facebook
Akce s WELEDA! K nákupu čistícího oleje a gelu Weleda získáte čistící tonikum zdarma. Produkt bude k objednávce přidán automaticky. Weleda.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Předmenstruační syndrom a jak ho zvládnout

Předmenstruační syndrom (PMS) je fenomén, který postihuje mnoho žen po celém světě. Tento soubor fyzických a emocionálních příznaků se objevuje v druhé polovině menstruačního cyklu a může výrazně ovlivnit kvalitu života. Ale co přesně je PMS a jak se s ním vypořádat?

Co je předmenstruační syndrom?

Předmenstruační syndrom zahrnuje řadu příznaků, které se vyskytují jeden až dva týdny před menstruací. Tyto příznaky mohou být fyzické, jako například nadýmání, citlivost prsou, bolesti hlavy, únava a změny chuti k jídlu. Emoční a psychické příznaky zahrnují podrážděnost, úzkost, deprese, náladovost a potíže s koncentrací.

Přesná příčina PMS není zcela jasná, ale vědci se domnívají, že hlavní roli hraje hormonální nerovnováha, zejména kolísání hladin estrogenu a progesteronu. Stres, špatná strava a nedostatek pohybu mohou příznaky zhoršovat.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak zvládnout PMS?

Pokud jste jednou z mnoha žen, které trpí PMS, následující tipy vám mohou pomoci zvládnout příznaky a zlepšit kvalitu vašeho života.

Vyvážená strava bohatá na čerstvé ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a bílkoviny může pomoci zmírnit příznaky PMS. Vyhýbejte se nadměrnému příjmu soli, cukru a kofeinu, které mohou zhoršovat nadýmání a podrážděnost. Přidejte do jídelníčku potraviny bohaté na vápník a vitamín D, které mohou pomoci snížit intenzitu příznaků.

Fyzická aktivita je skvělým způsobem, jak snížit stres a zlepšit náladu. Cvičení uvolňuje endorfiny, které působí jako přirozené léky proti bolesti a zlepšují náladu. Zařaďte do svého denního režimu pravidelný pohyb, jako je chůze, běh, jóga nebo plavání.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Kvalitní spánek je klíčem k zvládnutí PMS. Snažte se dodržovat pravidelný spánkový režim a věnujte dostatek času odpočinku. Relaxační techniky, jako je meditace, hluboké dýchání nebo aromaterapie, mohou pomoci zlepšit kvalitu spánku a snížit stres.

Některé ženy nacházejí úlevu od PMS při užívání přírodních doplňků stravy. Hořčík, vitamín B6 a byliny jako třezalka tečkovaná nebo večernice mohou pomoci zmírnit příznaky. Před začátkem užívání jakýchkoli doplňků stravy se však vždy poraďte se svým lékařem.

Pití dostatečného množství vody je důležité pro udržení rovnováhy v těle. Dehydratace může zhoršovat některé příznaky PMS, jako je nadýmání a únava. Snažte se pít alespoň osm sklenic vody denně a vyhýbejte se nadměrnému příjmu alkoholu a slazených nápojů.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Sdílení svých zkušeností s ostatními ženami, které také trpí PMS, může být velmi užitečné. Podpora od přátel a rodiny je klíčová. Nebojte se otevřeně mluvit o svých pocitech a potřebách. Když se cítíte pod tlakem, je důležité mít někoho, kdo vám naslouchá a poskytuje emocionální podporu.

Předmenstruační syndrom může být obtížný, ale s vhodnými opatřeními lze příznaky zmírnit a žít plnohodnotný život. Každá žena je jedinečná a co funguje pro jednu, nemusí nutně fungovat pro druhou. Vyzkoušejte různé metody a najděte ty, které vám nejlépe vyhovují. A nakonec, nejsme snad všechny zasloužíme žít bez bolesti a nepohodlí?

Pokud se příznaky PMS stanou příliš obtěžujícími, neváhejte se obrátit na svého lékaře. Lékař vám může doporučit vhodnou léčbu nebo poradit s dalšími kroky, které vám mohou pomoci cítit se lépe.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist