facebook
Akce! Ke každým 3 koupeným tyčinkám Bombus Crunchy Protein získáte 1 tyčinku Crunchy Protein zdarma!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak masticha posiluje váš imunitní systém a zdraví

V dnešní době, kdy se stále více lidí obrací k přírodním prostředkům pro podporu svého zdraví, se masticha stává stále populárnějším doplňkem stravy. Tento jedinečný pryskyřičný produkt pochází z řeckého ostrova Chios a jeho účinky jsou fascinující. V následujícím článku se podíváme na to, jaké účinky od mastichy můžeme očekávat a proč by mohla být vhodným doplňkem i pro vás.

Co je masticha?

Masticha je přírodní pryskyřice, která se získává z keře Pistacia lentiscus, známého také jako lentisk nebo řecký pistáciovník. Tento keř roste v různých oblastech nejen Středozemního moře, ale především na ostrově Chios v Egejském moři, kde má ideální podmínky pro růst a produkci této cenné pryskyřice. Masticha se sklízí speciálním způsobem, kdy se do kůry keře dělají malé řezy a pryskyřice postupně vytéká, tvrdne a poté se sbírá.

Historie a tradiční použití mastichy

Tento přírodní produkt, známý pro své léčivé, konzervační a kulinářské vlastnosti, byl ve Středozemí ceněn již před mnoha staletími, zřejmě již od starověku. Masticha byla používána nejen jako žvýkačka pro čištění zubů a osvěžení dechu, ale také v medicíně pro své antiseptické a protizánětlivé účinky.

Dnes je masticha stále populární v mnoha kulturních tradicích, kde se používá v různých formách, od koření v kuchyni po přísady v kosmetických a farmaceutických produktech, což zdůrazňuje její trvalý význam a univerzálnost.

Masticha a její účinky na zdraví

Jedním z hlavních důvodů, proč se stala tak oblíbenou, jsou samotné účinky mastichy na zdraví. Tyto účinky jsou výsledkem jejího bohatého složení, které zahrnuje antioxidanty, antibakteriální a protizánětlivé látky. Podívejme se podrobněji na některé z hlavních výhod, které masticha nabízí.

Podpora trávení

Jedním z nejvýznamnějších účinků mastichy je její schopnost podporovat zdraví trávicího traktu. Masticha pomáhá udržovat rovnováhu střevní mikroflóry a může být účinná při léčbě žaludečních a střevních potíží. Studie ukázaly, že masticha může snižovat příznaky žaludečních vředů a gastritidy, což z ní činí cenný přírodní lék pro lidi trpící těmito problémy.

Antibakteriální a antifungální vlastnosti

Masticha je známá svými silnými antibakteriálními a antifungálními vlastnostmi. Tyto účinky mastichy jsou důležité pro boj proti bakteriím a plísním, které mohou způsobovat různé zdravotní problémy. Masticha se často používá jako přirozený prostředek proti infekcím v ústní dutině, jako je zubní kaz nebo parodontóza.

Protizánětlivé účinky

Protizánětlivé účinky jsou dalším důležitým faktorem, který přispívá k jejímu zdravotnímu přínosu. Masticha může pomoci snižovat záněty v těle, což je klíčové pro prevenci a léčbu mnoha chronických onemocnění. Tato vlastnost je obzvláště užitečná pro lidi trpící artritidou nebo jinými zánětlivými onemocněními.

Podpora imunitního systému

Díky svým antioxidantům a dalším účinným látkám může masticha posílit imunitní systém. Pravidelné užívání mastichy může pomoci tělu lépe se bránit proti infekcím a nemocem, což je jeden z dalších důležitých účinků. Zdravý imunitní systém je klíčový pro celkové zdraví a pohodu.

Ochrana srdce

Dalším přínosem, který masticha nabízí, je její pozitivní vliv na zdraví srdce. Některé studie naznačují, že masticha může pomoci snižovat hladinu cholesterolu a zlepšovat krevní oběh. Tyto účinky mastichy jsou důležité pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění a podporu celkového kardiovaskulárního zdraví.

Antioxidantní vlastnosti

Masticha je bohatá na antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle. Volné radikály mohou způsobovat poškození buněk a přispívat k rozvoji chronických onemocnění, jako je rakovina. Antioxidantní účinky jsou tedy klíčové pro ochranu buněk a podporu celkového zdraví.

Zlepšení dýchacího systému

Masticha může mít pozitivní vliv i na dýchací systém. Její antibakteriální vlastnosti mohou pomoci bojovat proti infekcím dýchacích cest a zlepšovat dýchací funkce. Masticha se tradičně používá k léčbě kašle a nachlazení, což je další z důležitých účinků mastichy.

Jak mastichu používat

Masticha je k dispozici v různých formách, včetně žvýkaček, prášku, kapslí a oleje. Každá forma má své výhody a může být použita podle konkrétních potřeb a preferencí.

Žvýkačky Mastichové žvýkačky jsou oblíbeným způsobem, jak mastichu užívat. Jsou snadno dostupné a mohou být skvělým prostředkem pro podporu ústní hygieny a zdraví dásní. Žvýkání mastichových žvýkaček může pomoci snižovat plak a zlepšovat dech.

Prášek a kapsle Mastichový prášek a kapsle jsou vhodné pro lidi, kteří hledají koncentrovanější formu mastichy. Tyto formy jsou ideální pro podporu trávení a celkového zdraví. Mastichový prášek lze snadno přidávat do jídel nebo nápojů, zatímco kapsle jsou pohodlným způsobem, jak mastichu užívat na cestách.

Olej Mastichový olej je další formou, kterou lze využít pro různé zdravotní účely. Může být aplikován lokálně na pokožku pro léčbu zánětů nebo infekcí, nebo být používán jako přísada do aromaterapie pro podporu dýchacích cest.

Masticha jako doplněk zdravého životního stylu

Masticha je skutečně jedinečný přírodní produkt s mnoha zdravotními benefity. Její účinky zahrnují podporu trávení, antibakteriální a antifungální vlastnosti, protizánětlivé účinky, posílení imunitního systému, ochranu srdce, antioxidantní vlastnosti a zlepšení dýchacího systému. Díky těmto účinkům může masticha přispět k celkovému zdraví a pohodě.

Pokud tedy hledáte přírodní způsob, jak podpořit své zdraví, masticha může být skvělou volbou. Je důležité si však uvědomit, že i když má masticha mnoho pozitivních účinků, měla by být používána jako doplněk ke zdravému životnímu stylu a vyvážené stravě. Před zahájením užívání mastichy se také doporučuje konzultace s lékařem, zejména pokud máte existující zdravotní potíže nebo užíváte léky.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist