facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak na tuřínové pyré, polévku a další chutné pokrmy

Objevte kouzlo tuřínu

Tuřín, často přehlížená kořenová zelenina, která se v minulosti těšila velké oblibě, dnes zažívá svou renesanci. Tato výjimečná plodina, známá také jako brukev řepák, má dlouhou historii v české kuchyni. V minulosti byl tuřín jednou z hlavních složek jídelníčku nejen kvůli své dostupnosti, ale především díky svým výživovým hodnotám. Postupem času ho však na českých talířích nahradily jiné plodiny, zejména brambory. Dnes, kdy se znovu objevuje zájem o tradiční potraviny a zdravou stravu, tuřín opět nachází své místo v moderní kuchyni. Pokud jste tuřín dosud nevyzkoušeli, je na čase to změnit. Tento článek vám přiblíží několik způsobů, jak tuto chutnou a výživnou zeleninu začlenit do vašeho každodenního jídelníčku.

Zdravá a chutná alternativa

Tuřín je kořenová zelenina, která se vyznačuje jemnou, nasládlou chutí a bohatým nutričním profilem. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, včetně vitamínu C, který je nezbytný pro správnou funkci imunitního systému, a vitamínu B6, jenž podporuje nervovou soustavu. Dále je tuřín zdrojem vlákniny, která je důležitá pro zdravé trávení, a také antioxidantů, které chrání buňky před poškozením. Díky těmto vlastnostem je tuřín ideální volbou pro všechny, kteří dbají na své zdraví a chtějí do svého jídelníčku zařadit více rostlinných potravin.

V kuchyni je tuřín velmi univerzální. Jeho jemná chuť, která připomíná směs brambor a mrkve, se skvěle hodí do různých pokrmů – od polévek, přes přílohy až po hlavní jídla. Navíc je tuřín velmi snadný na přípravu a nabízí mnoho možností, jak ho kreativně zpracovat. Tuřín recepty se mohou stát nejen zdravou, ale i chutnou alternativou k běžným jídlům, které běžně připravujete.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jednoduché a chutné pyré z tuřínu

Jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak tuřín využít, je jeho příprava ve formě pyré. Tuřínové pyré je skvělou alternativou k tradičnímu bramborovému pyré, a přitom je velmi snadné na přípravu. Výsledkem je jemné, krémové pyré, které má lehce nasládlou chuť a je ideální jako příloha k různým hlavním chodům, nebo může být servírováno jako samostatný vegetariánský pokrm.

Jak na to?
Nejprve si připravte několik středně velkých tuřínů, které oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Tyto kousky vložte do hrnce s osolenou vodou a vařte je, dokud nejsou měkké – což by mělo trvat přibližně 20 až 25 minut. Jakmile je tuřín uvařený, slijte přebytečnou vodu a začněte ho mixovat do hladké konzistence. Pro zjemnění chuti přidejte několik lžic másla a trochu smetany. Pokud máte rádi výraznější chutě, můžete přidat i stroužek česneku nebo špetku muškátového oříšku. Pyré dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem podle svého gusta.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Výsledné pyré je krásně krémové a jeho jemná chuť skvěle doplní například pečené maso, grilovanou zeleninu nebo může být podáváno s čerstvým chlebem jako lehký vegetariánský pokrm. Pokud hledáte zdravou a chutnou přílohu, která zároveň není příliš kalorická, tuřínové pyré je výbornou volbou.

Pečený tuřín

Další vynikající možností, jak tuřín připravit, je jeho pečení. Pečený tuřín je jednoduchý na přípravu, a přesto nabízí bohatou a karamelizovanou chuť, která se skvěle hodí jako příloha k mnoha pokrmům. Tento způsob přípravy je ideální pro ty, kteří hledají rychlé a snadné recepty, které nevyžadují mnoho času ani složité suroviny, ale přesto chtějí dosáhnout vynikajícího výsledku.

Postup přípravy:
Začněte tím, že tuřín oloupete a nakrájíte na tenké plátky nebo kostky. Tyto kousky rozložte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem a dobře promíchejte, aby byl tuřín rovnoměrně pokrytý. Osolte a přidejte své oblíbené koření – skvěle se hodí například rozmarýn, tymián nebo čerstvě mletý černý pepř. Pokud máte rádi výraznější chutě, můžete přidat i špetku kajenského pepře nebo chilli vloček pro pikantní nádech.

Pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C přibližně 25 až 30 minut, dokud tuřín nezezlátnou a okraje nebudou křupavé. Během pečení můžete tuřín několikrát promíchat, aby se rovnoměrně upekl. Výsledný pokrm má krásnou zlatavou barvu a jeho sladko-slaná chuť je dokonalým doplňkem k pečenému masu, grilované rybě nebo jako součást teplého salátu. Pečený tuřín je také skvělý jako lehká svačina nebo večeře, kterou můžete doplnit například jogurtovým dipem nebo hummusem.

Krémová polévka z tuřínu

Pokud jste milovníky krémových polévek, pak by vám určitě neměla uniknout tuřínová polévka. Tato polévka je nejen lahodná, ale také velmi výživná a snadno připravitelná. Její jemná, krémová textura a bohatá chuť z ní činí ideální volbu pro chladné podzimní nebo zimní dny, kdy potřebujete něco, co vás příjemně zahřeje.

Jak na krémovou polévku z tuřínu?
Začněte tím, že na másle osmahněte najemno nakrájenou cibuli, dokud nezíská zlatavou barvu. K cibuli přidejte nakrájený tuřín a brambory, které spolu vytvoří hustý a sytý základ polévky. Můžete přidat i stroužek česneku nebo kousek zázvoru pro výraznější chuť. Vše zalijte zeleninovým vývarem a vařte, dokud zelenina nezměkne – což by mělo trvat přibližně 20 až 30 minut.

Jakmile je zelenina měkká, polévku rozmixujte do hladké konzistence pomocí tyčového mixéru nebo stolního mixéru. Pro krémovější konzistenci můžete přidat trochu smetany nebo kokosového mléka, které polévce dodá jemný exotický nádech. Polévku dochuťte solí, pepřem a případně i trochou citronové šťávy, která zvýrazní její chuťové tóny.

Servírujte s čerstvým chlebem nebo krutony a ozdobte nasekanými bylinkami, jako je pažitka nebo petrželka. Krémová polévka z tuřínu je skvělou volbou nejen jako předkrm, ale i jako hlavní chod, který vás zasytí a zároveň potěší svou bohatou a jemnou chutí.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist