facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Objevte kouzlo cascary a jejích benefitů

Proč byste měli vyzkoušet cascaru?

Pokud jste milovníkem kávy, pravděpodobně jste slyšeli o různých metodách přípravy a typů kávových zrn. Ale slyšeli jste už o cascara? Tento unikátní produkt, který spojuje světy kávy a čaje, si rychle získává popularitu po celém světě. Cascara je nejen lahodná, ale také ekologicky přátelská volba, která vám může nabídnout zcela nový chuťový zážitek.

Co je cascara?

Cascara je španělské slovo pro "slupku" nebo "skořápku" a v kontextu kávy odkazuje na sušené slupky kávových třešní. Kávové třešně jsou plody kávovníku, které obsahují kávová zrna. Během procesu zpracování kávy se z těchto třešní odstraní zrna, a slupky jsou často považovány za odpadní materiál. Nicméně, tyto slupky mohou být také sušeny a používány k přípravě nápoje, který má jedinečnou a osvěžující chuť.

Historie cascary sahá až do dob, kdy byla káva poprvé objevena v Etiopii. Tradičně se slupky kávových třešní používaly k přípravě čajového nápoje, který místní obyvatelé považovali za osvěžující a povzbuzující. Tento nápoj byl známý pod různými názvy, včetně "qishr" v Jemenu a "hashara" v Etiopii. V moderní době se cascara dostala do povědomí díky snahám o udržitelnost v kávovém průmyslu. Mnoho farmářů a pražíren začalo hledat způsoby, jak minimalizovat odpad a maximalizovat využití všech částí kávového plodu.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Benefity cascary

1. Bohatý zdroj antioxidantů Cascara obsahuje vysoké množství antioxidantů, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a snižují riziko chronických onemocnění. Antioxidanty také podporují zdraví buněk a celkovou imunitu.

2. Přirozený zdroj energie Cascara nabízí mírné množství kofeinu, poskytující jemný povzbuzující efekt bez nervozity. Tento přirozený zdroj energie je ideální pro ty, kteří chtějí omezit příjem kofeinu, ale stále potřebují povzbuzení.

3. Podpora trávení Cascara je bohatá na vlákninu, která podporuje zdravé trávení a pravidelnou funkci střev. Vláknina také přispívá k udržení stabilní hladiny cukru a cholesterolu v krvi.

4. Hydratace a osvěžení Nápoj z cascary je osvěžující a hydratační, ideální pro horké letní dny. Je skvělou alternativou k tradičním čajům a kávám, poskytující jedinečný chuťový zážitek a dostatečnou hydrataci.

5. Udržitelnost a ekologický dopad Použití cascary podporuje udržitelné zemědělství tím, že minimalizuje odpad při zpracování kávy. Tímto způsobem přispívá k ochraně životního prostředí a podpoře ekologických zemědělských praktik.

Chuťový profil a zdravotní výhody

Chuť cascary se může lišit v závislosti na odrůdě kávovníku a způsobu zpracování. Obecně je však nápoj z cascary popisován jako sladký, s tóny sušeného ovoce, medu a koření. Může připomínat čaj z ibišku nebo šípkový čaj, ale s jemným kávovým podtónem.

Z hlediska zdravotních přínosů obsahuje značné množství antioxidantů, které mohou pomoci v boji proti volným radikálům a podporovat celkové zdraví. Navíc obsahuje méně kofeinu než tradiční káva, což může být výhodné pro ty, kteří chtějí omezit svůj příjem kofeinu, ale stále si užít jemný povzbuzující efekt.

Jak si připravit cascaru

Příprava cascary je jednoduchá a podobná přípravě čaje. Stačí zalít sušené slupky horkou vodou a nechat je louhovat po dobu 5-10 minut. Výsledný nápoj můžete osladit medem nebo cukrem podle chuti, a přidat třeba i trochu citronu nebo zázvoru pro extra chuťový zážitek. Cascara může být podávána teplá i studená, a je skvělá jako osvěžující letní nápoj.

Jedním z největších benefitů cascary je její pozitivní dopad na životní prostředí. Využití slupek kávových třešní snižuje množství odpadu produkovaného během zpracování kávy. Namísto toho, aby byly slupky vyhozeny nebo kompostovány, mohou být sušeny a použity k přípravě lahodného nápoje. To pomáhá farmářům maximalizovat hodnotu jejich plodin a podporuje udržitelné zemědělské praktiky.

Kde koupit cascaru

Pokud vás cascara zaujala a chtěli byste ji vyzkoušet, můžete ji najít ve specializovaných obchodech s kávou, kde je dostupná i online. Je důležité vybírat kvalitní produkty od renomovaných výrobců, kteří dbají na udržitelnost a etické zpracování kávy. Některé pražírny nabízejí cascaru jako součást svého sortimentu, takže se neváhejte zeptat ve svém oblíbeném obchodě s kávou.

Kromě přípravy nápoje může být cascara také použita v kuchyni. Sušené slupky lze například přidávat do dezertů, pečiva nebo dokonce do omáček a marinád. Její sladká a ovocná chuť může dodat zajímavý twist různým pokrmům. Experimentování s cascarou v kuchyni může být zábavným způsobem, jak obohatit svůj jídelníček o nové a zdravé ingredience.

Budoucnost cascary

S rostoucím zájmem o udržitelnost a hledání nových chutí se zdá, že má před sebou světlou budoucnost. Stále více kaváren a restaurací začíná objevovat její potenciál a zařazovat ji do svých nabídek. Navíc se zvyšuje povědomí spotřebitelů o ekologických dopadech jejich stravovacích návyků, což podporuje poptávku po produktech, jako je právě cascara.

Jak jste si mohli všimnout, cascara je fascinujícím příkladem toho, jak lze z odpadu vytvořit hodnotný produkt. Její unikátní chuť, zdravotní benefity a ekologický dopad z ní činí skvělou volbu pro ty, kteří hledají nové zážitky a chtějí podpořit udržitelné zemědělství. Ať už si ji připravíte jako teplý nápoj, studenou osvěžující limonádu nebo ji použijete v kuchyni, cascara vás jistě překvapí a potěší. Pokud jste dosud neměli příležitost cascaru ochutnat, neváhejte a vyzkoušejte ji. Možná objevíte nový oblíbený nápoj, který vás osvěží a zároveň podpoří udržitelný přístup k pěstování kávy.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist