facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak bršlice zlepšuje zdraví a proč ji zařadit do jídelníčku

Bršlice - zázračná rostlina s hlubokými kořeny v historii vaření

Bršlice, často označovaná jako „bršlice kozí noha", je rostlina, kterou mnozí znají především jako vytrvalý plevel, který se neúnavně rozrůstá v zahradách, parcích a na okrajích lesů. Tento pohled na bršlici jako na nežádoucí rostlinu však zcela přehlíží její hluboké historické kořeny a mimořádné zdravotní benefity, které tato nenápadná bylina nabízí. Bršlice není jen obyčejným plevelem, ale skvostem přírody, který po staletí poskytoval lidem léčebné a výživové výhody, jež si zaslouží naši pozornost i v dnešní době.

Bršlice v historickém kontextu

Bršlice byla ve středověku vysoce ceněna pro své léčebné vlastnosti. V dobách, kdy moderní medicína byla teprve v plenkách a lidé se spoléhali na přírodní prostředky, byla bršlice jednou z bylin, které nacházely své místo v každé bylinkářské zahradě. Její latinský název Aegopodium podagraria je odvozen od starověkého slova „podagra", což je termín pro dnu, bolestivou nemoc kloubů, kterou tato rostlina pomáhala léčit. Bylinkáři a léčitelé bršlici doporučovali jako účinný prostředek proti zánětům, bolestem kloubů a také jako diuretikum, které pomáhalo vylučovat přebytečné tekutiny z těla, a tím odplavovat toxiny.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Bršlice byla zvláště ceněná v klášterních zahradách, kde byla pečlivě pěstována a využívána nejen k léčebným účelům, ale i jako důležitý zdroj potravy. V dobách, kdy čerstvá zelenina nebyla vždy snadno dostupná, sloužila bršlice jako náhražka špenátu nebo kapusty a byla oblíbenou součástí polévek, kaší a dalších pokrmů. Zajímavostí je, že bršlice byla v minulosti tak důležitá, že se někdy záměrně vysazovala v blízkosti lidských sídel, aby byla vždy po ruce, když bylo potřeba.

Znovuobjevení bršlice

Dnes, kdy se stále více lidí obrací zpět k přírodním prostředkům a hledá alternativy k syntetickým lékům, začíná být bršlice znovu objevována jako cenný zdroj léčivých látek a výživných složek. Moderní vědecké studie potvrdily, že bršlice obsahuje řadu bioaktivních látek, které mají pozitivní vliv na naše zdraví. Mezi tyto látky patří flavonoidy, vitamíny (zejména vitamín C) a minerály, jako je železo a vápník, které hrají klíčovou roli v posilování imunitního systému, ochraně buněk před oxidačním stresem a podpoře celkového zdraví.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Bršlice se dnes využívá nejen v lidovém léčitelství, ale také v moderní gastronomii. Její mladé listy mají jemnou, lehce kořenitou chuť, která připomíná směs mrkve a petržele, což z ní činí vynikající přísadu do salátů, polévek, omáček nebo smoothie. Vzhledem k vysokému obsahu vitamínu C a dalších antioxidantů může pravidelná konzumace bršlice přispět k prevenci řady civilizačních chorob, jako jsou srdeční onemocnění, diabetes nebo některé typy rakoviny.

Bršlice a její role v ekologickém zahradničení

Bršlice však není jen rostlinou s léčivými účinky a výživnými vlastnostmi, ale také cenným prvkem v ekologickém zahradničení. Díky své odolnosti a schopnosti rychle se rozrůstat může bršlice sloužit jako účinné zelené hnojení, které obohacuje půdu o organickou hmotu a pomáhá zadržovat vlhkost. Navíc její hustý porost může potlačovat růst jiných plevelů a poskytovat útočiště pro užitečný hmyz, který přispívá k biologické rovnováze v zahradě.

Permakultura, což je způsob udržitelného zemědělství, který se snaží napodobovat přírodní ekosystémy, často využívá rostliny, jako je bršlice, k vytváření zdravých a soběstačných zahradních systémů. Bršlice může být v tomto kontextu vnímána nejen jako zdroj potravy a léčiv, ale také jako rostlina, která přispívá k celkové ekologické rovnováze a zdraví zahrady.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Bršlice v moderní kuchyni

V moderní kuchyni nachází bršlice stále širší uplatnění, a to nejen díky svým výživovým hodnotám, ale i díky své chuti a všestrannosti. Mladé listy bršlice jsou ideální pro přípravu čerstvých salátů, kde mohou být kombinovány s jinými zelenými bylinkami a zeleninou pro vytvoření lehkého a zdravého jídla. Její jemná chuť také skvěle doplňuje polévky a omáčky, kde může nahradit špenát nebo mangold.

Jednou z možností, jak využít bršlici v kuchyni, je připravit z ní pesto. Toto tradiční italské koření, které se obvykle připravuje z bazalky, olivového oleje, česneku, piniových oříšků a parmezánu, může být snadno obohaceno o bršlici, která mu dodá jedinečný, lehce kořenitý nádech. Pesto z bršlice lze využít jako omáčku na těstoviny, základ pro pizzu nebo jako dip k pečivu.

Další zajímavou možností je využití bršlice při pečení. Listy této byliny mohou být přidávány do těsta pro chléb nebo slané koláče, kde dodávají jemnou bylinkovou chuť a zvyšují nutriční hodnotu výsledného pokrmu. Bršlice může být také přidána do smoothie, kde její vysoký obsah vitamínu C a dalších prospěšných látek přispívá k posílení imunitního systému a celkovému zdraví.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist