facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Bolestivé afty na dásni a jak se jich zbavit

Afty na dásni jsou jedním z nejnepříjemnějších ústních onemocnění, které může potkat každého z nás. Tyto malé, bolestivé vřídky se mohou objevit kdekoli v ústní dutině, včetně dásní, a způsobit nám značné nepohodlí. V tomto článku se dozvíte vše potřebné o příčinách, symptomech, léčbě i prevenci tvorby aft.

Co jsou afty na dásni?

Afty na dásni jsou malé, bolestivé vřídky nebo léze, které se objevují na sliznici dásní. Jsou kulatého nebo oválného tvaru a mají bílou či žlutou barvu s červeným zaníceným lemem. Jedná se o zánětlivé onemocnění a na rozdíl od oparů se nepovažuje za infekční. Často se objevují projevy jako samostatné léze nebo ve skupinách, a mohou způsobovat intenzivní bolest, zejména při jídle, pití nebo mluvení. Obvykle se hojí během jednoho až dvou týdnů, ale u některých lidí mohou být opakující se problémem.

Příčiny vzniku aft na dásni

Příčiny vzniku aft na dásni nemusí být vždy zcela jasné, ale odborníci identifikovali několik možných spouštěčů. Patří mezi ně hormonální změny, stres, poranění ústní sliznice, nedostatek vitamínů a minerálů (zejména vitaminu B12, železa a kyseliny listové) nebo alergické reakce na určité potraviny, jako jsou ořechy, citrusové plody či kořeněná jídla.

U některých lidí mohou hrát roli také genetické faktory, které zvyšují predispozici k opakovanému výskytu aft. Dalšími možnými příčinami jsou oslabený imunitní systém, gastrointestinální onemocnění (např. Crohnova choroba), hormonální změny a zmiňuje se také používání zubních past s laurylsulfátem sodným (SLS).

Symptomy aft – jak poznat afty

Afty na dásni se projevují jako malé, bolestivé vřídky s bílým nebo žlutým středem a červeným zaníceným lemem. Mohou být kulaté nebo oválné, a jejich velikost se obvykle pohybuje mezi několika milimetry až jedním centimetrem. Hlavním příznakem je intenzivní bolest, která se zhoršuje při konzumaci kyselých, kořeněných nebo ostrých jídel, stejně jako při mluvení nebo čištění zubů.

Diagnóza aft obvykle nevyžaduje speciální testy. Váš zubní lékař nebo lékař však může na základě vizuálního hodnocení vředů určit, zda se jedná o afty.

Léčba aft

Léčba aft na dásni se zaměřuje především na zmírnění bolesti a urychlení hojení. Mezi běžně doporučované metody patří používání vybraných ústních vod s antiseptickými nebo analgetickými složkami, jako je chlorhexidin nebo benzokain, které snižují zánět a zmírňují bolest.

Lokální aplikace gelů nebo mastí s obsahem kortikosteroidů může rovněž pomoci snížit zánět a zkrátit dobu hojení. Pro zmírnění silné bolesti lze použít i volně prodejné léky, jako je paracetamol nebo ibuprofen.

Nezapomínejte na domácí léčbu a bylinky

Přírodní a domácí léčba aft zahrnuje mimo jiné využití bylinek, které mají protizánětlivé, antibakteriální a hojivé účinky. Některé z nejúčinnějších bylinek pro léčbu aft zahrnují:

  • Heřmánek: Má silné protizánětlivé a antibakteriální účinky. Výplachy heřmánkovým čajem mohou pomoci snížit zánět a urychlit hojení aft.

  • Šalvěj: Je známá pro své antibakteriální vlastnosti a schopnost snižovat zánět. Oplachy úst šalvějovým čajem nebo tinkturou mohou pomoci při léčbě aft.

  • Kurkuma: Obsahuje kurkumin, který má silné protizánětlivé účinky. Směs kurkumového prášku a vody nebo kokosového oleje může být aplikována přímo na afty.

  • Aloe vera: Gel z aloe vera je známý svými hojivými a protizánětlivými účinky. Aplikace čerstvého gelu na afty poskytuje úlevu a zkracuje dobu hojení.

Kromě těchto bylinek lze použít i mnohé další přírodní prostředky, jako jsou oleje s antibakteriálními vlastnostmi , které mohou být aplikovány přímo na afty nebo použity ve formě ústních výplachů.

Tip pro okamžitou úlevu při aftách

Bolest lze zmírnit cucáním kostek ledu nebo konzumací chladivých potravin.

Prevence aft – Jak se aftám vyhnout

Prevence aft zahrnuje dodržování dobré ústní hygieny, vyhýbání se potravinám, které mohou sliznici dráždit, a udržení zdravého životního stylu s dostatečným příjmem vitamínů a minerálů.

Kdy vyhledat lékařskou pomoc

Afty obvykle zmizí samy během 1–2 týdnů. Pokud afty přetrvávají déle než dva týdny nebo jsou zvláště bolestivé a četné, je vhodné vyhledat lékařskou pomoc. V některých případech mohou být afty signálem jiného zdravotního problému.

Afty na dásni mohou být velmi nepříjemné, ale správným přístupem k prevenci a léčbě lze minimalizovat jejich výskyt a zkrátit dobu trvání.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist