facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Perlátor je malý, ale důležitý pomocník pro úsporu vody

Perlátory jsou drobná zařízení, která často přehlížíme, přestože mají významný vliv na naši spotřebu vody a tím i výši účtů za vodu. Spotřeba vody pak neovlivňuje. jen naši peněženku, ale je také důležitým prvkem udržitelnosti zdrojů na naší planetě. V tomto článku se podíváme na to, co jsou perlátory, jak fungují či jaké mají výhody. Dočtete se také jak perlátor vybrat a nainstalovat.

Co je to perlátor?

Perlátor je malé, avšak velmi důležité zařízení, které se připevňuje na konec vodovodního kohoutku. Jeho hlavním úkolem je upravit proudění vody tím, že mísí vodu se vzduchem. Toto mísení zajišťuje, že voda vytéká ve formě jemného, ale dostatečně silného proudu, který je příjemný na dotek, dostatečný pro běžné domácí použití a současně výrazně snižuje spotřebu vody.

Kromě zlepšení komfortu při používání kohoutku má perlátor také významnou ekologickou a ekonomickou roli, protože se jedná o způsob, jak snížit spotřebu vody až o vyšší desítky procent, což vede k menším nákladům na vodu i energii. Perlátory se také mohou lišit ve svém designu a funkcionalitě, například některé mohou mít funkci nastavitelného průtoku vody, což umožňuje uživatelům přizpůsobit si množství vody podle aktuální potřeby.

Jak funguje perlátor?

Perlátor funguje na principu mísení vody s vzduchem. Voda prochází skrze malé otvory v perlátoru, kde se mísí se vzduchem. To způsobuje, že voda vytéká ve formě jemného proudu, který je nejen příjemný na dotek, ale také výrazně snižuje spotřebu vody.

Ekologické výhody

Perlátory tak přispívají k ochraně životního prostředí. Snížením spotřeby vody pomáháme šetřit cenné vodní zdroje a současně také snižujeme množství odpadní vody, kterou produkuje naše domácnost. To má pozitivní dopad na ekosystémy a snižuje ekologickou zátěž.

Typy perlátorů

Perlátory se rozlišují na několik typů, které se liší svým designem, materiálem a způsobem fungování. Mezi nejběžnější dva typy patří statické a dynamické perlátory. Statické perlátory mají pevnou strukturu a jejich průtok vody je konstantní bez ohledu na tlak vody v potrubí. Jsou jednoduché na instalaci a údržbu, a často jsou vyrobeny z plastu nebo kovu. Na druhé straně dynamické perlátory jsou sofistikovanější zařízení, která mohou měnit průtok vody v závislosti na tlaku. To znamená, že při vyšším tlaku vody dochází k většímu přimíchávání vzduchu, což ještě více snižuje spotřebu vody.

Dalším kritériem pro dělení perlátorů je způsob, jakým vodu mísí s vzduchem. Klasické perlátory mají jednoduchý systém mísení, zatímco průtokové perlátory využívají složitější technologii, která umožňuje přesnější kontrolu nad množstvím vzduchu v proudu vody. Existují také antibakteriální perlátory, které jsou speciálně navrženy tak, aby omezovaly růst bakterií v místech s vysokou vlhkostí, což je ideální pro použití v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních.

Důležitý je také materiál

Materiál, ze kterého jsou perlátory vyrobeny, také hraje důležitou roli. Plastové perlátory jsou levnější a snadno se instalují, avšak mají kratší životnost a mohou být méně odolné vůči chemikáliím ve vodě. Kovové perlátory, zejména ty vyrobené z mosazi nebo nerezové oceli, jsou odolnější a mají delší životnost, ale jsou také dražší. Výběr správného typu perlátoru závisí na individuálních potřebách a preferencích uživatele, stejně jako na specifických požadavcích instalace.

Velmi důležité je dělení podle typu závitu, kterým se připevňují na vodovodní kohoutek. Mezi hlavní typy závitů patří vnější závit a vnitřní závit. Perlátory s vnějším závitem se šroubují na vnitřní stranu výtokového hrdla kohoutku a jsou nejběžnější v domácnostech. Naopak perlátory s vnitřním závitem se šroubují z vnějšku výtokového hrdla kohoutku. Existují také adaptabilní perlátory, které mají adaptéry a lze je použít jak s vnějším, tak s vnitřním závitem.

Jak vybrat správný perlátor?

Při výběru perlátoru je důležité zvážit několik faktorů. Patří sem velikost perlátoru, materiál, ze kterého je vyroben, a značka. Doporučuje se vybírat kvalitní perlátory od ověřených výrobců, kteří nabízejí záruku na své produkty. V našem e-shopu najdete úsporné perlátory vyrobené v České republice a to v nejrůznějších provedeních. Vybrané perlátory umožňují výměnu O-kroužku uvnitř spořiče a vy si tak můžete sami nastavit optimální průtok vody a výši úspory.

Perlátory zpravidla poskytují úsporu vody v desítkách procent a díky dlouhé životnosti se tato drobná investice vrátí mnohonásobně.

Jak nainstalovat perlátor?

Instalace perlátoru je jednoduchý proces, který zvládne každý. Budete potřebovat pouze několik základních nástrojů, jako je klíč a těsnění. Některé perlátory pak instalujete pouhým našroubováním bez nutnosti použití dalších nástrojů. Nejprve odšroubujte stávající perlátor nebo krytku z kohoutku. Poté nasaďte nový perlátor a pevně jej utáhněte.

Perlátory jsou skvělým nástrojem pro úsporu vody a snížení nákladů každé domácnosti. Jejich instalace je jednoduchá a údržba nenáročná. Pokud ještě nepoužíváte perlátor, je čas to zvážit. Šetříte tím nejen vodu, ale také peníze a životní prostředí.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist