facebook
Akce s WELEDA! K nákupu čistícího oleje a gelu Weleda získáte čistící tonikum zdarma. Produkt bude k objednávce přidán automaticky. Weleda.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak vyčistit pokožku hlavy a zabránit tvorbě akné?

Jak vzniká akné ve vlasech, proč nás trápí a jak se ho zbavit

Akné ve vlasech je problém, o kterém se příliš nemluví, ale může postihnout kohokoli. Tento nepříjemný stav, který se často objevuje na pokožce hlavy, není o nic méně frustrující než akné na obličeji nebo těle. Pupínky ve vlasech mohou způsobovat bolest, svědění a dokonce vést k zánětům, které mohou ovlivnit nejen vzhled, ale i celkový pocit komfortu. Jak tedy vzniká akné ve vlasech a co můžeme udělat pro to, abychom se ho zbavili?

Co způsobuje akné ve vlasech?

Příčin vzniku akné ve vlasech je mnoho, přičemž většina z nich se překrývá s faktory, které vedou k běžnému akné na jiných částech těla. Hlavním viníkem jsou zánětlivé procesy, které začínají ucpáním vlasových folikulů mazem (kožním tukem), nečistotami a odumřelými kožními buňkami. Když se tyto látky hromadí, póry se ucpávají, což vytváří ideální prostředí pro množení bakterií. Tyto bakterie pak vyvolávají zánět, který se projevuje v podobě pupínků nebo vřídků na pokožce hlavy.

Navíc je vlasová pokožka vystavena velkému množství vnějších vlivů, které mohou přispět ke vzniku akné ve vlasech. Stylingové produkty, jako jsou gely, spreje nebo laky na vlasy, mohou zanechávat na pokožce zbytky, které ucpávají póry. Přebytečný olej a pot se také hromadí na vlasové pokožce, zejména u lidí, kteří nosí často klobouky nebo čepice. Tyto faktory vytvářejí ideální podmínky pro vznik akné ve vlasech.

Hormonální vlivy a životní styl

Kromě vnějších faktorů hraje roli i vnitřní stav těla. Hormonální změny, zejména během dospívání, těhotenství nebo menstruace, mohou zvýšit produkci mazu, což zvyšuje riziko ucpání pórů a následného vzniku akné ve vlasech. U některých lidí se tento problém může projevovat i v dospělosti, zejména v souvislosti s hormonálními nerovnováhami nebo stresem.

Stres je další významný faktor. Zvýšená hladina stresových hormonů může podněcovat mazové žlázy k vyšší produkci mazu, což vede k zhoršení stavu pleti i pokožky hlavy. Aby toho nebylo málo, špatná strava s vysokým obsahem nezdravých tuků a cukrů může přispět k zánětlivým procesům v těle, včetně těch, které způsobují akné ve vlasech.

Jak předcházet akné ve vlasech?

Prevence je klíčem k boji proti akné ve vlasech. Správná péče o pokožku hlavy a vlasy může výrazně snížit riziko vzniku pupínků a zánětů. Zde je několik důležitých doporučení:

  1. Pravidelné mytí vlasů: Důležité je pravidelně umývat vlasy, aby se odstranily přebytečný maz, nečistoty a zbytky stylingových produktů. Volte jemné šampony, které čistí vlasovou pokožku, ale nevysušují ji. Šampony s obsahem kyseliny salicylové nebo tea tree oleje jsou skvělou volbou pro lidi, kteří bojují s akné ve vlasech, protože pomáhají regulovat produkci mazu a zabraňují ucpávání pórů.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

  1. Vyhněte se nadměrnému používání stylingových produktů: Příliš mnoho produktů, jako jsou laky, gely nebo pěny, mohou vést k hromadění zbytků na pokožce hlavy. Tyto zbytky mohou ucpávat póry a zhoršovat akné. Pokud používáte stylingové produkty, snažte se je důkladně vymývat a minimalizovat jejich množství.

  2. Omezte nošení čepic a klobouků: Pokožka hlavy potřebuje dýchat, a když je často zakrytá čepicí nebo kloboukem, může se potit a produkovat více mazu. Tento vlhký a mastný povrch je ideální pro vznik akné ve vlasech.

  3. Pečujte o své vlasy přirozeným způsobem: Kromě výběru vhodných šamponů a kondicionérů zkuste zařadit do své péče o vlasy i přírodní oleje, jako je tea tree nebo jojobový olej. Tyto oleje mají antibakteriální vlastnosti, které mohou pomoci zklidnit podrážděnou pokožku a bojovat proti bakteriím způsobujícím akné.

Co dělat, když se akné ve vlasech objeví?

I přes veškerou prevenci se může stát, že se akné ve vlasech stejně objeví. V takovém případě je důležité zachovat klid a začít správně jednat:

  1. Používejte speciální šampony: Pokud už máte akné ve vlasech, zkuste používat šampony s obsahem léčivých látek, jako je kyselina salicylová, která pomáhá odstraňovat přebytečný maz a ucpané póry, nebo šampony s tea tree olejem, který má protizánětlivé účinky.

  2. Neškrábejte a nemačkejte: I když mohou být pupínky bolestivé a lákavé k mačkání, je důležité se tomu vyhnout. Mačkání pupínků může způsobit infekci, zhoršit zánět a dokonce vést k jizvám.

  3. Vyhněte se agresivnímu mytí vlasů: Příliš časté mytí vlasů může pokožku hlavy vysušovat, což paradoxně vede k vyšší produkci mazu. Udržujte vlasy čisté, ale nepřehánějte to – 2 až 3 umytí týdně jsou ideální.

  4. Konzultujte dermatologa: Pokud se akné ve vlasech nelepší nebo se zhoršuje, může být dobré vyhledat odborníka. Dermatolog může diagnostikovat specifické příčiny akné a navrhnout léčbu, která bude nejúčinnější pro váš typ pleti a vlasů.

Akné ve vlasech může být nepříjemný problém, který ovlivňuje nejen vzhled, ale i pohodlí a sebevědomí. Správná péče o pokožku hlavy, používání šetrných produktů a dodržování zdravého životního stylu jsou klíčovými kroky k prevenci tohoto problému. Pokud se s akné ve vlasech už potýkáte, nevzdávejte se – s trpělivostí a správnou péčí se ho lze účinně zbavit a zajistit si zdravou a čistou pokožku hlavy.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist