facebook
Akce! Ke každým 3 koupeným tyčinkám Bombus Crunchy Protein získáte 1 tyčinku Crunchy Protein zdarma!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak pohanka prospívá vašim střevům a zdraví

Přínosy pohanky pro trávení

Pohanka je rostlina, která se v posledních letech těší stále větší popularitě díky svým zdravotním benefitům. Přestože se často zaměňuje za obilovinu, ve skutečnosti patří mezi pseudoobiloviny. Jednou z nejdůležitějších vlastností pohanky je její pozitivní vliv na střeva a trávicí systém. V tomto článku se podíváme na to, jak může pohanka přispět k lepšímu zdraví střev a celkovému trávení.

Nutriční hodnota a přínosy

Pohanka je bohatá na různé vitamíny a minerály, které jsou nezbytné pro správné fungování těla. Obsahuje velké množství vlákniny, bílkovin, železa, hořčíku a vitamínů skupiny B. Díky těmto živinám pohanka podporuje zdravé trávení a může přispět k prevenci různých trávicích potíží.

Jedním z klíčových prvků, proč je pohanka tak prospěšná pro střeva, je vysoký obsah vlákniny. Vláknina hraje zásadní roli ve zdraví trávicího systému. Pomáhá udržovat pravidelné pohyby střev, předchází zácpě a podporuje zdravou střevní mikroflóru. Nerozpustná vláknina, obsažená v pohance, zvyšuje objem stolice a podporuje její snadnější průchod trávicím traktem, což může zmírnit příznaky zácpy.

Pohanka a střeva

Střevní mikroflóra, známá také jako střevní mikrobiom, je soubor mikroorganismů žijících v trávicím traktu. Tyto mikroorganismy jsou nezbytné pro trávení, imunitní systém a celkové zdraví. Pohanka obsahuje prebiotika, což jsou látky, které podporují růst a aktivitu prospěšných bakterií ve střevech. Pravidelná konzumace pohanky může přispět k udržení zdravé střevní mikroflóry, což má pozitivní dopad na trávení a imunitní systém.

Záněty ve střevech mohou vést k různým zdravotním problémům, včetně syndromu dráždivého tračníku (IBS) a dalších chronických trávicích potíží. Pohanka obsahuje antioxidanty, které pomáhají bojovat proti zánětům v těle. Rutin, flavonoid obsažený v pohance, má protizánětlivé účinky a může pomoci snižovat riziko vzniku zánětlivých onemocnění střev.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Pohanka a bezlepková dieta

Pro lidi s celiakií nebo nesnášenlivostí lepku je pohanka vynikající alternativou k tradičním obilovinám. Pohanka neobsahuje lepek, což znamená, že je bezpečná pro lidi, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu. Zařazení pohanky do jídelníčku může pomoci získat potřebné živiny bez rizika spojeného s konzumací lepku.

Zařadit pohanku do každodenní stravy je snadné a její využití je velmi variabilní. Můžete ji použít jako přílohu, přidat do salátů, polévek, nebo si připravit tradiční pohankovou kaši. Pohanka je také skvělou volbou pro pečení, můžete ji přidat do chleba, muffinů nebo palačinek. Kromě podpory zdraví střev má pohanka mnoho dalších zdravotních benefitů. Je bohatá na antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a mohou snižovat riziko vzniku chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a rakovina. Pohanka obsahuje také hořčík, který je nezbytný pro správnou funkci nervového systému a svalů.

Jak správně připravit pohanku

Správná příprava pohanky je klíčová pro zachování jejích nutričních hodnot a pro maximalizaci jejího přínosu pro střeva. Pohanku před vařením důkladně propláchněte pod tekoucí vodou, aby se odstranily případné nečistoty. Poté ji vařte v poměru 1:2 (1 díl pohanky na 2 díly vody) po dobu 15-20 minut, dokud nezměkne. Pohanku můžete také předem namočit, aby se zkrátila doba vaření.

Pohanka si našla své místo i v moderní gastronomii. Šéfkuchaři po celém světě objevují její unikátní chuť a texturu. Z toho důvodu ji zařazují do svých receptů. Můžete se setkat s pohankou v různých podobách, od tradičních jídel až po moderní gastronomické výtvory. Pohanka je skvělým doplňkem vegetariánských a veganských jídel, ale hodí se i do jídel s masem.

Další zdravotní benefity

Kromě podpory trávicího zdraví má pohanka mnoho dalších zdravotních přínosů. Například, díky obsahu rutinu, pohanka přispívá ke snížení krevního tlaku a zlepšení zdraví kardiovaskulárního systému. Rutin je flavonoid, který pomáhá posilovat krevní cévy, snižuje riziko křečových žil a chrání tělo před škodlivými účinky volných radikálů.

Pohanka může být také cenným spojencem při snaze o hubnutí. Její vysoký obsah vlákniny zajišťuje delší pocit sytosti, což může pomoci snížit celkový příjem kalorií. Navíc, nízký glykemický index pohanky pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, což může zabránit náhlým chutím na sladké.

Pro osoby s diabetem je pohanka ideální potravinou, protože její konzumace nevede k rychlému nárůstu hladiny cukru v krvi. Pohanka obsahuje složité sacharidy, které se pomalu rozkládají a postupně uvolňují glukózu do krevního oběhu. Tento postupný proces pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, což je klíčové pro osoby trpící cukrovkou.

Detoxikace těla je proces odstraňování škodlivých látek z organismu. Pohanka obsahuje antioxidanty a další živiny, které podporují přirozené detoxikační procesy v těle. Konzumace pohanky může pomoci eliminovat toxiny a podpořit zdraví jater, což je klíčový orgán zodpovědný za detoxikaci.

Vitamíny skupiny B obsažené v pohance, zejména B6 a B12, jsou nezbytné pro správnou funkci nervového systému. Tyto vitamíny podporují tvorbu neurotransmiterů, které jsou klíčové pro přenos nervových impulsů. Pravidelná konzumace pohanky může přispět ke snížení stresu, zlepšení nálady a celkovému duševnímu zdraví.

Pohanka je nejen chutná, ale také velmi prospěšná pro naše střeva a celkové zdraví. Její vysoký obsah vlákniny, prebiotik a antioxidantů přispívá ke zdravému trávení a prevenci trávicích potíží. Bezlepková povaha pohanky ji činí ideální volbou pro osoby s celiakií nebo nesnášenlivostí na lepek. Zařazení pohanky do každodenní stravy může přinést mnoho zdravotních výhod a podpořit celkové zdraví střev.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist