facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak parodontitida ohrožuje zdraví vašich zubů

Paradontóza jako tichý nepřítel, kterého nelze podcenit

Paradontóza, často nazývaná také jako parodontitida, je chronické onemocnění dásní, které postihuje nejen povrch zubů, ale zasahuje i do hlubších tkání, jako jsou vazivové struktury a kost, která drží zuby na svém místě. Ačkoliv se na první pohled může zdát, že jde o relativně neškodný problém, jeho důsledky mohou být pro zdraví ústní dutiny, ale i celého organismu, devastující.

Co přesně je parodontitida a jak vzniká?

Parodontitida je způsobena bakteriemi, které se přirozeně vyskytují v ústech. Tyto bakterie tvoří plak, lepivý povlak, který se hromadí na zubech, zejména v místech, kde se zuby setkávají s dásněmi. Pokud není plak pravidelně odstraňován, může ztvrdnout a vytvořit zubní kámen, což dále komplikuje odstranění bakterií běžným čištěním.

Zpočátku může dojít k zánětu dásní, což je stav známý jako gingivitida. Gingivitida je považována za první stádium parodontitidy a je charakterizována zánětem dásní, které mohou být citlivé, zarudlé a snadno krvácet. Pokud se v této fázi problém neřeší, zánět se může rozšířit do hlubších tkání, což vede k postupné destrukci vazivových vláken a kostní tkáně, která podpírá zuby.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jaké jsou hlavní příznaky parodontózy?

Parodontóza se často vyvíjí postupně a dlouhou dobu může probíhat bez výrazných příznaků. To je také důvod, proč je často přehlížena nebo podceňována. Mezi typické příznaky parodontitidy patří:

  1. Krvácení dásní – Tento příznak se často objevuje při čištění zubů nebo při používání zubní nitě. Krvácení je jedním z prvních varovných signálů, že s vašimi dásněmi není něco v pořádku.

  2. Zánět a otok dásní – Dásně mohou být bolestivé na dotek, zarudlé a oteklé. Tento zánět je důsledkem reakce imunitního systému na přítomnost bakterií.

  3. Ústup dásní – Jak parodontitida postupuje, dásně se mohou začít stahovat, což vede k odkrytí větší části zubu. To může způsobit, že se zuby zdají být delší než obvykle.

  4. Nepříjemný zápach z úst – Chronický zápach z úst, který nezmizí ani po důkladném vyčištění zubů, může být dalším znakem parodontitidy.

  5. Citlivost zubů – Odkrytí kořenů zubů v důsledku ústupu dásní může vést k citlivosti na teplé, studené nebo sladké podněty.

  6. Pohyb zubů – V pokročilých stádiích parodontitidy může dojít k oslabení kostní tkáně, což vede k pohyblivosti zubů, a v konečném důsledku i k jejich ztrátě.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Dlouhodobé důsledky neléčené parodontózy

Pokud se parodontitida neléčí, může mít vážné důsledky. Kromě ztráty zubů, která je nejčastějším důsledkem, může parodontitida ovlivnit i celkové zdraví. Bakterie z ústní dutiny mohou pronikat do krevního oběhu a způsobovat záněty v jiných částech těla. To může zvýšit riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, jako jsou srdeční infarkty nebo cévní mozkové příhody. Některé studie také naznačují spojitost mezi parodontitidou a komplikacemi u pacientů s diabetem, kdy zánětlivé procesy v ústech mohou zhoršovat kontrolu hladiny cukru v krvi.

Prevence parodontózy

Prevencí parodontitidy je především pravidelná a důkladná ústní hygiena. To znamená nejen čištění zubů minimálně dvakrát denně, ale také používání zubní nitě, mezizubních kartáčků nebo ústních vod. Klíčové je také pravidelné odstraňování zubního kamene, které by mělo být prováděno zubním lékařem nebo hygienistou.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Návštěvy u zubního lékaře by měly být pravidelné, ideálně dvakrát ročně. Lékař dokáže včas rozpoznat první známky parodontitidy a doporučit odpovídající léčbu. V případě, že se parodontitida již rozvine, může být nezbytné provést hluboké čištění zubů, tzv. scaling a root planing, což je proces, při kterém se odstraňuje zubní kámen a plak z povrchu zubů a zpod dásní. V pokročilých případech může být nutný chirurgický zákrok, při kterém se obnoví struktury podpírající zuby.

Co očekávat od léčby parodontitidy

Léčba parodontitidy závisí na jejím stádiu. V raných fázích může stačit profesionální čištění a zlepšení domácí péče o zuby. V pokročilejších stádiích se často přistupuje k již zmíněným hlubokým čistícím procedurám. Pokud parodontitida postoupí do fáze, kdy jsou zuby volné, může být nutné provést chirurgické zákroky, jako je například řízená tkáňová regenerace, která pomáhá obnovit ztracenou kostní a vazivovou tkáň.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

V některých případech může být předepsána antibiotická léčba, která pomůže kontrolovat infekci. Antibiotika mohou být podávána buď ve formě tablet, nebo jako lokální léčba přímo do postižených oblastí dásní.

Paradontóza je závažné onemocnění, které vyžaduje pečlivou prevenci a včasnou léčbu. Ačkoli je správná ústní hygiena základním kamenem prevence, pravidelné návštěvy u zubního lékaře jsou klíčové pro odhalení prvních příznaků a zabránění rozvoje onemocnění. Zdraví ústní dutiny má přímý dopad na celkové zdraví, a proto by parodontitida neměla být podceňována. Včasná diagnóza a správná léčba mohou zachovat váš úsměv zdravý a krásný po celý život.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist