facebook
Akce s WELEDA! K nákupu čistícího oleje a gelu Weleda získáte čistící tonikum zdarma. Produkt bude k objednávce přidán automaticky. Weleda.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Proč je důležité rozlišovat mezi různými typy olejů?

Jaký je rozdíl mezi komedogenními a nekomedogenními oleji a proč je to pro vaši pleť důležité?

Ve světě péče o pleť je jedním z nejdiskutovanějších témat výběr správných kosmetických produktů, a zejména olejů, které mají významný vliv na stav naší pokožky. Pokud jste někdy zvažovali začlenit oleje do své péče o pleť, pravděpodobně jste narazili na pojmy jako komedogenní a nekomedogenní oleje. Tyto termíny jsou klíčové, protože určují, jaký vliv může mít konkrétní olej na vaši pleť, zejména pokud bojujete s akné nebo máte sklony k ucpávání pórů.

Co jsou komedogenní oleje a jak fungují?

Komedogenní oleje mají sklon ucpávat póry, což vede k tvorbě akné, černých teček a dalších nedokonalostí. Termín "komedogenní" vychází ze slova komedon, což je odborný výraz pro ucpaný pór. Když mazové žlázy produkují nadměrné množství oleje (sebum), může se smísit s odumřelými kožními buňkami a způsobit ucpání pórů. Přidání komedogenního oleje do péče o pleť tento proces často ještě zhoršuje, což je důvod, proč jsou tyto oleje nevhodné pro lidi s mastnou nebo aknózní pletí.

Mezi komedogenní oleje patří například:

  • Kokosový olej: Tento populární olej je známý svými hydratačními účinky, ale pro mnoho lidí může způsobit ucpání pórů. Je oblíbený pro péči o vlasy a tělo, ale na obličej může být příliš těžký, zejména u mastnějších typů pleti.
  • Kakaové máslo: Díky svým výživným vlastnostem je oblíbené zejména v zimních měsících, ale podobně jako kokosový olej může způsobit ucpání pórů a vznik akné, zejména pokud je používáno na obličej.

Komedogenní oleje nemusí být špatné pro každého – pro lidi se suchou pletí mohou poskytovat potřebnou hydrataci, ale pro ostatní, zejména ty s citlivou, mastnou nebo aknózní pletí, je jejich používání rizikové.

Jak se nekomedogenní oleje liší?

Na druhou stranu nekomedogenní oleje jsou formulovány tak, aby minimalizovaly riziko ucpávání pórů. Jsou to lehčí oleje, které se snadno vstřebávají do pokožky, aniž by zanechávaly těžký nebo mastný pocit. Tyto oleje jsou ideální pro lidi s mastnou, smíšenou nebo citlivou pletí, protože poskytují výživu a hydrataci bez negativního dopadu na kvalitu pórů.

Některé z nejoblíbenějších nekomedogenních olejů zahrnují:

Jojobový olej: Jeden z nejvíce doporučovaných nekomedogenních olejů. Jojobový olej je velmi podobný přirozenému mazu, který naše pokožka produkuje. To znamená, že reguluje produkci mazu a nezanechává pleť příliš mastnou. Je to lehký, rychle vstřebatelný olej, který poskytuje dostatečnou hydrataci bez zatěžování pleti.

  • Arganový olej: Tento olej, bohatý na vitamíny a antioxidanty, je skvělou volbou pro všechny typy pleti, včetně problematické. Nejenže hydratuje, ale také zlepšuje elasticitu pleti a chrání ji před škodlivými vlivy prostředí.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Dalšími příklady nekomedogenních olejů jsou například olej z hroznových semínek, konopný olej nebo slunečnicový olej. Tyto oleje jsou ceněny pro svou schopnost zvládat potřeby citlivé a mastné pleti, aniž by způsobovaly problémy s ucpáváním pórů.

Jak poznat, který olej je pro vás ten pravý?

Výběr mezi komedogenními a nekomedogenními oleji závisí především na typu vaší pleti a jejích individuálních potřebách. Pokud máte mastnou nebo aknózní pleť, je obecně lepší sáhnout po nekomedogenních olejích, které nezatíží vaši pleť a nebudou podporovat tvorbu pupínků.

Na druhé straně, pokud máte suchou pleť, můžete si dovolit používat komedogennější oleje, jako je třeba olivový nebo avokádový olej, které poskytnou hloubkovou hydrataci a ochranu.

Jedním z klíčových faktorů je sledování reakce vaší pleti. I když je olej považován za nekomedogenní, každá pleť reaguje odlišně. Proto je důležité vyzkoušet produkt na malé části pleti, než jej začnete pravidelně používat. Pokud zaznamenáte jakékoliv podráždění, zarudnutí nebo zvýšenou tvorbu pupínků, zkuste jiný druh oleje.

Komedogenní hodnocení olejů

Existuje tzv. komedogenní škála, která hodnotí různé oleje a složky na stupnici od 0 do 5, kde 0 znamená, že látka neucpává póry vůbec, a 5 značí vysokou pravděpodobnost ucpání pórů. Tento systém však není absolutním měřítkem pro všechny, protože individuální reakce pleti se mohou lišit.

Například kokosový olej, který má na komedogenní stupnici hodnotu 4, může být pro některé lidi s velmi suchou pletí výborným hydratačním prostředkem, zatímco pro lidi s mastnou pletí může být noční můrou.

Porozumění rozdílu mezi komedogenními a nekomedogenními oleji je zásadní pro každého, kdo se chce starat o svou pleť vědomě a efektivně. Komedogenní oleje mohou být vhodné pro lidi se suchou pletí, zatímco nekomedogenní oleje jsou bezpečnější volbou pro všechny typy pleti, zejména pro ty, kteří trpí akné nebo jsou náchylní k ucpávání pórů.

Pokud chcete zařadit oleje do své každodenní péče, věnujte pozornost složení a tomu, jak na ně vaše pleť reaguje. Klíčem je najít rovnováhu mezi hydratací a udržováním zdravé, čisté pokožky.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist