facebook
Akce! Ke každým 3 koupeným tyčinkám Bombus Crunchy Protein získáte 1 tyčinku Crunchy Protein zdarma!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Zachraňte obarvené prádlo pomocí babských rad

V životě každé hospodyňky přijde chvíle, kdy se v prádelním koši objeví obarvené prádlo. Možná jste omylem vložili červené tričko mezi bílá, nebo se nějakým záhadným způsobem dostal barevný kousek mezi vaše světlejší oblečení. Bez ohledu na to, jak se to stalo, situace je jasná: máte obarvené prádlo, které potřebuje okamžitou pomoc. Co teď?

Není třeba panikařit. Naši předci měli spoustu triků v rukávu, které nám mohou pomoci vyřešit i takovéto nepříjemné situace. Pojďme se podívat na několik osvědčených babských rad, jak zachránit obarvené prádlo.

1. Bílý ocet

Bílý ocet je zázračný pomocník nejen v kuchyni, ale i v péči o prádlo. Jeho kyselé vlastnosti pomáhají odstranit skvrny a obnovit původní barvy prádla.

Jak na to:

  1. Připravte si velkou mísu nebo umyvadlo.
  2. Smíchejte v něm vodu a bílý ocet v poměru 3:1.
  3. Namočte obarvené prádlo do tohoto roztoku a nechte ho působit alespoň jednu hodinu.
  4. Poté prádlo vyperte běžným způsobem.

Ocet je přírodní čisticí prostředek, který je šetrný k tkaninám a zároveň účinný proti nežádoucím barvivům. Navíc zanechává prádlo svěží a měkké.

2. Citronová šťáva

Citronová šťáva je další přírodní prostředek, který si zaslouží pozornost. Její kyselost pomáhá rozložit barviva a odstranit skvrny.

Jak na to:

  1. Vymačkejte šťávu z několika citronů (asi 2-3 podle velikosti prádla).
  2. Smíchejte šťávu s teplou vodou v poměru 1:2.
  3. Namočte obarvené prádlo do této směsi a nechte působit alespoň dvě hodiny.
  4. Vypláchněte a poté vyperte jako obvykle.

Citronová šťáva je přírodní bělicí prostředek, který je šetrný k tkaninám a zároveň účinný proti skvrnám. Kromě toho zanechává prádlo svěží a voňavé.

3. Jedlá soda

Jedlá soda je univerzální čisticí prostředek, který si poradí s mnoha domácími problémy, včetně obarveného prádla.

Jak na to:

  1. Připravte si mísu s teplou vodou.
  2. Přidejte 1/2 šálku jedlé sody a dobře promíchejte.
  3. Namočte obarvené prádlo do této směsi a nechte působit přes noc.
  4. Ráno prádlo vypláchněte a vyperte běžným způsobem.

Jedlá soda je přírodní čisticí prostředek, který pomáhá neutralizovat pH a odstranit skvrny. Navíc je šetrná k tkaninám a nepřidává do prádla žádné chemikálie.

4. Sůl

Sůl je další běžně dostupný prostředek, který může pomoci s obarveným prádlem. Její abrazivní vlastnosti pomáhají odstraňovat skvrny a obnovovat původní barvy.

Jak na to:

  1. Smíchejte 1/2 šálku soli s teplou vodou v míse.
  2. Namočte obarvené prádlo do této směsi a nechte působit alespoň hodinu.
  3. Poté prádlo vypláchněte a vyperte jako obvykle.

Sůl je přírodní čisticí prostředek, který je účinný proti skvrnám a zároveň šetrný k tkaninám. Pomáhá obnovit barvy a zanechává prádlo čisté.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

5. Aspirin

Možná vás překvapí, že aspirin není jen lék na bolesti hlavy, ale také účinný pomocník při odstraňování skvrn z prádla.

Jak na to:

  1. Rozpusťte 5-6 tablet aspirinu v teplé vodě.
  2. Namočte obarvené prádlo do této směsi a nechte působit přes noc.
  3. Ráno prádlo vypláchněte a vyperte běžným způsobem.

Aspirin obsahuje kyselinu salicylovou, která pomáhá rozložit barviva a odstranit skvrny. Je šetrný k tkaninám a zanechává prádlo čisté a svěží.

6. Mléko

Mléko je další neobvyklý, ale účinný prostředek, který může pomoci s obarveným prádlem. Jeho enzymy a kyseliny pomáhají rozložit barviva a odstranit skvrny.

Jak na to:

  1. Nalijte dostatečné množství mléka do mísy, aby bylo prádlo úplně ponořené.
  2. Namočte obarvené prádlo do mléka a nechte působit alespoň dvě hodiny.
  3. Poté prádlo vypláchněte a vyperte běžným způsobem.

Mléko obsahuje enzymy a kyseliny, které pomáhají rozložit barviva a odstranit skvrny. Je šetrné k tkaninám a zanechává prádlo měkké a svěží.

Kdy zavolat profesionála?

Babské rady jsou skvělé a často velmi účinné, ale co když ani jedna z nich nefunguje? Může se stát, že skvrny jsou příliš odolné nebo že prádlo je vyrobeno z citlivého materiálu, který vyžaduje odbornou péči. V takovém případě může být nejlepší zavolat profesionální čistírnu. Když je prádlo vyrobeno z citlivého materiálu, jako je hedvábí nebo vlna, je třeba dbát zvláštní opatrnosti.

Tyto materiály jsou křehké a mohou se snadno poškodit, pokud nejsou ošetřovány správně. Pokud jsou skvrny velmi odolné a nezmizí ani po několika pokusech, může to být frustrující. Obarvení, které zahrnuje většinu prádla, je další problém, který může být obtížné vyřešit doma. Odborníci v čistírnách mají k dispozici speciální vybavení a prostředky, které jsou mnohem účinnější než běžné domácí prostředky.

Navíc mají dlouholeté zkušenosti s různými druhy tkanin a skvrn, což znamená, že mohou poskytnout nejlepší péči vašemu prádlu. Pokud tedy narazíte na jakýkoli z těchto problémů, neváhejte a obraťte se na profesionály. Vaše prádlo vám za to poděkuje.

Prevence: Jak se vyhnout obarvenému prádlu

Samozřejmě, nejlepší způsob, jak se vypořádat s obarveným prádlem, je předcházet tomuto problému. Zde je několik tipů, jak se vyhnout obarvení prádla. Prvním krokem je důkladné třídění prádla podle barev. Bílé prádlo by mělo být vždy prané odděleně od barevného, aby se minimalizovalo riziko obarvení.

Dalším užitečným opatřením je použití pracího sáčku, zejména u prádla s náchylností k obarvení. Důležitá je také kontrola nového oblečení, které může pouštět barvu. Prvních několik praní by měly být nové kousky prány odděleně od ostatního prádla.

K dispozici jsou také speciální barevné ubrousky, které zachytávají barvu uvolněnou při praní a zabraňují tak obarvení ostatního prádla. Používání těchto ubrousků může být velmi efektivní způsob, jak chránit své oblečení před nechtěným obarvením. Dodržováním těchto jednoduchých tipů můžete výrazně snížit riziko obarvení prádla a udržet své oblečení v perfektním stavu.

Závěrem lze říci, že obarvené prádlo nemusí znamenat konec vašich oblíbených kousků. S pomocí osvědčených babských rad a přírodních prostředků můžete účinně odstranit skvrny a obnovit původní barvy prádla. Pamatujte, že prevence je zásadní, takže vždy třiďte prádlo podle barev a používejte speciální ochranné prostředky. A pokud vše ostatní selže, nebojte se vyhledat pomoc odborníků. Vaše prádlo si zaslouží tu nejlepší péči!

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist