facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Může oves obsahovat lepek a jak to zjistit?

Je lepek v ovse pouze mýtusem?

Oves je jednou z nejstarších a nejoblíbenějších obilovin, která si díky svým zdravotním benefitům získala místo v jídelníčcích po celém světě. Od ovesných kaší přes zdravé pečivo až po energetické tyčinky – oves nabízí široké spektrum výživných látek, a to zejména díky vysokému obsahu vlákniny, bílkovin a zdravých tuků. Ale otázka, zda oves obsahuje lepek, zůstává pro mnoho lidí zdrojem zmatku. Pojďme prozkoumat, jak je to ve skutečnosti, a proč se kolem ovsa a lepku točí tolik mýtů.

Obsahuje oves lepek?

Odpověď na tuto otázku není tak jednoduchá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Technicky vzato, čistý oves neobsahuje lepek. Lepek je bílkovinná složka nacházející se zejména v pšenici, ječmeni a žitu. Tyto obiloviny jsou známy jako „klasické" zdroje lepku, což znamená, že lidé trpící celiakií nebo citlivostí na lepek musí tyto obiloviny a jejich deriváty ze svého jídelníčku zcela vyřadit.

Oves se od těchto obilovin liší. Ačkoliv je oves obilovina, přirozeně lepek neobsahuje. Nicméně zde nastává problém. Oves je velmi často zpracováván ve stejných zařízeních jako pšenice, ječmen nebo žito, což vede k tzv. „křížové kontaminaci". To znamená, že oves může při kontaktu s jinými obilovinami nasbírat stopové množství lepku, což je problém pro ty, kdo trpí celiakií nebo mají silnou citlivost na lepek.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Certifikovaný bezlepkový oves

Pokud máte celiakii nebo výraznou intoleranci na lepek, neznamená to, že se musíte ovsu zcela vyhýbat. Existuje totiž tzv. certifikovaný bezlepkový oves. Tento typ ovsa je pěstován, sklizen a zpracováván s maximální péčí, aby nedošlo ke kontaminaci jinými obilovinami obsahujícími lepek. Certifikovaný bezlepkový oves je testován a kontrolován, aby splňoval přísné normy, které zajišťují, že obsah lepku je pod povoleným limitem.

Tento certifikovaný oves je proto bezpečný pro většinu lidí s intolerancí na lepek a je skvělým zdrojem vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů. Ovesné vločky, kaše a ovesná mouka se tak mohou stát důležitou součástí jejich bezlepkové diety.

---group42---

Proč se oves dostává do popředí zájmu?

S nárůstem povědomí o celiakii, citlivosti na lepek a dalších zdravotních problémech spojených s lepkem se zájem o bezlepkové potraviny výrazně zvýšil. Oves, který je přirozeně bezlepkový (pokud není kontaminován jinými obilovinami), se stal oblíbenou volbou pro ty, kteří hledají výživově bohaté alternativy. Oves obsahuje lepek jen v případě, že byl kontaminován, což je u certifikovaných produktů eliminováno.

Jeho bohatý obsah vlákniny, zejména beta-glukanu, je klíčovým prvkem, který z něj činí mimořádně výživnou potravinu. Beta-glukan pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, reguluje hladinu cukru v krvi a přispívá k pocitu sytosti. Navíc oves obsahuje vitamíny skupiny B, hořčík, zinek a železo, což ho činí ideální volbou pro zdravou a vyváženou stravu.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Další důležitý aspekt ovsa je jeho univerzálnost v kuchyni. Můžete ho použít při přípravě kaší, smoothies, pečení chleba nebo muffinů a dokonce i jako přísadu do polévek či salátů. Oves tak nabízí mnoho možností, jak ho zařadit do každodenního jídelníčku, ať už jste sportovec, zdravý strávník nebo člověk s dietními omezeními.

Rizika kontaminace lepku

I když čistý oves lepek neobsahuje, proces pěstování a zpracování přináší určitá rizika. Křížová kontaminace se často děje na úrovni farmy, kde se oves může pěstovat vedle pšenice, ječmene nebo žita. Při sklizni pak může dojít ke smíchání těchto obilovin a oves tak může obsahovat stopy lepku. Tento problém je dále zesílen během zpracování v mlýnech, které často používají stejné vybavení pro různé druhy obilovin.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Pro ty, kdo se vyhýbají lepku ze zdravotních důvodů, je tedy klíčové volit ovesné produkty označené jako „bezlepkové". Tyto produkty prošly přísnou kontrolou a jejich zpracování probíhalo v prostředích, kde nehrozí kontaminace jinými obilovinami. Pro celiaky je tato opatrnost nezbytná, jelikož i malé množství lepku může způsobit zdravotní problémy.

Pokud jde o otázku „obsahuje oves lepek?", odpověď závisí na typu a zpracování ovsa. Čistý oves je přirozeně bezlepkový, ale kvůli riziku kontaminace s jinými obilovinami je důležité vybírat certifikované bezlepkové produkty. Tyto produkty vám umožní využít všechny výživové výhody ovsa bez obav z negativních účinků lepku.

Oves, který neobsahuje lepek, je výborným zdrojem živin, pomáhá udržet hladinu cholesterolu v normě, podporuje trávení a dodává tělu důležité vitamíny a minerály. Pro ty, kdo trpí celiakií nebo jsou citliví na lepek, může být certifikovaný bezlepkový oves skvělou alternativou, která obohatí jejich stravu a přispěje ke zdravému životnímu stylu.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist