
Dejte přednost lehkým zeleninovým lasagním

Zeleninové lasagne se staly symbolem moderního přístupu ke stravování – zdravého, chutného a udržitelného. Tento pokrm je krásným důkazem toho, že i bez masa se dá vytvořit plnohodnotné, syté a uspokojující jídlo, které zaujme nejen vegetariány. Zatímco klasické lasagne s mletým masem jsou hutné a těžké, zeleninové lasagne nabízí lehčí alternativu plnou vitamínů, barev a chutí. A co víc – při správné přípravě chutnají doslova božsky.
Zelenina v kombinaci s jemným bešamelem, bylinkami a zapečeným sýrem vytváří harmonii, které podlehne i ten, kdo si běžně jídlo bez masa ani nedokáže představit. Tento recept navíc dává prostor pro kreativitu – každý si ho může přizpůsobit podle své chuti a toho, co zrovna najde v lednici.
Co budete potřebovat:
- 1 lilek
- 1 cuketu
- 2 červené papriky
- 2 mrkve
- 1 větší cibuli
- 2 stroužky česneku
- 400 g loupaných rajčat (konzervovaných nebo čerstvých)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- čerstvou bazalku a tymián (lze použít i sušené)
- olivový olej
- sůl a pepř
- 500 ml plnotučného mléka
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- špetku muškátového oříšku
- lasagnové pláty (ideálně celozrnné nebo bezvaječné)
- strouhaný sýr na zapečení (mozzarella, parmezán nebo jejich kombinace)
Postup přípravy:
- Nejprve si připravte zeleninový základ. Cibuli nasekejte najemno a nechte zesklovatět na olivovém oleji. Přidejte utřený česnek, následně na menší kousky nakrájenou mrkev, papriku, lilek a cuketu. Vše restujte několik minut, dokud zelenina nezměkne a nezíská lehce zlatavou barvu.
- Poté přidejte rajčata, rajčatový protlak, nasekané bylinky, sůl a pepř. Nechte dusit na mírném ohni asi 15 minut, dokud směs nezhoustne a jednotlivé chutě se krásně nepropojí.
- Mezitím si připravte bešamelovou omáčku. V menším hrnci rozpusťte máslo, přisypte hladkou mouku a vytvořte světlou jíšku. Postupně přilévejte mléko za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky. Vařte do zhoustnutí, poté dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Vezměte zapékací misku a začněte vrstvit: nejprve trochu bešamelu, poté plátky lasagní, zeleninovou směs, bešamel a opět lasagne. Takto pokračujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny. Poslední vrstvu tvoří bešamel se sýrem.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 40–45 minut. Po vyjmutí nechte lasagne alespoň 10 minut odpočinout – budou se lépe porcovat a chutě se ještě více rozvinou.
Vyzkoušejte naše přírodní produkty
Proč upřednostnit zeleninové lasagne?
Zeleninové lasagne nejsou jen trendem posledních let, ale racionální volbou pro každého, kdo se snaží jíst vyváženěji a vědoměji. Oproti klasickým lasagním s masem mají nižší obsah nasycených tuků a cholesterolu, čímž jsou šetrnější nejen k našemu srdci, ale i trávení. Zároveň však díky přirozené vláknině obsažené ve zelenině zasytí na dlouhou dobu.
Dalším nesporným benefitem je pestrost chutí a barev – každá zelenina dodá jídlu jiný tón, jinou texturu a jedinečný charakter. Lasagne tak nejsou nudným pokrmem, ale barevnou mozaikou chutí, která potěší nejen chuťové pohárky, ale i zrak. Pokud navíc sáhnete po sezónní a lokální zelenině, přispějete nejen svému zdraví, ale i planetě.
V neposlední řadě stojí za zmínku, že zeleninové lasagne jsou skvělou příležitostí, jak nenásilně zařadit více zeleniny do jídelníčku dětí, partnera nebo kohokoli, kdo se zelenině běžně vyhýbá. V zapékané podobě a s bešamelovým nádechem chutná zelenina jinak – sladce, jemně, téměř krémově.
Zeleninové lasagne nejsou jen pouhou alternativou – jsou plnohodnotným pokrmem, který se může stát hvězdou každého stolu. Pokud jim dáte šanci, pravděpodobně už nebudete mít potřebu vracet se k těžkým masovým verzím. Připravte si je s láskou, hrajte si s chutěmi a objevte, jak rozmanitý může být svět rostlinné kuchyně. Bon appétit!