facebook
Akce! Ke každým 3 koupeným tyčinkám Bombus Crunchy Protein získáte 1 tyčinku Crunchy Protein zdarma!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Univerzální polenta pro každou příležitost

Polenta je tradiční pokrm, který se těší oblibě zejména v severní Itálii a některých dalších částech Evropy. Tato lahodná kukuřičná kaše je nejen chutná, ale také poměreně všestranný a velmi výživná. Může sloužit jako hlavní jídlo nebo jako příloha. Díky různým způsobům přípravy a servírování je ideální pro každou příležitost. Ať už ji připravíte jako jednoduchou přílohu nebo kreativní hlavní jídlo, vždy vás překvapí svou chutí a univerzálností. Nebojte se experimentovat a objevovat nové způsoby, jak začlenit polentu do vašeho jídelníčku.

Historie polenty

Počátky přípravy polenty v Evropě sahají zrejmě do období 16. a 17. století, tedy do doby, ve které se do Evropy dostávali nové plodiny z Ameriky. Mezi nimi byla i kukuřice, tradiční potravina amerických civilizací, která se na americkém kontinentě pěstovala po dobu mnoha tisíciletí. V průběhu následujících staletí se příprava kukuřice a kukuřičné polenty vyvíjela a nadále zdokonalovala, až se stala pevnou součástí italské kuchyně.

Je polenta zdravá?

Polenta nabízí řadu zdravotních benefitů, které stojí za to zařadit do každodenního jídelníčku. Obsahuje bohaté množství vlákniny, která podporuje zdravé trávení a přispívá k pocitu sytosti, což může pomoci při udržování optimální hmotnosti. Polenta je také zdrojem komplexních sacharidů, které poskytují dlouhotrvající energii, pocit sytosti a stabilizují hladinu cukru v krvi. Navíc obsahuje některé důležité vitamíny a minerály, jako je vitamín A, C a hořčík, které podporují imunitní systém a celkové zdraví. Pro ty, kteří hledají bezlepkovou alternativu, je polenta ideální volbou, protože je přirozeně bez lepku.

Základní příprava polenty

Příprava polenty je snadná a rychlá. Existují dva hlavní způsoby přípravy: polenta „za minutku" a tradiční způsob.

Polenta „za minutku"

Pro rychlou a snadnou přípravu můžete použít instantní polentu. Na jednu porci stačí 100 gramů polenty a 1 litr vody. V hrnci s nepřilnavým povrchem přiveďte osolenou vodu k varu a za stálého míchání přisypávejte polentu. Vařte na mírném plameni, dokud polenta nezhoustne. Pro krémovější konzistenci přidejte dvě lžíce olivového oleje nebo másla.

Tradiční příprava polenty

Tradiční příprava polenty vyžaduje trochu více času a trpělivosti, nicméně odměnou vám bude bohatší chuť. Použijte 100 gramů kukuřičné mouky na 600 ml vody. Postupujte stejně jako u instantní polenty, ale vařte delší dobu, přibližně 45 minut, dokud není polenta krásně jemná.

Jak polentu servírovat?

Polenta je výjimečně univerzální pokrm. Může být servírována v různých formách – jako měkká kaše, tuhá placka nebo dokonce grilovaná. Nebojte se tak vyzkoušet různé kreativní způsoby servírování polenty.

Měkká kaše Měkká polenta je ideální jako příloha k dušeným masům nebo ragú. Její krémová textura dokonale doplní chutné omáčky a vytvoří tak harmonický pokrm.

Tuhá polenta Pro tuhou polentu použijte méně vody při vaření a nechte ji vychladnout ve formě. Poté ji můžete nakrájet na plátky a podávat jako přílohu nebo základ pro další pokrmy, například zapékané polentové koláče.

Grilovaná polenta Grilovaná polenta je vynikající varianta pro letní grilování. Nakrájejte tuhou polentu na plátky a grilujte je na troše oleje, dokud nejsou zlatavě hnědé a křupavé. Skvěle se hodí jako příloha k masu nebo zeleninovým salátům.

Polenta v moderní kuchyni

Polenta se stává stále oblíbenější součástí moderní kuchyně. Díky své jednoduchosti a všestrannosti ji mohou kuchaři snadno přizpůsobit svým potřebám a kreativitě. Můžete ji použít jako základ pro různé druhy pokrmů, od snídaní po dezerty.

Měkká polenta může být skvělou alternativou ke tradiční ovesné kaši. Přidejte čerstvé ovoce, med nebo ořechy a máte zdravou a chutnou snídani. Kombinace polenty s grilovanou zeleninou, sýrem nebo masem vytvoří vyvážené a výživné hlavní jídlo. Vyzkoušejte například polentu se špenátem a parmazánem nebo s grilovanými žampiony a česnekem.

Polenta jako dezert

Ano, i sladká polenta může být vynikajícím dezertem. Uvařte ji s mlékem a cukrem, přidejte vanilku a servírujte s ovocnou omáčkou nebo čokoládou. Tento netradiční dezert jistě překvapí a potěší vaše hosty.

Nebojte se experimentů s polentou

Nebojte se experimentovat s různými recepty a způsoby přípravy polenty. Můžete ji kombinovat s různými druhy zeleniny, sýrů, masa nebo sladkých ingrediencí, aby vyhovovala vašim chuťovým preferencím a dietním potřebám. Polenta je skutečně univerzální pokrm, který stojí za to objevovat a začlenit do každodenního jídelníčku. Polenta je také skvělým způsobem, jak přidat do svého jídelníčku více celých zrn a zvýšit příjem důležitých živin. Je bohatá na komplexní sacharidy, které poskytují stabilní energii po celý den.

Ať už jste zkušený kuchař nebo začátečník v kuchyni, polenta nabízí nekonečné možnosti pro kreativní a chutné vaření. Od jednoduchých příloh až po složitější pokrmy, její všestrannost a snadná příprava z ní činí ideální volbu pro jakýkoli jídelní plán. Tak proč nezkusit něco nového a přidat polentu do svého kulinářského repertoáru? A pokud hledáte další alternativy s použitím kukuřice a tedy přirozeně bez lepku, můžete vyzkoušet také kukuřičné mouky a krupice.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist