facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Vyrobte si doma lahodné cibulové chutney snadno a rychle

V dnešním světě plném rychlého občerstvení a polotovarů si čím dál tím více lidí uvědomuje důležitost návratu k domácím receptům, které nám umožňují vychutnat si kvalitu a čerstvost surovin. Jedním z těchto pokladů je právě cibulové chutney (česky čatní) ze žluté cibule. Co je to chutney? A proč byste měli vyzkoušet tuto netradiční pochoutku?

Co je chutney?

Chutney, původem z Indie, je směs ovoce, zeleniny, koření a cukru, která se pomalu vaří, dokud nevznikne hustá a aromatická pasta nebo omáčka. V Indii je chutney tradičně podáváno k jídlům, aby přidalo na chuti a vyvážilo sladkost, kyselost a kořenitost. Avšak chutney není jen výsadou indické kuchyně. Tento kulinářský poklad si získal srdce gurmánů po celém světě, a tak se postupně vyvinuly různé varianty tohoto pokrmu, přičemž jednou z nich je právě cibulové chutney.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Proč právě žlutá cibule?

Když přemýšlíte o výrobě cibulového chutney, může vás napadnout otázka: Proč použít žlutou cibuli? Není cibule jako cibule. Žlutá cibule má totiž několik vlastností, které z ní činí ideální surovinu pro chutney. Její sladkost a jemná pikantnost jsou dokonalým základem pro vytvoření harmonické chuti, která vynikne v kombinaci s kořením a cukrem.

Žlutá cibule je také snadno dostupná a cenově přijatelná, což z ní činí praktickou volbu pro každého, kdo chce experimentovat s domácí výrobou chutney. Navíc je bohatá na antioxidanty a vitamíny, které podporují imunitu a zlepšují celkové zdraví.

Recept na cibulové chutney

Ingredience:

  • 1 kg žluté cibule
  • 200 g třtinového cukru
  • 150 ml octa balsamico
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru (nastrouhaného)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 chilli paprička (nasekaná, podle chuti)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Příprava cibule: Začněte tím, že cibuli oloupete a nakrájíte na tenké plátky. Tento krok může být trochu časově náročný, ale pečlivé krájení je klíčem k rovnoměrnému karamelizování cibule, které dodá chutney jeho charakteristickou chuť.

  2. Karamelizace: Na velké pánvi rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte cibuli a za občasného míchání vařte, dokud nezměkne a nezíská zlatavou barvu. Tento proces trvá asi 15–20 minut. Je důležité, aby cibule byla správně karamelizovaná, protože to dodá chutney sladkou a hlubokou chuť.

  3. Přidání koření: Jakmile je cibule karamelizovaná, přidejte nasekaný česnek, zázvor, skořici, římský kmín, koriandr a chilli papričku. Pokračujte ve vaření dalších 5 minut, dokud koření neuvolní svou vůni.

  4. Cukr a ocet: Přidejte třtinový cukr a balsamico ocet. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté snižte teplotu a nechte směs pomalu vařit. Je důležité pravidelně míchat, aby se chutney nepřichytilo na dno pánve. Vařte, dokud se směs nezredukuje a nezíská hustou konzistenci, což může trvat 45–60 minut.

  5. Dochucení: Když chutney dosáhne požadované konzistence, ochutnejte ho a přidejte sůl a pepř podle chuti. Následně nechte chutney vychladnout.

  6. Skladování: Hotové chutney přelijte do sterilizovaných sklenic a dobře uzavřete. Takto připravené chutney vydrží v chladničce několik týdnů, a dokonce může zráním získat ještě lepší chuť.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak využít cibulové chutney ve vaší kuchyni?

Cibulové chutney je úžasně univerzální doplněk, který můžete použít mnoha způsoby. Napadlo vás někdy, jak dodat obyčejnému pokrmu něco navíc? Zkuste přidat lžičku cibulového chutney! Můžete ho servírovat k sýrům, přidat do sendvičů, podávat jako přílohu k masu nebo dokonce použít jako základ pro omáčky.

Jedním z nejpopulárnějších způsobů, jak chutney využít, je jeho kombinace s grilovanými pokrmy. Sladká a kořeněná chuť chutney skvěle doplní šťavnatý steak nebo grilované kuře. Také ho můžete přidat na pizzu místo tradiční rajčatové omáčky nebo jím ochutit pečenou zeleninu.

Dalším skvělým tipem je použití chutney jako marinády. Před grilováním potřete maso nebo zeleninu chutney a nechte je chvíli odležet. Koření a sladkost chutney proniknou do surovin a dodají jim jedinečnou chuť.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Cibulové chutney a zdraví

Cibule, zejména žlutá, je známá svými zdraví prospěšnými účinky. Obsahuje sloučeniny, které mají protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, a podporují zdraví srdce. Žlutá cibule je také bohatá na vitamín C, který posiluje imunitní systém, a na vlákninu, která podporuje zdravé trávení.

Chutney navíc obsahuje zázvor, který je známý svými prospěšnými účinky na trávení a imunitu, a koření jako skořice a římský kmín, které mají antioxidační účinky a mohou pomoci regulovat hladinu cukru v krvi.

Samozřejmě, protože chutney obsahuje cukr, je důležité ho konzumovat s mírou, zejména pokud sledujete příjem cukru. Avšak ve srovnání s mnoha komerčními dochucovadly je domácí chutney bez konzervantů a umělých přísad skvělou a zdravější alternativou.

Cibulové chutney ze žluté cibule je skvělý způsob, jak obohatit vaši kuchyni o něco nového a nevšedního. Ať už ho použijete jako doplněk k sýrům, maso nebo jako přísadu do vašich oblíbených receptů, chutney přinese do vašich jídel sladkou, pikantní a voňavou chuť, která potěší vaše smysly. Tak proč ho nezkusit vyrobit doma? Obohatíte tak nejen svůj jídelníček, ale také získáte chutný dárek, který můžete sdílet s rodinou a přáteli. Cibulové chutney je totiž více než jen dochucovadlo – je to zážitek, který stojí za to vyzkoušet!

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist