facebook
Navštivte nás v nově otevřené prodejně Ferwer v Centrum Černý Most v Praze!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Praktické tipy na konzervaci česneku doma

Nakládaný česnek je skvělým způsobem, jak uchovat čerstvost a výraznou chuť česneku po celý rok. Nejenže je to výborná ingredience do mnoha pokrmů, ale má také řadu zdravotních benefitů. V tomto článku se dozvíte, jak naložit česnek různými způsoby, včetně nakládaného česneku v oleji a nakládaného česneku v octu. Podělíme se s vámi o osvědčené recepty a tipy na konzervaci česneku.

Proč česnek nakládat?

Naložený česnek je nejen stále chutný, ale také velmi praktický pro další použití. Má delší trvanlivost než čerstvý česnek a je vždy připraven k použití. Navíc se nakládaný česnek stává méně chuťově ostrým, což ocení mnoho lidí, kteří mají citlivý žaludek. Česnek obsahuje allicin, který má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Nakládaný česnek si zachovává většinu svých zdravotních přínosů, takže si můžete vychutnat nejen jeho chuť, ale i zdravotní benefity.

Existuje několik způsobů, jak naložit česnek. Mezi nejoblíbenější patří česnek nakládaný v oleji či v octu. Jak se dočtete níže, každý z těchto způsobů má své výhody a specifika.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Česnek nakládaný v oleji

Česnek nakladaný v oleji je snadným a rychlým způsobem, jak naložit česnek a spolehlivě ho tak uchovat. Tato metoda nejenže prodlužuje trvanlivost česneku, ale také zajišťuje, že česnek zůstane měkký a chutný. Tento způsob konzervace je ideální pro všechny, kdo si chtějí vychutnat jemnější chuť česneku bez ztráty jeho typické vůně.

Recept na nakládaný česnek v oleji:

Co budete potřebovat:

  • 250 g oloupaného česneku
  • přibližně 250 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička kvalitní soli
  • Volitelně: 1 lžička sušeného tymiánu a rozmarýnu

Postup:

  1. Česnek vložte do sklenice, přidejte sůl a bylinky.
  2. Nalijte olivový olej, aby byl česnek ponořený.
  3. Uzavřete sklenici a dejte do chladničky na 1-2 týdny.

Olivový olej funguje jako konzervační prostředek a zároveň dodává česneku svou typickou příjemnou chuť. Díky tomu je nakládaný česnek v oleji ideální pro použití v salátech, marinádách nebo jako dochucovadlo k pečeným masům a zelenině.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Česnek nakládaný v octu

Česnek nakládaný v octu je další populární metodou konzervace. Ocet dodává česneku jemnou kyselost a zároveň zajišťuje jeho dlouhou trvanlivost. Tento způsob konzervace je skvělý pro milovníky výraznějších chutí a je ideální jako příloha k různým pokrmům, nebo jako přísada do salátů a omáček.

Recept na nakládaný česnek v octu:

Co budete potřebovat:

  • 250 g oloupaného česneku
  • 250 ml bílého vinného octa
  • 1 lžička cukru a soli
  • 1 bobkový list
  • Volitelně: 1 lžička hořčičných semínek

Postup:

  1. Česnek vložte do sklenice.
  2. V hrnci smíchejte ocet, cukr, sůl a koření, přiveďte k varu.
  3. Nalijte nálev na česnek a sklenici uzavřete. Nechte uležet 2 týdny.

Ocet působí jako silný konzervační prostředek, který zabraňuje růstu bakterií a plísní. Nakládaný česnek v octu je vynikající pro použití v asijských pokrmech, kde dodává pikantní a kyselý nádech.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Další metody konzervace česneku

Kromě nakládaného česneku v oleji a nakládaného česneku v octu existují i další způsoby, jak konzervovat česnek. Tyto metody mohou zahrnovat kombinace různých přísad a technik, které česneku dodávají jedinečné chutě a vlastnosti.

Zavařený česnek je tradiční metoda konzervace za vysokých teplot. Tento postup vyžaduje více času a úsilí, ale výsledkem je dlouhotrvající konzervace. Zavařování je ideální pro ty, kteří chtějí česnek uchovat na delší dobu a mít ho vždy po ruce.

Co budete potřebovat:

  • 500 g oloupaného česneku
  • 500 ml vody a octa (5%)
  • 1 lžička soli a cukru

Postup:

  1. Česnek vložte do sklenic.
  2. Smíchejte vodu, ocet, sůl a cukr, přiveďte k varu.
  3. Nalijte nálev na česnek, uzavřete a sterilizujte ve vroucí vodě 10 minut.

Zavařování česneku je osvědčený způsob, jak zajistit jeho dlouhou trvanlivost. Tato metoda je skvělá pro ty, kteří chtějí mít česnek připravený k okamžitému použití, ať už jako přísadu do vaření, nebo jako samostatnou pochoutku.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Chutný a zdravý česnek po celý rok

Nakládaný česnek je skvělý způsob, jak zachovat chuť a vůni česneku po celý rok. Ať už preferujete nakládaný česnek v oleji, nakládaný česnek v octu nebo jiné metody, všechny tyto recepty vám umožní vychutnat si naplon česnek i dlouho po jeho sklizni. Vyzkoušejte různé způsoby a najděte ten, který vám nejvíce vyhovuje. A nezapomeňte, že nakládaný česnek je nejen chutný, ale také zdravý, což z něj dělá ideální přísadu do vaší kuchyně.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist