facebook
Akce! Ke každým 3 koupeným tyčinkám Bombus Crunchy Protein získáte 1 tyčinku Crunchy Protein zdarma!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Proč by měl být zázvor součástí vaší stravy

Zázvor a jeho účinky

Zázvor je rostlina, jejíž kořen se po tisíciletí používá nejen v kuchyni, ale také jako léčebný prostředek. Účinky zázvoru jsou rozmanité a zahrnují řadu zdravotních benefitů, které mohou výrazně zlepšit kvalitu našeho života. Tento článek se zaměří na hlavní benefity zázvoru a jeho použití.

Tento kořen pochází z jihovýchodní Asie, kde byl pěstován a používán již ve starověkých civilizacích. Jeho kořen má výraznou, pikantní chuť, která se hojně využívá v kuchyni po celém světě. Kromě toho je zázvor známý pro své léčivé vlastnosti, které byly dokumentovány v tradiční medicíně již tisíce let.

Hlavní benefitující účinky

Účinky na trávení

Jedním z nejznámějších účinků je jeho pozitivní vliv na trávení. Zázvor stimuluje produkci žaludečních šťáv a enzymů, což pomáhá při rozkladu potravy a zlepšuje absorpci živin. Má také schopnost zmírňovat nadýmání, plynatost a zažívací potíže. Mnoho lidí užívá zázvorový čaj jako prostředek proti nevolnosti a zvracení, a to zejména v těhotenství nebo při cestovní nevolnosti.

Protizánětlivé a antioxidantní vlastnosti

Další významný účinek zázvoru spočívá v jeho protizánětlivých vlastnostech. Gingeroly, bioaktivní sloučeniny obsažené v zázvoru, mají silný protizánětlivý efekt. Tyto látky mohou pomoci snížit zánět v těle a zmírnit bolesti spojené s chronickými onemocněními, jako je artritida. Kromě toho obsahuje antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými radikály a přispívají k celkovému zdraví.

Posílení imunitního systému

Zázvor je také známý pro své schopnosti posilovat imunitní systém. Pravidelná konzumace zázvoru může pomoci zvýšit odolnost těla vůči infekcím a nemocem. Zázvor má antibakteriální a antivirové vlastnosti, které mohou pomoci v boji proti nachlazení, chřipce a jiným infekcím. Zázvorový čaj s medem a citronem je populární domácí lék na nachlazení a bolest v krku.

Srdce a cévní systém

Dalším důležitým účinkem je jeho pozitivní vliv na srdce a cévní systém. Zázvor může pomoci snižovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku, což přispívá k prevenci srdečních chorob. Zlepšuje také krevní oběh a může pomoci při prevenci krevních sraženin. Studie ukazují, že pravidelná konzumace zázvoru může mít dlouhodobé benefity pro zdraví srdce.

Pomoc při hubnutí

Zázvor může být velmi užitečný při hubnutí. Pomáhá zvyšovat metabolismus a spalovat kalorie, což může přispět k redukci tělesné hmotnosti. Zázvor také zlepšuje pocit sytosti, což může pomoci snížit příjem kalorií a podpořit zdravé stravovací návyky. Některé studie naznačují, že může pomoci snižovat břišní tuk a zlepšovat tělesnou kompozici.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Zázvor a duševní zdraví

Posledním, ale neméně důležitým účinkem zázvoru je jeho vliv na duševní zdraví. Zázvor může pomoci zlepšovat náladu a snižovat úzkost. Bioaktivní sloučeniny v zázvoru mají pozitivní účinky na neurotransmitery v mozku, což může přispět k lepší psychické pohodě. Zázvor může také pomoci zlepšovat kognitivní funkce a chránit mozek před degenerativními chorobami, jako je Alzheimerova choroba.

Další zdravotní benefity zázvoru

Kromě výše zmíněných účinků má zázvor řadu dalších zdravotních přínosů, které stojí za zmínku.

Boj proti oxidačnímu stresu

Oxidační stres je stav, kdy dochází k nerovnováze mezi produkcí volných radikálů a schopností těla je neutralizovat. Zázvor obsahuje silné antioxidanty, které mohou pomoci chránit buňky před poškozením způsobeným oxidačním stresem. Tím se snižuje riziko vzniku chronických onemocnění, jako jsou kardiovaskulární choroby, cukrovka a některé typy rakoviny.

Zlepšení dýchacích cest

Zázvor má také příznivé účinky na dýchací systém. Pomáhá uvolňovat dýchací cesty a zmírňovat příznaky astmatu a dalších respiračních onemocnění. Zázvorový čaj je často doporučován jako přírodní prostředek při kašli a zánětech horních dýchacích cest.

Podpora detoxikace

Zázvor může podporovat detoxikaci těla tím, že stimuluje funkci jater a podporuje vylučování toxických látek. To je zvláště důležité v dnešní době, kdy je naše tělo vystaveno různým škodlivým látkám z prostředí, potravin a léků.

Zázvor a menstruační bolesti

Mnoho žen trpí silnými menstruačními bolestmi, které mohou výrazně ovlivnit kvalitu života. Zázvor je přírodní prostředek, který může pomoci zmírnit tyto bolesti díky svým protizánětlivým a analgetickým vlastnostem. Některé studie naznačují, že konzumace zázvoru může být stejně účinná jako některé běžně používané léky proti bolesti.

Jak zařadit zázvor do stravy

Existuje mnoho způsobů, jak zařadit zázvor do každodenní stravy a využít jeho zdravotních benefitů.

Čerstvý zázvor

Čerstvý zázvor je nejčastěji používán v kuchyni. Můžete ho nastrouhat a přidat do různých pokrmů, jako jsou polévky, omáčky, marinády nebo dezerty. Také ho můžete přidat do smoothie nebo džusu pro zvýšení jeho výživové hodnoty.

Zázvorový čaj

Zázvorový čaj je jednoduchý a účinný způsob, jak využít účinky zázvoru. Stačí nastrouhat čerstvý zázvor, zalít ho horkou vodou a nechat chvíli louhovat. Můžete přidat citron a med pro zlepšení chuti a zvýšení zdravotních přínosů.

Zázvorové dopňky

Pokud nejste fanoušky čerstvého zázvoru, můžete zkusit zázvorové doplňky ve formě kapslí nebo prášku. Tyto doplňky jsou často koncentrované a mohou poskytovat všechny zdravotní benefity zázvoru ve snadno konzumovatelné formě.

Zázvor je skutečným pokladem přírody s mnoha pozitivními účinky na zdraví. Účinky zázvoru zahrnují zlepšení trávení, snížení zánětů, posílení imunitního systému, podporu zdraví srdce, pomoc při hubnutí a zlepšení duševního zdraví. Pravidelná konzumace zázvoru může přinést řadu zdravotních výhod a přispět k celkové kvalitě života. Pokud jste dosud nezařadili zázvor do svého jídelníčku, je nejvyšší čas to napravit a využít všechny jeho přínosy pro zdraví.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist