facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Dejte přednost lehkým zeleninovým lasagním

Zeleninové lasagne se staly symbolem moderního přístupu ke stravování – zdravého, chutného a udržitelného. Tento pokrm je krásným důkazem toho, že i bez masa se dá vytvořit plnohodnotné, syté a uspokojující jídlo, které zaujme nejen vegetariány. Zatímco klasické lasagne s mletým masem jsou hutné a těžké, zeleninové lasagne nabízí lehčí alternativu plnou vitamínů, barev a chutí. A co víc – při správné přípravě chutnají doslova božsky.

Zelenina v kombinaci s jemným bešamelem, bylinkami a zapečeným sýrem vytváří harmonii, které podlehne i ten, kdo si běžně jídlo bez masa ani nedokáže představit. Tento recept navíc dává prostor pro kreativitu – každý si ho může přizpůsobit podle své chuti a toho, co zrovna najde v lednici.

Co budete potřebovat:

  • 1 lilek
  • 1 cuketu
  • 2 červené papriky
  • 2 mrkve
  • 1 větší cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g loupaných rajčat (konzervovaných nebo čerstvých)
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • čerstvou bazalku a tymián (lze použít i sušené)
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • špetku muškátového oříšku
  • lasagnové pláty (ideálně celozrnné nebo bezvaječné)
  • strouhaný sýr na zapečení (mozzarella, parmezán nebo jejich kombinace)

Postup přípravy:

  1. Nejprve si připravte zeleninový základ. Cibuli nasekejte najemno a nechte zesklovatět na olivovém oleji. Přidejte utřený česnek, následně na menší kousky nakrájenou mrkev, papriku, lilek a cuketu. Vše restujte několik minut, dokud zelenina nezměkne a nezíská lehce zlatavou barvu.
  2. Poté přidejte rajčata, rajčatový protlak, nasekané bylinky, sůl a pepř. Nechte dusit na mírném ohni asi 15 minut, dokud směs nezhoustne a jednotlivé chutě se krásně nepropojí.
  3. Mezitím si připravte bešamelovou omáčku. V menším hrnci rozpusťte máslo, přisypte hladkou mouku a vytvořte světlou jíšku. Postupně přilévejte mléko za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky. Vařte do zhoustnutí, poté dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  4. Vezměte zapékací misku a začněte vrstvit: nejprve trochu bešamelu, poté plátky lasagní, zeleninovou směs, bešamel a opět lasagne. Takto pokračujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny. Poslední vrstvu tvoří bešamel se sýrem.
  5. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 40–45 minut. Po vyjmutí nechte lasagne alespoň 10 minut odpočinout – budou se lépe porcovat a chutě se ještě více rozvinou.


Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Proč upřednostnit zeleninové lasagne?

Zeleninové lasagne nejsou jen trendem posledních let, ale racionální volbou pro každého, kdo se snaží jíst vyváženěji a vědoměji. Oproti klasickým lasagním s masem mají nižší obsah nasycených tuků a cholesterolu, čímž jsou šetrnější nejen k našemu srdci, ale i trávení. Zároveň však díky přirozené vláknině obsažené ve zelenině zasytí na dlouhou dobu.

Dalším nesporným benefitem je pestrost chutí a barev – každá zelenina dodá jídlu jiný tón, jinou texturu a jedinečný charakter. Lasagne tak nejsou nudným pokrmem, ale barevnou mozaikou chutí, která potěší nejen chuťové pohárky, ale i zrak. Pokud navíc sáhnete po sezónní a lokální zelenině, přispějete nejen svému zdraví, ale i planetě.

V neposlední řadě stojí za zmínku, že zeleninové lasagne jsou skvělou příležitostí, jak nenásilně zařadit více zeleniny do jídelníčku dětí, partnera nebo kohokoli, kdo se zelenině běžně vyhýbá. V zapékané podobě a s bešamelovým nádechem chutná zelenina jinak – sladce, jemně, téměř krémově.

Zeleninové lasagne nejsou jen pouhou alternativou – jsou plnohodnotným pokrmem, který se může stát hvězdou každého stolu. Pokud jim dáte šanci, pravděpodobně už nebudete mít potřebu vracet se k těžkým masovým verzím. Připravte si je s láskou, hrajte si s chutěmi a objevte, jak rozmanitý může být svět rostlinné kuchyně. Bon appétit!

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist