facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak omezit nadýmání a cítit se každý den lépe?

Nadýmavé potraviny - jak zmírnit nepříjemné pocity nafouknutého břicha

Pocit nafouknutí a nadýmání jsou potíže, které mohou znepříjemnit běžný den a zasáhnout nejen naše trávení, ale také naši náladu a pohodu. Tyto problémy často souvisí s tím, co jíme. Mezi hlavní viníky patří nadýmavé potraviny, které způsobují nadměrnou tvorbu plynů v trávicím traktu. Jaké potraviny sem spadají, proč nás nadýmají, a jak můžeme tomuto nepříjemnému jevu předejít?

Co přesně jsou nadýmavé potraviny?

Nadýmavé potraviny jsou ty, které obsahují složky, jež naše tělo obtížně tráví. Tyto složky, jako jsou některé druhy sacharidů a vlákniny, se dostávají do tlustého střeva nestrávené. Tam se stávají potravou pro střevní bakterie, které je začnou fermentovat. Tím se vytvářejí plyny, které mohou vést k pocitům tlaku, nadýmání a někdy i bolestem břicha.

Typickými příklady nadýmavých potravin jsou:

  • Luštěniny jako čočka, hrách nebo fazole
  • Křížatá zelenina, například brokolice, květák, kapusta a zelí
  • Cibuloviny, včetně cibule, česneku a póru
  • Mléčné výrobky, zejména u lidí s intolerancí laktózy
  • Ovoce bohaté na fruktózu, jako jsou jablka, hrušky či hroznové víno

V těchto potravinách se nacházejí složky, jako jsou rafinóza, fruktóza, sorbitol a vláknina, které mohou mít vliv na nadýmání, pokud je naše tělo nedokáže správně zpracovat.

Proč nadýmavé potraviny ovlivňují některé lidi více než jiné?

Každý člověk reaguje na různé potraviny jinak. Zatímco někteří lidé mohou sníst velkou porci luštěnin bez jakýchkoli následků, jiní pociťují nadýmání i po malém množství. Tento rozdíl často souvisí s naší střevní mikroflórou a individuální schopností trávit určité látky. Někteří lidé například mají méně enzymu laktázy, který je zodpovědný za trávení laktózy, což vede k nadýmání po konzumaci mléčných výrobků.

Důležitým faktorem je také stav našeho trávicího traktu. Pokud jsme vystaveni stresu, trpíme únavou nebo máme jiné zažívací problémy, nadýmavé potraviny nás mohou ovlivnit ještě více. Někdy může hrát roli i to, jak jsou potraviny připraveny – například namáčení a správné vaření luštěnin může snížit jejich nadýmavý účinek.

Jak nadýmavé potraviny působí na trávení?

Proces trávení je složitý a začíná již v ústech. Když jíme potravu, enzymy ve slinách začínají rozkládat sacharidy. Některé potraviny však obsahují složité cukry a vlákninu, které nejsou tráveny tak snadno. Když tyto složky potravy dorazí do tlustého střeva, bakterie v našem střevě začnou pracovat na jejich fermentaci. Tento proces tvorby plynu je přirozený, ale pokud je plynu příliš mnoho, může vést k nepříjemnému nadýmání.

Kromě nadýmavých potravin mohou ke vzniku plynů přispět i špatné stravovací návyky, jako je rychlé jedení, polykání vzduchu nebo konzumace velkého množství sycených nápojů.

Jak můžeme nadýmání předejít?

Prevence nadýmání začíná u vědomého přístupu k tomu, co jíme, a jakým způsobem konzumujeme potraviny. Některé osvědčené metody mohou výrazně pomoci minimalizovat tvorbu plynů:

  1. Jíst pomalu a důkladně žvýkat: Rychlé stravování a polykání velkých kusů jídla způsobuje, že spolu s potravou spolykáme i vzduch. Tento vzduch se pak hromadí v trávicím traktu a může přispívat k pocitu nafouknutí. Navíc důkladné žvýkání usnadňuje trávení potravin a snižuje tlak na trávicí systém.

  2. Omezit sycené nápoje: Nápoje s bublinkami, jako jsou limonády, minerální vody nebo pivo, obsahují rozpuštěný oxid uhličitý, který se v žaludku uvolňuje a přispívá k nadýmání. Lepší alternativou je pít vodu bez bublinek nebo bylinné čaje.

  3. Dostatečný pitný režim: Pití vody během dne podporuje trávení a pomáhá rozložit vlákninu obsaženou v nadýmavých potravinách. Díky dostatečnému příjmu tekutin se vláknina lépe pohybuje trávicím traktem a nezpůsobuje tak velké množství plynů.

  4. Sledování stravovacích návyků: Některé potraviny způsobují nadýmání jen u určité části populace. Vedení si deníku stravovacích návyků může pomoci identifikovat, které konkrétní nadýmavé potraviny způsobují problémy. Pokud zjistíte, že po určitém jídle cítíte nadýmání, zkuste tuto potravinu omezit nebo upravit její přípravu.

  5. Správná příprava potravin: Některé nadýmavé potraviny, jako jsou luštěniny, mohou při správné přípravě méně nadýmat. Namáčení fazolí přes noc a následné důkladné vaření může snížit obsah rafinózy, což je cukr, který způsobuje plynatost. Podobně může pomoci také odstranění slupek ze zeleniny či vaření s přídavkem bylin jako je kmín nebo fenykl, které podporují trávení.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

  1. Probiotika a enzymy: Probiotika, která se nacházejí v kvašených potravinách, jako jsou jogurty, kefíry nebo kysané zelí, mohou podpořit zdravou střevní mikroflóru a snížit tvorbu plynů. Enzymy, jako je laktáza nebo simetikon, mohou pomoci lépe trávit složité cukry a tím snížit nadýmání.

Nadýmavé potraviny mohou být zdrojem nepříjemných zažívacích problémů, ale s trochou pozornosti lze jejich vliv minimalizovat. Každý člověk reaguje na různé potraviny jinak, proto je důležité naslouchat svému tělu a zjistit, které potraviny vám dělají dobře a které naopak způsobují nepříjemné pocity. Zároveň je dobré mít na paměti, že zdravý a vyvážený jídelníček, doplněný o dostatek pohybu a vody, může významně přispět k tomu, abychom se cítili lehčí a pohodlnější.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist