facebook
Navštivte nás v nově otevřené prodejně Ferwer v Centrum Černý Most v Praze!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Prevence a léčba ječného zrna

Ječné zrno v oku je jedním z těch nepříjemných problémů, které nás mohou postihnout kdykoli a kdekoliv. Z ničeho nic se objeví bolestivý hrbolek na víčku, který může zkomplikovat každodenní život. Co tedy dělat, když se objeví ječné zrno? Je možné mu předcházet? A jaké jsou nejlepší způsoby léčby?

Co je ječné zrno?

Ječné zrno, známé také jako hordeolum, je akutní zánět žlázky na okraji víčka, který je způsobený bakteriální infekcí. Nejčastější příčinou je bakterie Staphylococcus aureus tedy zlatý stafylokok. Zánět se obvykle projevuje jako červený, bolestivý hrbolek, který může být plný hnisu.

Příznaky a diagnostika

Příznaky ječného zrna jsou poměrně snadno rozpoznatelné:

  • bolestivý a červený hrbolek na okraji víčka,
  • otok víčka,
  • pocit svědění nebo pálení,
  • zvýšená citlivost na světlo,
  • v některých případech může dojít i k slzení oka.

Diagnostika ječného zrna je obvykle založena na klinických příznacích a není potřeba žádných speciálních testů.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Léčba ječného zrna

Většina ječných zrn se zhojí sama během několika dní až týdnů. Nicméně existují způsoby, jak hojení urychlit a zmírnit nepříjemné příznaky. Přikládání teplého, vlhkého obkladu na postižené víčko několikrát denně po dobu 10-15 minut může pomoci urychlit odtok hnisu a zmírnit bolest. Teplé obklady také uleví od nepříjemného pocitu napětí a otoku, který často ječné zrno provází.

Důkladná hygiena očí a okolí je klíčová. Vyvarujte se dotýkání očí špinavýma rukama a pravidelně čistěte oblast kolem očí. Bakterie, které způsobují ječné zrno, se často přenášejí právě špinavými rukama, proto je prevence v podobě hygieny tak důležitá. Antibakteriální oční kapky nebo masti mohou být předepsány lékařem k prevenci šíření infekce a zkrácení doby hojení. Tyto léky nejenže bojují proti bakteriím, ale také mohou zmírnit zánět a bolest. Dokud ječné zrno nezmizí, je vhodné vyhnout se používání make-upu a kontaktních čoček, aby nedošlo ke zhoršení stavu. Make-up a kontaktní čočky mohou dále dráždit již postiženou oblast a prodloužit dobu hojení.

Pokud se ječné zrno nezlepšuje ani po několika dnech domácí léčby, nebo se zhoršuje, je důležité vyhledat lékařskou pomoc. Lékař může provést detailní vyšetření a rozhodnout o dalším postupu. V některých případech může být nutné provést drobný chirurgický zákrok k odvodnění hnisu, což obvykle přináší okamžitou úlevu. Tento zákrok je rychlý a provádí se v lokální anestézii, takže je pro pacienta minimálně nepříjemný. Celkově je důležité neignorovat příznaky ječného zrna a nepodceňovat jeho léčbu, aby nedošlo k závažnějším komplikacím.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Prevence ječného zrna

Můžeme se nějak bránit proti vzniku ječného zrna v očích? Skutečně existuje několik tipů, jak snížit riziko jeho vzniku. Prvním a velmi důležitým krokem je hygiena rukou. Pravidelné mytí rukou a vyvarování se dotýkání očí může výrazně snížit riziko infekce, protože bakterie se často přenášejí právě špinavýma rukama. Dalším důležitým aspektem je čištění make-upu. Důkladné odstraňování make-upu před spaním je klíčové pro prevenci ucpávání žlázek, které může vést k zánětu. Pravidelná výměna ručníků a polštářů může také zabránit šíření bakterií. Bakterie se mohou hromadit na těchto předmětech a následně způsobit infekci očí, proto je důležité měnit je často a prát je v horké vodě.

Posilování imunitního systému je dalším preventivním opatřením. Zdravý životní styl, dostatek spánku, vyvážená strava a pravidelný pohyb mohou posílit imunitní systém a pomoci tělu bránit se infekcím. Silný imunitní systém dokáže lépe bojovat s bakteriemi a snížit tak riziko vzniku ječného zrna. Dodržování těchto jednoduchých, ale účinných opatření může významně přispět k prevenci vzniku tohoto nepříjemného problému.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Nezoufejte, ječné zrno lze účinně vyléčit

Ječné zrno je nepříjemné, ale obvykle neškodné onemocnění, které lze účinně léčit i předcházet. Důležitá je správná hygiena a péče o oči. Pokud se však ječné zrno objeví, není třeba panikařit. Většina případů se dá vyřešit jednoduchými domácími prostředky. A pamatujte, že konzultace s lékařem je vždy na místě, pokud si nejste jisti, nebo pokud se stav nelepší.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist