facebook
Akce s WELEDA! K nákupu čistícího oleje a gelu Weleda získáte čistící tonikum zdarma. Produkt bude k objednávce přidán automaticky. Weleda.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak pesar zlepšuje kvalitu života žen

Pesar, známý také jako vaginální pesar, je zdravotnický prostředek, který se používá především k řešení problémů s pánevním dnem, jako je prolaps pánevních orgánů nebo inkontinence moči. Tento malý silikonový nebo plastový kroužek se vkládá do vagíny a poskytuje podporu pánevním orgánům, čímž pomáhá zmírnit symptomy spojené s těmito stavy. Pesar je efektivní a neinvazivní řešení, které se stále více využívá v gynekologické praxi.

Jak pesar funguje?

Pesar funguje tak, že poskytuje mechanickou podporu pánevním orgánům, které mohou být oslabeny nebo posunuty v důsledku různých faktorů, jako je těhotenství, porod, věk nebo obezita. Když je pesar správně vložen, zajišťuje, že orgány zůstávají na svém místě, čímž se snižuje tlak na pánevní dno a zmírňuje se nepohodlí v bolesti spojené s prolapsem nebo inkontinencí.

Existuje několik typů pesarů, které se liší svou velikostí a tvarem, aby vyhovovaly různým potřebám a anatomickým rozdílům mezi ženami. Nejčastěji používané typy zahrnují kruhové, kostkové a donutové pesary. Každý typ má své specifické výhody a je určen pro různé stupně prolapsu nebo pro jiné zdravotní problémy. Vhodnost konkrétního typu pesaru určuje lékař na základě individuálních potřeb a zdravotního stavu pacientky.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Výhody použití pesaru

Použití pesaru přináší několik významných výhod. Za prvé, je to neinvazivní možnost léčby, která může být velmi účinná při zmírňování příznaků prolapsu pánevních orgánů nebo inkontinence. Na rozdíl od chirurgických zákroků, které mohou mít delší dobu zotavení a riziko komplikací, pesar může být snadno vložen a odstraněn lékařem nebo dokonce pacientkou samotnou po patřičném zaškolení.

Další významnou výhodou pesaru je jeho flexibilita. Ženy mohou pesar používat pouze tehdy, když ho potřebují, například při fyzické aktivitě nebo během dne. Není vůbec složité ho odstranit na noc nebo při hygienických procedurách. To umožňuje větší kontrolu nad symptomy a zlepšuje kvalitu života. Pesar také může být skvělou dočasnou možností pro ženy, které do budoucna plánují těhotenství a chtějí se vyhnout případné operaci. Navíc, pokud se žena rozhodne pro chirurgickou operaci, může pesar sloužit jako přechodné řešení, které zmírní symptomy do té doby, než bude operace provedena.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Přístupnost a snadnost použití

Pesar je snadno dostupný a může být nasazen i bez nutnosti hospitalizace. To znamená, že pacientka může ihned po zaškolení lékařem začít pesar používat a vidět téměř okamžitě úlevu od symptomů. Tato rychlost a jednoduchost činí pesar velmi atraktivní volbou pro mnoho žen, které hledají rychlou a efektivní úlevu.

Nevýhody a rizika spojená s použitím pesaru

I když má pesar mnoho výhod, neobejde se bez potenciálních nevýhod a rizik. Jedním z hlavních problémů může být nepohodlí nebo bolest při jeho nošení. Některé ženy mohou mít potíže se správným vložením nebo odstraněním pesaru, což může vést k podráždění nebo infekci. Je důležité, aby ženy, které používají pesar, pravidelně navštěvovaly svého lékaře kvůli kontrole a případným úpravám.

Dalším možným problémem je potřeba pravidelné údržby. Pesar musí být pravidelně čištěn a někdy i měněn, což může být pro některé ženy obtížné a nepříjemné. Nesprávná údržba může vést k infekcím nebo jiným zdravotním problémům. Některé studie naznačují, že dlouhodobé používání pesaru může způsobit eroze nebo ulcerace vaginální stěny. I když jsou tyto případy relativně vzácné, je důležité, aby ženy byly informovány o těchto rizicích a pravidelně sledovaly svůj zdravotní stav.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Psychologické aspekty

Při používání pesaru mohou některé ženy pociťovat psychologické nepohodlí a stud. Je důležité, aby se pacientky cítily pohodlně a měly dostatek informací a podpory od svého lékaře. Otevřená komunikace a důvěra mezi lékařem a pacientkou mohou významně přispět k úspěšnému a dlouhodobému používání pesaru.

Kdy je pesar vhodnou volbou?

Pesar může být vhodnou volbou pro ženy, které trpí prolapsem pánevních orgánů nebo inkontinencí, a hledají neinvazivní řešení těchto problémů. Může být také vhodný pro ženy, které plánují těhotenství nebo chtějí oddálit chirurgický zákrok. Důležité je, aby byla každá žena pečlivě vyšetřena lékařem, který jí doporučí správný typ a velikost pesaru a poskytne jí náležité instrukce pro jeho použití a údržbu.

Použití pesaru je často doporučováno jako součást komplexního přístupu k léčbě prolapsu pánevních orgánů nebo inkontinence, který může zahrnovat i cvičení pánevního dna, změny životního stylu a další terapeutické metody. Kombinace těchto přístupů může vést k významnému zlepšení kvality života a snížení symptomů.

Cvičení pánevního dna

Cvičení pánevního dna, často nazývané Kegelovy cviky, může být velmi účinným doplňkem k použití pesaru. Tato cvičení pomáhají posilovat svaly pánevního dna, což může dále zlepšit stabilitu pánevních orgánů a snížit symptomy prolapsu nebo inkontinence. Pravidelné cvičení může také přispět k dlouhodobému zlepšení a prevenci zhoršování stavu.

Pesar je účinný a flexibilní nástroj, který může ženám pomoci zvládat symptomy prolapsu pánevních orgánů a inkontinence moči. Přestože jeho použití může mít některé nevýhody a rizika, mnoho žen v pesaru nachází významnou úlevu a zlepšení kvality života. Důležité je konzultovat použití pesaru s lékařem, který může poskytnout odborné rady a doporučení. Díky své neinvazivní povaze a možnosti individuálního přizpůsobení se pesar stává stále populárnějším řešením pro mnoho žen po celém světě. Pokud trpíte symptomy prolapsu nebo inkontinence, může být pesar tou správnou volbou. Nezapomeňte však vždy konzultovat svůj stav a možnosti léčby s odborníkem na zdraví pánevního dna.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist