facebook
Akce s WELEDA! K nákupu čistícího oleje a gelu Weleda získáte čistící tonikum zdarma. Produkt bude k objednávce přidán automaticky. Weleda.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Proč je důležité prát spodní prádlo na správnou teplotu?

Na kolik prát spodní prádlo?

Spodní prádlo je nepostradatelnou součástí každodenního života. Jeho správné praní má zásadní vliv na hygienu, pohodlí i životnost materiálu. Přemýšlíte někdy nad tím, jak prát spodní prádlo, aby zůstalo nejen čisté, ale i déle vydrželo? Správná teplota praní, výběr pracího prostředku a péče o jednotlivé druhy materiálů jsou klíčové aspekty správného praní. Pokud tedy tápete v otázce, na kolik stupňů prát spodní prádlo a jak správně pečovat o jednotlivé typy prádla, přinášíme vám podrobný návod.

Jak často prát spodní prádlo?

Než se pustíme do podrobností o teplotách a materiálech, je dobré si ujasnit, jak často bychom měli spodní prádlo prát. Odpověď je poměrně jednoduchá – spodní prádlo, včetně ponožek, bychom měli prát po každém nošení. Důvod je jasný: spodní prádlo je v přímém kontaktu s intimními oblastmi těla, kde dochází k pocení a kontaktu s bakteriemi. Pravidelné praní je proto zásadní pro udržení správné hygieny.

Někteří lidé si možná říkají, že u jemnějších kousků, jako jsou krajkové podprsenky nebo hedvábné spodní prádlo, postačí méně časté praní. Ovšem pravdou je, že i u těchto kousků je doporučeno je prát pravidelně, alespoň jednou za dva až tři dny, aby se předešlo hromadění potu a nečistot.

Na kolik prát spodní prádlo? Výběr správné teploty

Jednou z nejčastějších otázek, kterou si lidé kladou, je: na kolik stupňů prát spodní prádlo, aby bylo opravdu čisté? Odpověď závisí na několika faktorech, především na materiálu prádla a jeho údržbě.

  • Bavlněné spodní prádlo: Bavlna je jedním z nejodolnějších materiálů a zároveň velmi oblíbeným pro spodní prádlo, zejména pro kalhotky, boxerky a ponožky. Na kolik prát bavlněné spodní prádlo? Ideální teplota pro praní bavlny je 60 stupňů. Při této teplotě se z prádla účinně odstraňují bakterie a jiné nečistoty, což je obzvlášť důležité pro hygienu. Pokud ale chcete prodloužit životnost barevného prádla, můžete zvolit teplotu 40 stupňů.
  • Syntetické materiály: Syntetické prádlo, jako je polyester nebo mikrovlákno, vyžaduje jemnější zacházení. Na kolik stupňů prát spodní prádlo ze syntetiky? Zvolte teplotu mezi 30 a 40 stupni. Vyšší teploty by mohly způsobit ztrátu elasticity a poškození vláken. Při praní syntetických materiálů dbejte na to, aby byl program praní nastaven na nižší otáčky, což pomáhá chránit vlákna.
  • Hedvábí a krajka: Jemné materiály, jako je hedvábí nebo krajka, vyžadují maximální péči. Na kolik stupňů prát spodní prádlo z hedvábí? Zde je ideální teplota 30 stupňů. Pro tyto materiály doporučujeme volit program pro jemné prádlo nebo dokonce ruční praní. Pračka by mohla prádlo poškodit a snížit jeho životnost. Používání ochranného pracího sáčku je v tomto případě velice vhodné.

Jak prát spodní prádlo, aby bylo hygienicky čisté?

U spodního prádla nejde jen o jeho vzhled, ale především o čistotu z hygienického hlediska. Pokud jde o běžné denní prádlo, jako jsou kalhotky, boxerky či slipy, je dobré zaměřit se na teplotu praní, která je dostatečně vysoká na odstranění bakterií. Jak už bylo zmíněno, bavlněné prádlo lze prát na 60 stupňů, což zajistí, že bude hygienicky čisté.

Co ale dělat v případě, že jemné materiály nesnesou tak vysokou teplotu? V takovém případě můžete použít speciální prací prostředky s antibakteriálními účinky, které zajistí odstranění bakterií i při nižších teplotách. K dostání jsou také speciální dezinfekční přísady do praní, které můžete přidat k běžnému pracímu prostředku.

Další možností je sušení prádla v sušičce, která díky teplu pomáhá eliminovat zbylé bakterie. Je ale důležité uvědomit si, že ne všechny materiály jsou vhodné do sušičky. Hedvábí a syntetika by se mohly poškodit, proto je vždy dobré se řídit doporučeními na etiketách prádla.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak prát spodní prádlo, aby vydrželo co nejdéle?

Správná údržba prádla zahrnuje nejen volbu správné teploty, ale i další aspekty péče. Jedním z nich je třídění prádla podle barev a materiálů. Bílé spodní prádlo by mělo být prané samostatně, aby nedošlo k jeho obarvení, zatímco barevné nebo tmavé prádlo by mělo být oddělené.

Dalším krokem je volba správného pracího prostředku. Pro jemné prádlo je ideální šetrný prací prostředek určený pro citlivé tkaniny. Pro bavlněné prádlo je možné používat běžné prací prostředky, ale vyvarujte se používání agresivních čističů, které mohou zanechat zbytky chemikálií. Zároveň je dobré omezit používání aviváže, protože ta může narušit strukturu elastických vláken a snížit pružnost prádla.

Praní v ochranném sáčku je dalším užitečným krokem, který pomáhá chránit jemné spodní prádlo před mechanickým poškozením. To platí zejména pro podprsenky a krajkové kalhotky, které jsou náchylné na zatrhnutí nebo roztržení.

Správné praní spodního prádla je klíčové pro jeho dlouhou životnost i hygienu. Vždy se ujistěte, na kolik stupňů prát spodní prádlo podle materiálu – bavlnu na 60 stupňů, syntetiku na 40 a jemné materiály jako krajka a hedvábí na 30 stupňů. Nezapomínejte také na volbu správného programu a pracího prostředku, aby vaše prádlo zůstalo v perfektním stavu po dlouhou dobu.

Udržování spodního prádla čistého a hygienicky nezávadného není věda, stačí jen znát několik jednoduchých pravidel.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist