facebook
Akce s WELEDA! K nákupu čistícího oleje a gelu Weleda získáte čistící tonikum zdarma. Produkt bude k objednávce přidán automaticky. Weleda.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Objevte kouzlo bezinkového medu pro své zdraví

Bezinkový med, jeden z nejstarších a nejcennějších darů přírody, získává na popularitě mezi milovníky zdravého životního stylu. Tento přírodní produkt, který kombinuje léčivé vlastnosti bezinek a medu, je nejen lahodný, ale také velmi prospěšný pro naše zdraví. Ale co přesně bezinkový med je a proč byste ho měli zařadit do svého jídelníčku? Pojďme se na to podívat podrobněji.

Co je bezinkový med?

Bezinkový med je výsledkem unikátní kombinace květů nebo plodů bezu černého (Sambucus nigra) a medu. Bez černý je známý svými léčivými vlastnostmi již po staletí. Plody a květy tohoto keře obsahují velké množství vitamínů, antioxidantů a dalších prospěšných látek. Když se tyto přínosy spojí s antibakteriálními a protizánětlivými vlastnostmi medu, vzniká produkt, který je skutečným zázrakem přírody.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Zdravotní přínosy bezinkového medu

Bezinkový med je skvělým prostředkem pro posílení imunitního systému. Bezinky jsou bohaté na vitamín C, který podporuje tvorbu bílých krvinek, jež bojují proti infekcím. Med navíc obsahuje antibakteriální enzymy, což činí kombinaci bezinek a medu účinnou při prevenci a léčbě nachlazení a chřipek. Antioxidanty, které se nacházejí jak v bezinkách, tak v medu, chrání tělo před volnými radikály, nestabilními molekulami, které mohou poškodit buňky a přispět k rozvoji nemocí. Bezinky obsahují flavonoidy a fenolické kyseliny, zatímco med má různé druhy antioxidantů, jež pomáhají snižovat riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a rakovina.

Dalším přínosem bezinkového medu je zlepšení trávení. Bezinky mají mírně projímavé účinky, které mohou pomoci při zácpě, a med je známý svými prebiotickými vlastnostmi, které podporují růst prospěšných bakterií ve střevech. Kombinace těchto složek pomáhá udržovat zdravou rovnováhu střevní mikroflóry a podporuje pravidelné a zdravé trávení. Protizánětlivé účinky bezinkového medu jsou také významné. Bezinky obsahují sloučeniny s protizánětlivými účinky, a med je známý svými schopnostmi snižovat zánět. Tato kombinace může být účinná při zmírňování příznaků zánětlivých onemocnění, jako jsou artritida nebo astma.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak využívat bezinkový med v každodenním životě

Bezinkový med můžete využít mnoha různými způsoby. Může být skvělou náhradou za běžný med nebo cukr v čaji, kávě či při pečení. Přidejte ho do jogurtu, ovesných vloček nebo smoothies pro přirozenou sladkost a zdravotní přínosy. Bezinkový med lze také použít jako přírodní sladidlo v marinádách, salátových dresinkách nebo omáčkách. Tento univerzální produkt nejen zlepší chuť vašich pokrmů, ale také přidá výživové hodnoty.

Pokud máte přístup k čerstvým bezinkám, můžete si bezinkový med snadno připravit doma. Zde je jednoduchý recept. Budete potřebovat jeden šálek čerstvých bezinkových květů nebo plodů a dva šálky medu. Nejprve omyjte bezinkové květy nebo plody a nechte je oschnout. Poté je vložte do čisté sklenice. Zahřejte med na nízkou teplotu, dokud není tekutý, ale nesmí se vařit. Nalijte zahřátý med na bezinky ve sklenici. Uzavřete sklenici a nechte směs macerovat po dobu dvou až čtyř týdnů, přičemž občas sklenici protřepejte. Po uplynutí této doby sceďte med přes jemné sítko nebo gázu, abyste odstranili bezinky. Hotový bezinkový med uchovávejte v chladném a temném místě. Tento domácí bezinkový med je skvělým způsobem, jak využít léčivé vlastnosti bezinek a medu v jednom lahodném produktu.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Bezpečnost a kontraindikace

I když je bezinkový med obecně považován za bezpečný, je důležité si uvědomit několik věcí. Bezinky obsahují sloučeniny, které mohou být v syrovém stavu toxické. Proto je nezbytné používat pouze tepelně upravené bezinky nebo bezinkové produkty, které byly správně připraveny. Děti do jednoho roku by neměly konzumovat med kvůli riziku botulismu.

Bezinkový med může také interagovat s některými léky, jako jsou imunosupresiva nebo léky na cukrovku. Pokud užíváte nějaké léky nebo máte chronické zdravotní problémy, je dobré se před zařazením bezinkového medu do své stravy poradit se svým lékařem.

Bezinkový med je skutečně pozoruhodný produkt, který spojuje to nejlepší z přírody. Kombinuje léčivé vlastnosti bezinek a medu, což ho činí jedinečným a velmi prospěšným pro naše zdraví. Ať už ho používáte jako přírodní sladidlo, prostředek na posílení imunity nebo pro jeho protizánětlivé účinky, bezinkový med je skvělým doplňkem zdravého životního stylu. Jeho pravidelné zařazení do jídelníčku může přinést mnoho zdravotních výhod, které vám pomohou udržet se v dobré kondici a předcházet různým onemocněním.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist