů a je biologicky odbouratelný. Tento druh papíru je potažený tenkou vrstvou silikonu, což zajišťuje jeho nepřilnavost.

Při používání pergamenového papíru můžete snížit množství odpadu tím, že jej použijete několikrát, pokud je stále v dobrém stavu. Je vhodný pro pečení sušenek, dortů a dalších druhů pečiva.

Hliníková fólie

Hliníková fólie je další běžně používanou alternativou k pečícímu papíru. I když není ideální z hlediska ekologie, protože výroba hliníku je energeticky náročná a jeho recyklace není vždy zaručena, může být hliníková fólie v některých případech užitečná.

Je vhodná zejména pro pečení masa nebo zeleniny, kde je potřeba vytvořit ochrannou vrstvu proti přímému teplu. Pokud používáte hliníkovou fólii, snažte se ji recyklovat, pokud je to možné, a používejte ji střídmě, abyste minimalizovali ekologický dopad.

Keramické a skleněné pečící nádobí

Další možností, jak nahradit pečící papír, je použití keramického nebo skleněného pečícího nádobí. Tyto materiály jsou odolné vůči vysokým teplotám a mají přirozeně nepřilnavé vlastnosti, což znamená, že se na ně pečivo nepřichytává tak snadno.

Keramické a skleněné nádobí je snadno čistitelné a může být používáno po mnoho let, což z něj činí udržitelnou volbu. Navíc dodává pokrmům estetický vzhled při servírování přímo z trouby na stůl.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Pečící kameny

Pečící kameny jsou dalším skvělým způsobem, jak nahradit pečící papír. Tyto kameny, často vyrobené z keramiky nebo speciálních druhů kamene, poskytují rovnoměrné rozložení tepla a jsou ideální pro pečení chleba, pizzy a dalších druhů pečiva.

Pečící kameny jsou opakovaně použitelné a při správné péči vydrží mnoho let. Před použitím je třeba je předehřát v troubě, což zajišťuje, že pečivo bude mít správnou texturu a bude dokonale propečené.

Ekologické výhody náhrad za pečící papír

Při zvažování alternativ k pečícímu papíru je důležité myslet na ekologické výhody. Jednorázový pečící papír přispívá k hromadění odpadu a jeho výroba často zahrnuje používání chemikálií a energeticky náročných procesů. Přechod na opakovaně použitelné materiály, jako jsou silikonové podložky, pečící fólie, keramické a skleněné nádobí, může mírně snížit vaši ekologickou stopu.

Další výhodou těchto alternativ je úspora nákladů. I když může být počáteční investice do silikonové podložky nebo pečícího kamene vyšší než cena jednorázového pečícího papíru, díky opakovanému použití dlouhodobě se tato investice časem vrátí.

Další drobný krok ke zdraví a udržitelnosti

Náhrada pečícího papíru v kuchyni není jen ekologickým krokem, ale také praktickým rozhodnutím, které může zjednodušit a zpříjemnit vaše pečení. Ať už se rozhodnete pro silikonové podložky, pečící fólie, pergamenový papír, hliníkovou fólii, keramické nebo skleněné pečící nádobí, či pečící kameny, všechny tyto možnosti vám nabídnou výhody, které jednorázový pečící papír neposkytuje. Při výběru alternativy se zamyslete nad tím, co nejlépe vyhovuje vašim potřebám a preferencím při pečení, a zároveň drobně přispějte k udržitelnosti snížením produkce odpadu. S těmito alternativami můžete pokračovat v tvorbě lahodných pokrmů, aniž byste museli dělat kompromisy v kvalitě nebo pohodlí.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist