facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Propustné střevo a jeho vliv na zdraví celého těla

V dnešním uspěchaném světě se stále více lidí potýká s různými zažívacími problémy, které mohou mít vliv na celkové zdraví a pohodu. Jedním z fenoménů, který v posledních letech získává na pozornosti, je tzv. „propustné střevo". Ačkoli se může zdát, že se jedná o novinku, problém propustného střeva (nebo také zvýšené propustnosti střeva) je starý jako lidstvo samo. Co to tedy vlastně znamená, když někdo říká, že má propustné střevo? A co to znamená pro naše zdraví?

Co je propustné střevo?

Střevo, zejména tenké střevo, hraje klíčovou roli v trávicím systému a je zodpovědné za absorpci živin z potravy do krevního oběhu. Aby tato absorpce probíhala efektivně, je důležité, aby stěny střeva fungovaly jako efektivní bariéra, která propustí pouze to, co je pro tělo prospěšné, a zabrání průniku nežádoucích látek, jako jsou toxiny, bakterie nebo nestrávené částice potravy.

Když je tato bariéra narušena, může dojít k tomu, že se střevo stane propustnějším, než by mělo být. Toto zvýšení propustnosti znamená, že do krevního oběhu mohou proniknout látky, které by tam za normálních okolností neměly co dělat. Výsledkem může být široké spektrum zdravotních problémů, od zažívacích potíží až po chronické záněty a autoimunitní onemocnění.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Příčiny propustného střeva

Zvýšená propustnost střeva může být způsobena několika faktory, které negativně ovlivňují zdraví střevní bariéry. Nesprávná strava, která zahrnuje potraviny bohaté na cukry, rafinované sacharidy, průmyslově zpracované potraviny a alkohol, může dráždit sliznici střeva a přispívat k jeho zvýšené propustnosti. Chronický stres, který má nepříznivý dopad na celý organismus, včetně trávicího systému, může vést k narušení rovnováhy střevní mikroflóry a oslabit obranyschopnost střevní bariéry.

Zánětlivá onemocnění střev, jako jsou Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida, jsou rovněž spojena se zvýšenou propustností střeva. Dysbióza, což je nerovnováha střevní mikroflóry, kdy převažují škodlivé bakterie nad prospěšnými, může také vést k narušení střevní bariéry. Dále užívání některých léků, jako jsou antibiotika, nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID) a kortikosteroidy, může poškodit sliznici střeva a zvýšit jeho propustnost.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak poznáte, že máte propustné střevo?

Symptomy propustného střeva jsou různorodé a často nespecifické, což činí diagnózu obtížnou. Mezi nejčastější příznaky patří nadýmání, plynatost a bolesti břicha, které mohou signalizovat trávicí potíže. Dalšími projevy jsou chronická únava, potravinové intolerance a alergie, jež mohou být důsledkem narušené střevní bariéry. Kožní problémy jako ekzém nebo akné, stejně jako bolesti hlavy a migrény, mohou také souviset s propustným střevem.

Záněty kloubů a autoimunitní onemocnění jsou dalšími možnými důsledky zvýšené propustnosti střeva. Mohou všechny tyto příznaky souviset s propustným střevem? Odpověď není jednoznačná, protože zvýšená propustnost střeva může být jen jedním z faktorů přispívajících k těmto problémům. Nicméně, mnoho studií naznačuje, že zlepšení zdraví střev může přinést úlevu od těchto symptomů a podpořit celkovou pohodu.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Co můžete udělat pro zlepšení zdraví svého střeva?

Pokud máte podezření na problémy s propustností střeva, je klíčové zaměřit se na stravu a životní styl, které podporují zdraví střev. Prvním krokem je změna stravovacích návyků. Doporučuje se konzumace celých, nezpracovaných potravin bohatých na vlákninu, která podporuje zdravou střevní mikroflóru. Vyhýbejte se potravinám, které mohou dráždit střevo, jako jsou rafinované cukry, alkohol a průmyslově zpracované potraviny.

Dále je vhodné zahrnout do jídelníčku probiotika a prebiotika, které podporují zdravou mikroflóru. Snížení stresu, například pomocí meditace, jógy nebo pravidelného cvičení, také může zlepšit fungování střevní bariéry. Pokud je to možné, omezte užívání léků, které mohou střevní bariéru poškodit, a poraďte se s lékařem o případném snížení jejich užívání nebo nahrazení přírodními alternativami. Nakonec zvažte užívání doplňků stravy, jako je L-glutamin, kolagen nebo omega-3 mastné kyseliny.

Co říkají vědecké studie?

Propustné střevo je relativně novým pojmem v lékařství, ale v posledních letech přitahuje stále větší pozornost výzkumníků. Několik studií naznačuje spojitost mezi propustným střevem a různými zdravotními problémy, jako jsou autoimunitní onemocnění, alergie nebo chronické záněty.

Například studie publikovaná v roce 2015 v časopise Gut ukázala, že pacienti s Crohnovou chorobou vykazují výrazně vyšší propustnost střevní bariéry ve srovnání se zdravými jedinci. Další studie, zveřejněná v časopise Nutrition, se zaměřila na účinky L-glutaminu a zjistila, že tato aminokyselina může pomoci snížit propustnost střevní bariéry. Přestože tyto výsledky jsou slibné, je třeba poznamenat, že výzkum v oblasti propustného střeva je stále v počátcích. Lékařská komunita se dosud neshodla na standardních diagnostických postupech nebo léčbě tohoto stavu, což vyžaduje další studie.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Propustné střevo je složitý problém, který může mít vážné dopady na naše zdraví. Ačkoli se o něm v minulosti příliš nemluvilo, dnes je stále více v centru pozornosti vědců i lékařů. Pokud máte podezření, že byste mohli mít problémy s propustností střeva, je důležité jednat a změnit svůj životní styl a stravovací návyky tak, aby podporovaly zdraví vašeho trávicího systému.

Může být zdraví našeho střeva klíčem k celkovému zdraví a pohodě? Možná, že právě odpověď na tuto otázku je skryta v hlubinách našeho trávicího systému. Nezáleží na tom, zda máte již dnes potíže nebo chcete předcházet budoucím problémům, je vždy dobré dbát na to, co jíte a jakým způsobem se staráte o své tělo. Střevo není jen trávicím orgánem, je to brána k našemu zdraví, a proto bychom mu měli věnovat náležitou pozornost.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist