facebook
Akce s WELEDA! K nákupu čistícího oleje a gelu Weleda získáte čistící tonikum zdarma. Produkt bude k objednávce přidán automaticky. Weleda.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Proč zvolit menstruační kalíšek namísto vložek

Revoluce v intimní hygieně - menstruační kalíšek

Menstruační kalíšek je moderní hygienická pomůcka, která se stává stále populárnější mezi ženami po celém světě. Jeho hlavní funkcí je sbírat menstruační krev, čímž nabízí řadu výhod oproti tradičním vložkám a tamponům. Tento článek se podrobně zaměří na to, co menstruační kalíšek je, jak funguje, jaké má výhody a nevýhody, ekonomické aspekty jeho používání, správné čištění a použití sterilizačního kelímku.

Co je menstruační kalíšek?

Menstruační kalíšek je malá, měkká, opakovaně použitelná nádobka, která se vkládá do pochvy, aby zachytávala menstruační krev. Většina kalíšků je vyrobena z lékařského silikonu, latexu nebo termoplastického elastomeru (TPE), což jsou materiály, které jsou hypoalergenní a bezpečné pro tělo. Kalíšek je navržen tak, aby se přizpůsobil tvaru vagíny a poskytoval maximální komfort.

Jak menstruační kalíšek funguje?

Použití menstruačního kalíšku je poměrně jednoduché. Nejprve je třeba kalíšek složit do menšího tvaru, aby se snadno vložil do pochvy. Po vložení se kalíšek rozvine a přilne ke stěnám vagíny, čímž vytvoří těsnění, které zabraňuje úniku krve. Menstruační krev se sbírá do kalíšku, který lze nosit až 12 hodin v závislosti na intenzitě menstruace. Poté se kalíšek vyjme, vyprázdní, opláchne vodou a znovu vloží.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Výhody menstruačního kalíšku

Jednou z největších výhod menstruačního kalíšku je jeho šetrnost k životnímu prostředí. Vzhledem k tomu, že je opakovaně použitelný, snižuje množství odpadu z jednorázových hygienických produktů, jako jsou vložky a tampony. To má pozitivní dopad na životní prostředí, zejména pokud vezmeme v úvahu, že jednorázové produkty často končí na skládkách nebo v oceánech.

Další výhodou je ekonomická stránka věci. Zatímco počáteční investice do menstruačního kalíšku může být vyšší než u jednorázových produktů, dlouhodobě se vyplatí. Menstruační kalíšek může být používán několik let, což znamená značné úspory oproti pravidelnému nakupování vložek a tamponů.

Zdravotní přínosy menstruačních kalíšků také nelze přehlédnout. Na rozdíl od tamponů, které mohou způsobit syndrom toxického šoku (TSS), je riziko při používání kalíšků velmi nízké. Kalíšky také neobsahují chemikálie, bělidla ani parfémy, které se mohou nacházet v některých jednorázových produktech.

Nevýhody menstruačního kalíšku

I přes mnoho výhod menstruačního kalíšku existují i některé nevýhody, které je třeba zvážit. Pro některé ženy může být zavedení a vyjmutí kalíšku zpočátku obtížné a vyžaduje určitou praxi, než se proces stane pohodlným. Některé ženy mohou také pociťovat nepohodlí při nošení kalíšku, zejména pokud není správně zaveden nebo pokud je špatně zvolená velikost.

Další nevýhodou může být potřeba čistit kalíšek během dne. Pokud jste mimo domov nebo v situaci, kdy není snadno dostupná čistá voda, může být obtížné kalíšek správně vyčistit a znovu zavést. Tento problém lze částečně řešit použitím čistících ubrousků určených speciálně pro menstruační kalíšky.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Ekonomická stránka: vložky a tampony vs. menstruační kalíšek

Z ekonomického hlediska je menstruační kalíšek velmi výhodný. Cena jednoho kalíšku se pohybuje v rozmezí 250 až 500 Kč, ale jeho životnost je několik let. Pokud vezmeme v úvahu, že průměrná žena používá během jednoho menstruačního cyklu kolem 20 vložek nebo tamponů a cena jednoho balení se pohybuje kolem 100 Kč, roční náklady na jednorázové produkty se mohou pohybovat kolem 1200 Kč. Použití menstruačního kalíšku tedy může vést k výrazným úsporám již během prvního roku používání.

Navíc je třeba zvážit i čas strávený nakupováním jednorázových produktů a s tím spojené nepohodlí. S menstruačním kalíškem se těmto starostem vyhnete, což může být dalším významným faktorem při rozhodování.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Čištění menstruačního kalíšku

Správné čištění menstruačního kalíšku je klíčové pro zajištění jeho hygieny a dlouhé životnosti. Po každém vyjmutí je důležité kalíšek opláchnout studenou vodou, aby se odstranila většina krve, a poté jej umýt teplou vodou a jemným mýdlem bez parfému nebo speciálním čistícím práškem. Před a po každém menstruačním cyklu je také doporučeno kalíšek vyvařit ve vodě po dobu 5 až 10 minut, aby se sterilizoval.

Pro ženy, které jsou často na cestách nebo vždy nemají přístup k čisté vodě, existují speciální čisticí ubrousky a roztoky určené přímo pro menstruační kalíšky. Tyto produkty jsou praktické a snadno použitelné, což usnadňuje údržbu kalíšku i v náročných podmínkách.

Sterilizační kelímek

Pro usnadnění sterilizace menstruačního kalíšku používá mnoho žen speciální sterilizační kelímky. Tyto kelímky jsou navrženy tak, aby mohl být kalíšek bezpečně vyvařen v mikrovlnné troubě. Sterilizační kelímek naplníte vodou, vložíte do něj menstruační kalíšek a umístíte do mikrovlnné trouby na několik minut. Tento proces je rychlý a účinný, což zajišťuje, že kalíšek bude vždy hygienicky čistý a připravený k použití.

Sterilizační kelímky jsou také praktické, pokud chcete kalíšek sterilizovat mimo domov, například na dovolené nebo při cestování. Jsou skladné a snadno přenosné, což z nich činí ideální doplněk pro ženy, které chtějí mít jistotu, že jejich menstruační pomůcky jsou vždy čisté a bezpečné.

Mýty a fakta o menstruačních kalíšcích

Kolem používání menstruačního kalíšku koluje řada mýtů, které mohou některé ženy odradit od jeho vyzkoušení. Jedním z nejčastějších mýtů je, že kalíšek je nepohodlný nebo že může být nebezpečný. Pravdou ale je, že správně zavedený kalíšek by měl být prakticky neznatelný a je vyroben z materiálů, které jsou pro tělo bezpečné.

Další častý mýtus je, že menstruační kalíšek není vhodný pro panny nebo pro ženy s nízkým děložním čípkem. Ve skutečnosti existuje široká škála velikostí a tvarů kalíšků, které vyhovují různým anatomickým potřebám, včetně mladých dívek a žen s různými fyziologickými vlastnostmi. Mnoho žen, které začaly používat menstruační kalíšek, sdílí pozitivní zkušenosti a recenze. Většina uživatelek si pochvaluje pohodlí a svobodu, kterou kalíšek nabízí, stejně jako úsporu peněz a ekologické výhody. Některé ženy uvádějí, že po krátké době praxe se stalo zavádění a vyjímání kalíšku zcela rutinní záležitostí.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist