facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Objevte kouzlo fazolí v jednoduché rajčatové omáčce

Když se řekne „fazole v rajčatové omáčce", mnohým z nás se vybaví jednoduché jídlo, které nás provází už od dětství. Ale kdy naposledy jsme skutečně docenili tento pokrm, jeho chuť a výživové hodnoty? Nejde jen o běžnou ingredienci, ale o opravdový poklad, který je v naší kuchyni možná trochu zapomenutý. Pojďme se podívat blíže na tento pokrm a zjistit, proč bychom mu měli věnovat více pozornosti.

Historie a původ

Fazole mají dlouhou a bohatou historii. Původně pocházejí z Ameriky, kde je domorodí obyvatelé pěstovali už před více než 7000 lety. Po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem se fazole dostaly do Evropy, kde rychle získaly na oblibě díky své výživnosti a jednoduchosti přípravy. Rajčata, která jsou dalším klíčovým prvkem tohoto pokrmu, mají také svůj původ v Americe a do Evropy se dostala zhruba ve stejné době jako fazole. Kombinace těchto dvou ingrediencí je tedy relativně mladá, avšak velmi silná.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Nutriční hodnota fazolí v rajčatové omáčce

Fazole jsou skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny a různých vitamínů a minerálů, včetně železa, hořčíku a draslíku. Jsou také bohaté na antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály a mohou snižovat riziko vzniku chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a rakovina. Rajčata zase obsahují vysoké množství vitamínu C, vitamínu K a draslíku, ale také lykopen, což je silný antioxidant, který je spojován se snížením rizika rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění.

Kombinace fazolí a rajčatové omáčky tak tvoří ideální pokrm nejen pro ty, kteří dbají na svou linii, ale i pro ty, kteří chtějí podpořit své zdraví. Máte chuť na něco výživného, chutného a snadného na přípravu? Fazole v rajčatové omáčce jsou správnou volbou.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Variabilita a univerzálnost pokrmu

Jedním z důvodů, proč jsou fazole v rajčatové omáčce tak oblíbené, je jejich variabilita. Tento pokrm lze připravit na mnoho různých způsobů, což z něj činí skvělou volbu pro každého. Můžete přidat různé druhy fazolí – červené, bílé, černé nebo dokonce pinto fazole, které mají každá trochu jinou chuť a texturu. Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete přidat chilli papričky nebo tabasco omáčku. Naopak, pokud preferujete jemnější chutě, můžete do omáčky přidat mrkev, celer nebo sladkou papriku.

Nemusíte se omezovat pouze na základní recept. Proč nezkusit přidat do omáčky trochu uzené slaniny nebo klobásky? Nebo co takhle přidat trochu bylinek jako je bazalka, oregano nebo tymián? Fazole v rajčatové omáčce lze podávat s rýží, těstovinami, nebo jako přílohu k masu. Možností je nespočet a fantazii se meze nekladou.

Ekonomický a ekologický přínos

Dalším důvodem, proč by fazole v rajčatové omáčce neměly chybět na našem jídelníčku, je jejich ekonomičnost a udržitelnost. Fazole patří mezi nejlevnější zdroje bílkovin, což je činí ideální volbou pro rodiny, které chtějí ušetřit, aniž by musely slevovat na kvalitě potravin. Navíc pěstování fazolí a rajčat má relativně nízký dopad na životní prostředí ve srovnání s produkcí masa. Fazole mají schopnost fixovat dusík v půdě, čímž zlepšují její kvalitu a snižují potřebu umělých hnojiv. Rajčata zase nevyžadují příliš mnoho vody, což z nich činí ekologicky šetrnou plodinu.

V dnešní době, kdy je stále důležitější myslet na udržitelnost a dopad našeho jídelníčku na planetu, jsou fazole v rajčatové omáčce nejen chutnou, ale také odpovědnou volbou.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak připravit dokonalé fazole v rajčatové omáčce?

Možná se ptáte: „Jak připravit ty nejlepší fazole v rajčatové omáčce?" Tajemství tkví v kvalitních surovinách a správném postupu. Zde je základní recept, který můžete přizpůsobit svým chuťovým preferencím.

Suroviny:

  • 200 g sušených fazolí (nebo dvě plechovky konzervovaných fazolí)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g rajčatového protlaku
  • 1 lžička cukru
  • Sůl, pepř, chilli podle chuti
  • Olivový olej
  • Bylinky podle chuti (bazalka, oregano, tymián)

Postup:

  1. Pokud používáte sušené fazole, namočte je přes noc do studené vody. Druhý den vodu slijte, fazole opláchněte a uvařte do měkka. Pokud používáte konzervované fazole, stačí je pouze propláchnout.

  2. Na pánvi rozpalte olivový olej a orestujte na něm najemno nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezesklovatí.

  3. Přidejte rajčatový protlak a cukr, zamíchejte a nechte zhruba 10 minut probublávat na mírném ohni. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody nebo zeleninového vývaru.

  4. Přidejte uvařené fazole, osolte, opepřete a podle chuti přidejte chilli. Nechte ještě dalších 10 minut prohřát, aby se všechny chutě spojily.

  5. Nakonec přidejte nasekané bylinky podle chuti. Fazole v rajčatové omáčce můžete podávat s rýží, těstovinami nebo chlebem.

A teď přichází ten nejlepší moment – servírování! Pokud se vám podaří odolat tomu, že sníte půlku přímo z pánve, gratuluji, máte pevnou vůli. Podávejte s láskou a hlavně bez pospíchání. Dobrou chuť!

Fazole v rajčatové omáčce jsou jídlem, které si zaslouží naši pozornost. Nejenže jsou výživné a chutné, ale také univerzální, ekonomické a ekologicky šetrné. Přestože se jedná o pokrm, který je na první pohled jednoduchý, skrývá v sobě mnoho možností a překvapení. Proč tedy nezkusit tento zapomenutý poklad naší kuchyně znovu objevit? Možná budete překvapeni, jak skvělá může být tato skromná kombinace fazolí a rajčatové omáčky.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist