facebook
Akce! Ke každým 3 koupeným tyčinkám Bombus Crunchy Protein získáte 1 tyčinku Crunchy Protein zdarma!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

PEG 40 a jeho skrytá rizika v kosmetice

Neviditelný nepřítel PEG-40

Když otevíráte svou oblíbenou kosmetickou lahvičku nebo sprchový gel, pravděpodobně se nezamýšlíte nad složkami, které se skrývají za příjemnou vůní a krémovou texturou. Jednou z těchto složek, která se často vyskytuje v kosmetických produktech, je PEG-40. Ale co to vlastně PEG-40 je a proč byste si na něj měli dávat pozor?

Co je PEG-40?

PEG-40 je zkratka pro polyethylenglykol-40 hydrogenovaný ricinový olej. Tento složitý název může znít nevinně, ale skrývá v sobě několik důležitých informací o chemickém složení a potenciálních rizicích této látky. PEG-40 se získává chemickou úpravou ricinového oleje, což je proces, při kterém se mění jeho vlastnosti tak, aby byl vhodný pro použití v různých kosmetických výrobcích. Výsledkem je látka, která funguje jako emulgátor, což znamená, že pomáhá míchat vodu a olej do jednotné konzistence.

Kde se PEG-40 nachází?

PEG-40 najdete v mnoha produktech denní potřeby, včetně sprchových gelů, šamponů, krémů na obličej a tělových mlék. Díky svým emulgačním vlastnostem je velmi oblíbený mezi výrobci kosmetiky, protože umožňuje vytvořit hladké a dobře se vstřebávající produkty. Nicméně, čím častěji se s ním setkáváme, tím více bychom měli být obezřetní.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Proč je PEG-40 kontroverzní?

I když není PEG-40 sám o sobě považován za vysoce toxický, jeho výroba a použití s sebou nese několik problémů, které by spotřebitelé neměli ignorovat.

Kontaminace nežádoucími látkami je jedním z hlavních problémů. Během výrobního procesu PEG-40 může dojít ke kontaminaci látkami, jako jsou ethylenoxid a 1,4-dioxan. Tyto chemikálie jsou známy svými karcinogenními vlastnostmi a mohou představovat zdravotní riziko, pokud jsou v kosmetických výrobcích přítomny ve vysokých koncentracích. I když regulace stanovují limity pro jejich přítomnost, riziko úplného odstranění kontaminace není nikdy stoprocentní.

Dráždivé účinky na kůži jsou dalším faktorem, který by neměl být podceňován. Někteří lidé mohou být citliví na PEG-40 a jeho deriváty, což může vést k podráždění kůže, zarudnutí nebo dokonce alergickým reakcím. Pokud máte citlivou pokožku nebo sklony k alergiím, je důležité sledovat složení kosmetických produktů a vyhnout se těm, které obsahují PEG-40. Dopady na životní prostředí jsou dalším významným aspektem, který je třeba vzít v úvahu. Výroba polyethylenglykolů jako je právě PEG-40 může mít negativní dopady na životní prostředí. Proces výroby zahrnuje použití petrochemických surovin a generování odpadu, který může znečišťovat vodní toky a půdu. Navíc, samotné polyethylenglykoly nejsou snadno biologicky odbouratelné, což znamená, že mohou přetrvávat v životním prostředí po velmi dlouhou dobu.

Jak se vyhnout PEG-40 ve vaší kosmetice?

Pokud se rozhodnete minimalizovat expozici PEG-40, první krok je důkladně číst složení výrobků. Hledejte alternativy, které neobsahují PEG sloučeniny, a vyberte si produkty s přírodním nebo organickým složením. Na trhu je dnes mnoho značek, které se zaměřují na čisté a bezpečné složení bez použití syntetických emulgátorů.

Jednou z efektivních strategií, jak se vyhnout PEG-40, je zaměřit se na přírodní kosmetické produkty. Tyto produkty často používají alternativní emulgátory a stabilizátory, které jsou šetrnější k pokožce i k životnímu prostředí. Například lecitin, přirozený emulgátor získávaný ze sóji nebo slunečnicových semen, je šetrný k pokožce a pomáhá stabilizovat směsi vody a oleje. Glycerin, který se přirozeně vyskytuje, je často používán v kosmetice jako zvlhčovadlo a emulgátor. Kokosový olej je další skvělou alternativou k syntetickým složkám, protože má přirozené emulgační vlastnosti a hydratační účinky.

Přírodní alternativy k PEG-40

Existuje několik přírodních složek, které mohou nahradit PEG-40 v kosmetických produktech. Tyto alternativy nabízejí podobné výhody bez potenciálních rizik spojených s chemickou úpravou a kontaminací. Lecitin je jedním z nejběžnějších přírodních emulgátorů. Získává se ze sóji nebo slunečnicových semen a pomáhá stabilizovat směsi vody a oleje.

Díky svým hydratačním vlastnostem je lecitin často používán v krémech a tělových mlékách, kde pomáhá udržovat pokožku hebkou a hydratovanou. Glycerin je další přirozeně se vyskytující látka, která se často používá v kosmetice jako zvlhčovadlo a emulgátor. Glycerin má schopnost přitahovat vlhkost z okolí a zadržovat ji v pokožce, což pomáhá udržovat její hydrataci. Díky svým hydratačním vlastnostem je glycerin ideální pro použití v hydratačních krémech a tělových mlékách.

Kokosový olej je další skvělou alternativou k syntetickým složkám. Kokosový olej má přirozené emulgační vlastnosti a hydratační účinky, což z něj činí ideální složku pro kosmetické výrobky. Kokosový olej je bohatý na mastné kyseliny, které pomáhají vyživovat pokožku a udržovat ji hydratovanou. Navíc má kokosový olej antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, což z něj činí ideální složku pro péči o problematickou pleť.

I když se PEG-40 může na první pohled jevit jako neškodná složka, je důležité být informován o jeho potenciálních rizicích a dopadech na zdraví i životní prostředí. Pečlivé čtení složení výrobků a výběr přírodních alternativ může pomoci snížit expozici těmto látkám a podpořit zdravější životní styl. Vždy si pamatujte, že vaše pokožka si zaslouží to nejlepší, co příroda může nabídnout, a vědomý výběr kosmetiky je klíčem k dlouhodobé péči o vaše zdraví a pohodu.

Ve světě plném chemických sloučenin je výběr přírodních kosmetických produktů nejen krokem ke zdravější pokožce, ale také k udržitelnějšímu životnímu stylu. Investice do kvalitní přírodní kosmetiky je investicí do vašeho zdraví a pohody, která se vám mnohonásobně vrátí v podobě krásné a zdravé pokožky. Buďte informovaní a pečlivě vybírejte produkty, které používáte na svou pokožku, protože zdraví je největší bohatství, které máme.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist