facebook
Akce! Ke každým 3 koupeným tyčinkám Bombus Crunchy Protein získáte 1 tyčinku Crunchy Protein zdarma!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Výhody brusinek pro těhotné ženy

Jaké mají přínosy a rizika brusinky v těhotenství?

Těhotenství je období plné radosti, očekávání, ale také nejistot. Jednou z oblastí, které věnují nastávající maminky zvláštní pozornost, je strava. Brusinky v těhotenství jsou často diskutovaným tématem, a to díky jejich jedinečným vlastnostem a potenciálním benefitům pro zdraví. V tomto článku se podíváme na to, jak mohou brusinky ovlivnit těhotenství, jaké jsou jejich benefity a na co si dát pozor.

Co jsou brusinky?

Brusinky jsou malé, červené bobule, které rostou na keřích v kyselých půdách, zejména v severní Americe. Jsou známé svým vysokým obsahem vitamínů, minerálů a antioxidantů. Mezi jejich nejvýznamnější složky patří vitamín C, vitamín E, vláknina a proanthokyanidiny, které mají silné antioxidační účinky.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Benefity brusinek v těhotenství

  1. Podpora imunitního systému Těhotenství je období, kdy je imunitní systém ženy oslabený, aby se zabránilo potratu plodu. Brusinky, bohaté na vitamín C, mohou pomoci posílit imunitní systém a snížit riziko infekcí.

  2. Prevence infekcí močových cest Infekce močových cest (IMC) jsou běžné během těhotenství. Proanthokyanidiny v brusinkách zabraňují ulpívání bakterií na stěnách močového měchýře, čímž snižují riziko vzniku těchto infekcí. Konzumace brusinek v těhotenství může tedy být užitečnou prevencí proti IMC.

  3. Antioxidační vlastnosti Antioxidanty jsou klíčové pro boj proti volným radikálům, které mohou způsobit poškození buněk. Brusinky jsou bohaté na antioxidanty, které mohou chránit tělo matky i samotný plod před oxidačním stresem.

  4. Podpora trávení Brusinky obsahují vlákninu, která podporuje zdravé trávení a může pomoci předcházet zácpě, což je častý problém během těhotenství. Vláknina také přispívá k udržení stabilní hladiny cukru v krvi, což je důležité pro prevenci gestačního diabetu.

Potenciální rizika konzumace brusinek v těhotenství

Ačkoli mají brusinky mnoho benefitů, je důležité být si vědom i možných rizik a omezení jejich konzumace během těhotenství.

Interakce s léky
Brusinky mohou ovlivnit účinek některých léků, například warfarinu, který se používá k ředění krve. Pokud užíváte jakékoli léky, konzultujte konzumaci brusinek se svým lékařem.

Riziko alergie
Některé ženy mohou být alergické na brusinky. Pokud jste nikdy předtím brusinky nekonzumovaly, je dobré začít s menším množstvím a sledovat, zda se neobjeví alergická reakce.

Vysoký obsah cukru
Sušené brusinky často obsahují přidaný cukr, což může být nevhodné pro těhotné ženy sledující svůj příjem cukru. Při výběru brusinek je lepší sáhnout po čerstvých nebo mražených variantách bez přidaného cukru.

Jak zařadit brusinky do stravy v těhotenství

Existuje mnoho způsobů, jak můžete brusinky začlenit do svého jídelníčku během těhotenství. Čerstvé brusinky můžete přidat do smoothie, salátů nebo je jednoduše konzumovat samotné jako svačinu. Sušené brusinky jsou skvělým doplňkem do cereálií, jogurtů nebo pečiva, ale dejte pozor na obsah přidaného cukru. Při výběru brusinkového džusu hledejte varianty bez přidaného cukru a konzervantů. Džus lze konzumovat samotný nebo jako součást různých nápojů a koktejlů. Pokud nemáte rádi chuť brusinek, můžete zvážit doplňky stravy s brusinkovým extraktem. Před jejich užíváním se ale vždy poraďte s lékařem.

Jak brusinky podporují zdraví matky a plodu

Brusinky v těhotenství poskytují několik důležitých živin, které podporují zdraví jak matky, tak plodu.

Vitamín C
Brusinky jsou bohaté na vitamín C, který je nezbytný pro růst a opravu tkání ve všech částech těla. Tento vitamín podporuje tvorbu kolagenu, který je klíčový pro zdravou pokožku, chrupavky, šlachy a krevní cévy matky i plodu.

Vitamín E
Vitamín E v brusinkách působí jako silný antioxidant, který chrání buňky před poškozením volnými radikály. Tento vitamín je také důležitý pro imunitní funkce a podporuje zdravý růst a vývoj plodu.

Vláknina
Vláknina je nezbytná pro zdravé trávení a může pomoci předcházet zácpě, která je běžným problémem během těhotenství. Konzumace vlákniny přispívá také k udržení stabilní hladiny cukru v krvi, což je důležité pro prevenci gestačního diabetu.

Brusinky a prevence specifických zdravotních problémů

Brusinky mají potenciál pomoci předcházet několika specifickým zdravotním problémům, které mohou nastat během těhotenství.

Infekce močových cest (IMC)
Infekce močových cest jsou běžné během těhotenství kvůli změnám v močovém traktu. Proanthokyanidiny v brusinkách zabraňují ulpívání bakterií na stěnách močového měchýře, čímž snižují riziko vzniku těchto infekcí. Konzumace brusinek může být tedy užitečnou prevencí proti IMC.

Gestační diabetes
Gestační diabetes je typ diabetu, který se vyvíjí během těhotenství. Vláknina v brusinkách pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, což může pomoci předcházet vzniku tohoto stavu. Navíc, antioxidační vlastnosti brusinek mohou chránit buňky před oxidačním stresem, který je spojen s vývojem diabetu.

Preeklampsie
Preeklampsie je závažný stav, který může nastat během těhotenství a je charakterizován vysokým krevním tlakem a poškozením jiných orgánů. Některé studie naznačují, že antioxidanty mohou hrát roli v prevenci preeklampsie tím, že chrání buňky před poškozením volnými radikály.

Jak správně konzumovat brusinky během těhotenství

Správná konzumace brusinek může maximalizovat jejich přínosy a minimalizovat rizika.

Množství a frekvence
Ačkoliv brusinky mohou být zdravé, je důležité je konzumovat s mírou. Doporučuje se konzumovat přiměřené množství brusinek každý den, například hrst čerstvých brusinek nebo sklenici brusinkového džusu bez přidaného cukru.

Forma brusinek
Nejlepší formou jsou čerstvé nebo mražené brusinky, které neobsahují přidaný cukr. Sušené brusinky připadají také v úvahu, ale je třeba dávat pozor na obsah cukru. Brusinkové doplňky stravy mohou být užitečné, ale vždy je dobré konzultovat jejich užívání s lékařem.

Kombinace s jinými potravinami
Brusinky lze snadno začlenit do různých jídel a nápojů. Můžete je přidat do smoothie, jogurtů, salátů nebo pečiva. Brusinkový džus lze kombinovat s jinými ovocnými džusy nebo vodou pro osvěžující nápoj.

Brusinky v těhotenství mohou přinést řadu přínosů díky svému bohatému obsahu vitamínů, minerálů a antioxidantů. Pokud se nacházíte v období těhotenství, uričittě zvažte zařazení brusinek do svého jídelníčku.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist