facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Skryté nežádoucí účinky kurkumy, které neznáte

Kurkuma a její nežádoucí účinky

Kurkuma, často označovaná jako zlaté koření, je koření s dlouhou historií užívání v tradiční indické medicíně, známé jako ajurvéda. V posledních letech získává stále větší popularitu nejen díky svým chuťovým vlastnostem, ale především kvůli potenciálním zdravotním benefitům. Tento žlutý prášek, který se získává z kořene rostliny Curcuma longa, obsahuje aktivní složku zvanou kurkumin. Kurkumin je považován za silný antioxidant a protizánětlivou látku, a proto je kurkuma často doporučována pro podporu zdraví. Nicméně, jako u mnoha jiných přírodních látek, ani u kurkumy by se neměly přehlížet možné nežádoucí účinky.

Trávicí potíže spojené s užíváním kurkumy

Jedním z nejčastěji zmiňovaných nežádoucích účinků kurkumy jsou trávicí obtíže. Přestože je kurkuma často doporučována pro zlepšení trávení, v některých případech může její konzumace vést k nepříjemným symptomům, jako jsou žaludeční křeče, nadýmání, plynatost nebo průjem. Tyto potíže jsou zpravidla spojeny s vyššími dávkami kurkumy nebo doplňky stravy, které obsahují koncentrovaný kurkumin.

Kurkumin, hlavní účinná látka v kurkumě, může dráždit žaludeční sliznici, zejména pokud je užíván na prázdný žaludek. To může vést k pocitu pálení žáhy nebo dokonce k exacerbacím u lidí trpících refluxem kyseliny. Pokud někdo zaznamená tyto příznaky po užití kurkumy, je doporučeno snížit dávku nebo ji užívat spolu s jídlem, což může pomoci zmírnit negativní účinky.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Vliv kurkumy na srážlivost krve

Kurkuma je známá svými vlastnostmi, které ovlivňují srážlivost krve. Kurkumin působí jako přírodní antikoagulant, což znamená, že může pomoci předcházet vzniku krevních sraženin. To je výhodné pro osoby s rizikem trombózy nebo srdečních onemocnění. Na druhou stranu, pokud někdo užívá léky na ředění krve, jako je warfarin nebo aspirin, může kombinace těchto léků s kurkumou zvýšit riziko krvácení.

Je důležité, aby lidé, kteří jsou na lécích na ředění krve nebo mají problémy se srážlivostí, konzultovali užívání kurkumy se svým lékařem. Některé studie naznačují, že i malé množství kurkumy může ovlivnit účinnost těchto léků a zvýšit riziko komplikací. Proto je důležité přistupovat k užívání kurkumy obezřetně, zejména pokud se jedná o pravidelné užívání ve formě doplňků stravy.

Kurkuma a její vliv na hladinu cukru v krvi

Kurkumin má také schopnost ovlivňovat hladinu cukru v krvi, což může být přínosné pro lidi s vysokou hladinou glukózy nebo s inzulínovou rezistencí. Nicméně, pro osoby s diabetem, které užívají léky na snížení hladiny cukru, může pravidelné užívání kurkumy představovat riziko hypoglykemie, což je stav charakterizovaný příliš nízkou hladinou cukru v krvi.

Hypoglykemie může být nebezpečná, zvláště pokud není rychle rozpoznána a léčena. Může způsobit symptomy jako je závratě, zmatenost, mdloby nebo dokonce záchvaty. Z tohoto důvodu je velmi důležité, aby osoby s diabetem konzultovaly užívání kurkumy se svým lékařem. Lékař může doporučit úpravu dávkování léků nebo sledování hladiny cukru v krvi, aby se předešlo potenciálním komplikacím.

Alergické reakce na kurkumu

Ačkoli jsou alergické reakce na kurkumu poměrně vzácné, není je možné zcela vyloučit. U některých jedinců může konzumace kurkumy vyvolat alergické symptomy, jako jsou kožní vyrážky, svědění, otoky nebo dýchací potíže. V extrémních případech může dojít i k anafylaxi, což je závažná a potenciálně život ohrožující reakce, která vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.

Pokud někdo zaznamená po konzumaci kurkumy jakékoli neobvyklé příznaky, je doporučeno okamžitě přerušit její užívání a vyhledat lékařskou pomoc. Je také dobré mít na paměti, že alergická reakce se může vyvinout i po delším období užívání, takže je třeba být ostražitý, i když jste kurkumu užívali dříve bez problémů.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Kurkuma a její možné interakce s léky

Kurkuma může interagovat s různými léky, což může ovlivnit jejich účinnost nebo zvýšit riziko nežádoucích účinků. Kromě léků na ředění krve a diabetických léků může kurkuma ovlivňovat i účinky léků, které se metabolizují v játrech. Kurkumin může inhibovat určité enzymy v játrech, což může vést k vyšší koncentraci léků v krvi a zvýšit riziko vedlejších účinků.

To je důvod, proč by lidé, kteří pravidelně užívají léky, měli konzultovat užívání kurkumy se svým lékařem nebo lékárníkem. Mohou vám poradit, zda je kurkuma pro vás bezpečná, nebo doporučit alternativní způsoby, jak využít její zdravotní přínosy bez rizika nežádoucích účinků.

Kurkuma je skutečně pozoruhodné koření s mnoha potenciálními zdravotními benefity. Nicméně, stejně jako u každé jiné přírodní látky, je důležité mít na paměti, že může mít i své nežádoucí účinky, zejména pokud je užívána ve velkých dávkách nebo v kombinaci s určitými léky. Kurkuma nežádoucí účinky mohou být pro některé jedince významné, a proto je důležité přistupovat k užívání tohoto koření s rozvahou a informovaností.

Pokud máte jakékoli pochybnosti nebo otázky ohledně užívání kurkumy, neváhejte se poradit s odborníkem, který vám může poskytnout individuální doporučení na základě vašeho zdravotního stavu a dalších užívaných léků. Tímto způsobem můžete plně využít všech přínosů, které kurkuma nabízí, aniž byste riskovali své zdraví.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist