facebook
Akce s WELEDA! K nákupu čistícího oleje a gelu Weleda získáte čistící tonikum zdarma. Produkt bude k objednávce přidán automaticky. Weleda.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Pocit knedlíku v krku: Jak se ho zbavit a co ho způsobuje?

Představte si tu situaci: sedíte u stolu s přáteli, užíváte si skvělé jídlo a najednou se vám v krku objeví ten neodbytný pocit, jako by tam uvízl knedlík. Co to vlastně znamená? A jak se ho zbavit? Pokud jste na tuto otázku odpověděli „nevím", jste na správném místě. Pojďme se na to podívat podrobněji.

Co je knedlík v krku?

Knedlík v krku je často popisován jako pocit tlaku nebo cizího tělesa v hrdle. Tento nepříjemný pocit může být spojený s různými emocemi, jako je stres, úzkost, nebo dokonce radost. Kdo z nás nezažil ten moment, kdy emoce přebírají kontrolu a najednou cítíme, jako bychom měli něco uvíznutého v krku?

Z lékařského hlediska je knedlík v krku známý jako globus pharyngeus. I když je pocit často benigní, může vyvolat obavy. Většina lidí, kteří ho zažijí, se obává, zda nejde o příznak něčeho vážnějšího. Takže co s tím?

Možné příčiny

Příčin knedlíku v krku může být celá řada. Mezi ty nejčastější patří:

Samozřejmě! Tady jsou rozepsané jednotlivé body:

Stres a úzkost

Emoce mají na naše tělo obrovský vliv. Stres a úzkost mohou způsobit fyzické reakce, které se projevují různými způsoby, včetně pocitu knedlíku v krku. Kdo by si pomyslel, že stres může být doslova dusivý? Tento stav je často výsledkem zvýšeného svalového napětí v krční oblasti, které je důsledkem napětí způsobeného emocionálním stresem. Kromě toho může stres ovlivňovat dýchání, což vede k pocitu tísně v hrdle.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Reflux

Kyselina žaludeční, která se vrací do jícnu, může způsobit podráždění a pocit tlaku v krku. Tento stav, známý jako gastroezofageální reflux (GERD), je častým viníkem knedlíku v krku. Kyselina žaludeční dráždí výstelku jícnu, což může vést k pocitu pálení žáhy, a tím i pocitu, že v krku něco uvízlo. Často se to zhoršuje po jídle nebo vleže, kdy je návrat kyseliny nejintenzivnější.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Sucho v krku

Nedostatečná hydratace může vést k pocitu sucha a škrábání, což může být snadno zaměněno za knedlík v krku. Suchý vzduch, kouření nebo dehydratace mohou způsobit, že se sliznice v krku vysuší, což vede k nepříjemným pocitům. Pokud cítíte, že máte v krku knedlík, je důležité se ujistit, že pijete dostatek tekutin, aby se zabránilo dehydrataci, která tento pocit může zhoršit.

Svalové napětí

Napjaté svaly v krku a ramenou mohou způsobit tlak v krku. Tento typ napětí je často důsledkem špatného držení těla, stresu nebo dlouhodobého sezení u počítače. Když jsou svaly krku napjaté, mohou vytvářet pocit tlaku a diskomfortu, což přispívá k pocitu knedlíku v krku. Pravidelné protahování a uvolňování svalů mohou tento pocit zmírnit.

Jiné zdravotní potíže

Záněty, infekce, nebo dokonce alergie mohou přispívat k pocitu knedlíku v krku. Zánětlivé procesy v krku, jako je faryngitida nebo laryngitida, mohou způsobit otoky a podráždění, které vedou k pocitu cizího tělesa. Alergické reakce mohou také způsobit otok sliznic, což může zesílit pocit knedlíku. V případě chronických problémů je důležité konzultovat situaci s lékařem, aby byla stanovena správná diagnóza a léčba.

Jak se zbavit knedlíku v krku?

Teď, když víme, co může být příčinou, je na čase se zaměřit na řešení. Jak se zbavit toho nepříjemného pocitu? Zde je několik tipů, které by mohly pomoci:

Když cítíte knedlík v krku, může to být signál, že vaše tělo potřebuje odpočinek. Zkuste si najít klidné místo, zavřít oči a soustředit se na pomalé, hluboké dýchání. Pomáhá to nejen při uvolnění svalů v krku, ale také celkově snižuje úzkost. Hluboké dýchání pomáhá aktivovat parasympatický nervový systém, což vede k pocitu klidu a relaxace.

Hydratace je klíčem k mnoha zdravotním problémům, a knedlík v krku není výjimkou. Pití vody pomáhá zvlhčovat hrdlo a snižuje pocit sucha. Sklenice teplé vody s citronem může být ideální volbou. Citron má navíc antibakteriální vlastnosti a pomáhá podporovat imunitní systém. Důležité je také pravidelně pít během dne, aby se předešlo dehydrataci.

Lehká fyzická aktivita, jako je procházka nebo jóga, může pomoci uvolnit napětí ve svalech. Pohyb také stimuluje endorfiny, které zlepšují náladu a snižují stres. Pravidelné cvičení může také zlepšit celkové držení těla, což může pomoci snížit napětí v krční oblasti. Zkuste si každý den vyhradit čas na krátkou procházku nebo několik jednoduchých jógových pozic.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Pokud zjistíte, že určité potraviny nebo nápoje (například kofein nebo kořeněná jídla) zhoršují váš pocit knedlíku v krku, snažte se jim vyhnout. Zkuste nahradit těžká, mastná jídla lehčími a zdravějšími alternativami. Strava bohatá na ovoce, zeleninu a celozrnné výrobky může pomoci snížit podráždění žaludku a jícnu. Vyhýbání se alkoholu a kouření může také výrazně přispět k lepšímu pocitu v krku.

Někdy může být knedlík v krku spojen s potlačovanými emocemi. Nebojte se otevřít a sdílet své pocity s přáteli, rodinou nebo odborníkem. Komunikace může být osvobozující a pomoci uvolnit napětí. Sdílení svých obav a starostí může nejen zmírnit pocit knedlíku v krku, ale také posílit vaše mezilidské vztahy. Pokud máte pocit, že nemáte nikoho, komu byste se mohli svěřit, zvažte návštěvu terapeuta, který vám může poskytnout potřebnou podporu.

Kdy vyhledat lékaře?

I když je pocit knedlíku v krku obvykle neškodný, existují situace, kdy je dobré konzultovat lékaře. Pokud pocit přetrvává několik týdnů, je spojen s bolestí, potížemi s polykáním, nebo pokud se vám zdá, že se stav zhoršuje, neváhejte se obrátit na odborníka.

Knedlík v krku může být nepříjemný, ale většinou nejde o nic vážného. Je důležité poslouchat své tělo, věnovat pozornost svým emocím a vyzkoušet různé metody, jak se tohoto pocitu zbavit. Ať už je to relaxace, změna stravy, nebo rozhovor s blízkými, každý krok směrem k pohodě se počítá.

A kdo ví? Možná vás příště, až budete sedět u stolu s přáteli, knedlík v krku vůbec nenavštíví. A pokud ano, budete připraveni ho přivítat s úsměvem a vědomím, že víte, jak se s ním vypořádat. Je to koneckonců jen knedlík, a ten doopravdy nepatří do krku, ale na talíř!

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist