facebook
Navštivte nás v nově otevřené prodejně Ferwer v Centrum Černý Most v Praze!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Problém zvaný plíseň na nohou a jak se jí zbavit

Plíseň na nohou, známá také jako tinea pedis nebo atletická noha, je nepříjemný problém, se kterým se setká mnoho lidí. Tato infekce může způsobit svědění, zarudnutí a olupování kůže, a pokud se neléčí, může vést k vážnějším zdravotním problémům. V tomto článku se podíváme na to, jak plíseň na nohou vzniká, jak ji léčit a co můžeme udělat pro její prevenci.

Co způsobuje plíseň na nohou?

Plíseň na nohou je způsobena houbami, kterým se daří v teplém a vlhkém prostředí. Tato infekce je velmi častá u sportovců, kteří tráví hodně času nošením uzavřených bot, kde se jejich nohy potí. Problém však může postihnout kohokoli, kdo tráví hodně času v teplém a vlhkém prostředí, například v bazénech, saunách nebo veřejných sprchách. Kromě toho existují i další faktory, které mohou přispět k rozvoji plísně na nohou. Mezi tyto faktory patří patří:

  • Špatná hygiena nohou: Nedostatečné mytí a sušení nohou může vytvořit ideální podmínky pro růst hub.
  • Nadměrné pocení: Lidé, kteří se hodně potí, mají vyšší riziko vzniku plísně na nohou.
  • Nošení těsných bot: Boty, které nedovolí nohám dýchat, mohou zvýšit vlhkost a teplo, což je ideální prostředí pro houby.
  • Poškozená kůže: Malé poranění nebo praskliny na kůži mohou umožnit vstup houbám.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Příznaky plísně na nohou

Plíseň na nohou je možné poznat podle několika typických příznaků. Patří mezi ně svědění a pálení mezi prsty, zarudnutí a olupování kůže, bolestivé praskliny nebo puchýře a nepříjemný zápach nohou.

Pokud si všimnete kteréhokoli z těchto příznaků, je klíčové ihned zasáhnout a zabránit šíření infekce. Nečinnost může vést k rozšíření plísně na jiné části těla, včetně nehtů, a vyvolat vážnější komplikace.

Léčba plísně na nohou

Jakmile zjistíte, že máte plíseň na nohou, je důležité zahájit léčbu co nejdříve. Existuje několik možností, jak se plísně zbavit. Prvním krokem je využití volně prodejných léků. V lékárnách je k dispozici mnoho krémů, sprejů a mastí proti plísním. Tyto produkty často obsahují účinné látky, které zabíjejí houby a zmírňují příznaky. Mezi běžně používané antifungální látky patří klotrimazol, mikonazol a terbinafin. Tyto léky obvykle stačí aplikovat několikrát denně po dobu několika týdnů.

Pokud volně prodejné produkty nezabírají, může lékař předepsat silnější léky. Ty mohou být ve formě krémů, tablet nebo dokonce injekcí, v závislosti na závažnosti infekce. Mezi léky na předpis patří například itrakonazol a flukonazol. Antifungální léky na předpis mohou být potřebné zejména v případech, kdy je infekce hlubší nebo rozsáhlejší.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Někteří lidé preferují přírodní a domácí metody, jako je namáčení nohou v octové vodě nebo aplikace čajovníkového tedy tea tree oleje. Tyto metody mohou být účinné, ale obvykle vyžadují delší dobu léčby a trpělivost. Ocet a čajovníkový olej mají antifungální vlastnosti, které mohou pomoci v boji proti houbám. Nicméně, jejich účinnost může být nižší než u léků dostupných v lékárně.

Prevence plísně na nohou

Prevence je klíčem k tomu, aby se plíseň na nohou nevrátila. Jak tedy můžeme předejít této nepříjemné infekci? Jedním z nejdůležitějších kroků je udržovat nohy suché a čisté. Po umytí nohou je důležité je důkladně osušit, zejména mezi prsty. Používejte čistý ručník a ujistěte se, že nohy jsou skutečně suché před nasazením ponožek a bot.

Důležité je také nosit prodyšnou obuv a ponožky. Vyhněte se nošení uzavřených bot po dlouhou dobu a noste ponožky z přírodních materiálů, které absorbují vlhkost. Boty by měly být dobře větrané a ideálně by měly mít vyměnitelné vložky, které lze pravidelně čistit. Prodyšná obuv pomáhá udržovat nohy suché a snižuje riziko vzniku plísně.

Používání antimikrobiálních sprejů a prášků může také pomoci udržet nohy suché a bez plísní. Aplikujte je do bot a na nohy, zejména pokud trávíte hodně času ve vlhkém prostředí. Tyto produkty mohou být účinné v prevenci plísňových infekcí tím, že vytvářejí nepříznivé podmínky pro růst hub.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Vyhněte se chůzi naboso na veřejných místech, jako jsou bazény, sprchy a sauny. Raději v tomto prostředí noste žabky nebo sandále, protože veřejná místa mohou být živnou půdou pro houby a bakterie. Ochrana nohou na veřejných místech je důležitá prevence proti plísním.

Pravidelně měňte ponožky a boty. Ponožky by měly být měněny denně, a pokud se hodně potíte, i několikrát denně. Boty by měly být pravidelně větrané a čištěné. Tento postup pomáhá udržet nohy suché a snižuje riziko vzniku plísňových infekcí.

Celkově je prevence plísně na nohou otázkou správné hygieny a pečlivé péče o nohy. Malé změny v denní rutině, jako je pravidelné mytí nohou, nošení prodyšných ponožek a bot a vyhýbání se chůzi naboso na veřejných místech, mohou udělat velký rozdíl. Pamatujte, že čisté a suché nohy jsou klíčem k prevenci plísní. Buďte proaktivní a chraňte své nohy, aby vám sloužily bez problémů každý den.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Kdy vyhledat lékaře?

Mnoho lidí se snaží plíseň na nohou léčit sami doma, ale kdy je čas vyhledat lékaře? Pokud se příznaky nezlepší po několika týdnech domácí léčby, nebo pokud se stav zhoršuje, je důležité konzultovat s lékařem. Může se jednat o silnější infekci, která vyžaduje profesionální léčbu. Lékař může také provést testy k určení přesného typu houby, což umožní cílenější léčbu.

Plíseň na nohou a životní styl

Je možné, že plíseň na nohou ovlivní náš každodenní život? Rozhodně ano. Nepříjemné svědění a bolest mohou omezit naše aktivity a snížit kvalitu života. Může to být frustrující problém, který nás nutí upravit naše každodenní návyky a péči o nohy. Například sportovci mohou zjistit, že nemohou trénovat na plný výkon kvůli bolesti a nepohodlí právě díky plísním.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Ale jak se říká, prevence je lepší než léčba. Tak proč neinvestovat trochu času a úsilí do péče o své nohy, abychom předešli těmto nepříjemnostem? Malé změny v denní rutině, jako je pravidelné mytí nohou, nošení prodyšných ponožek a bot, a vyhýbání se chůzi naboso na veřejných místech, mohou udělat velký rozdíl.

Plíseň na nohou je nepříjemná, ale léčitelná infekce. S trochou úsilí a správnými preventivními opatřeními můžeme udržet naše nohy zdravé a bez plísní. Pamatujte, že čisté a suché nohy jsou klíčem k prevenci plísní. A pokud se infekce přesto objeví, neváhejte vyhledat pomoc a zahájit léčbu co nejdříve. Vždyť kdo by chtěl trpět svěděním a bolestí, když se tomu dá snadno předejít? Buďte proaktivní a chraňte své nohy, aby vám sloužily bez problémů každý den.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist