facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak snadno odstranit propisku z vašich oděvů

Jak odstranit propisku z oblečení

Skvrna od propisky na oblečení může být opravdu nepříjemná, ale není to důvod k panice. Představíme vám několik účinných metod, jak odstranit propisku z oblečení pomocí dostupných prostředků, které máte pravděpodobně doma.

Lak na vlasy

Lak na vlasy je překvapivě účinný při odstraňování skvrn od propisky. Stačí postříkat postižené místo lakem na vlasy a nechat ho chvíli působit. Alkohol v laku na vlasy pomáhá rozložit inkoust. Poté skvrnu jemně otřete čistým hadříkem nebo houbičkou namočenou ve vodě s trochou mýdla. Opakujte podle potřeby, dokud skvrna nezmizí. Nakonec oblečení vyperte běžným způsobem.

Lak na vlasy je běžný produkt, který máme často doma, a může být velmi účinný díky obsahu alkoholu, který rozpouští inkoust. Než použijete lak na vlasy, umístěte pod skvrnu papírový ručník nebo kus čisté látky, aby se inkoust nepřenášel na druhou stranu oděvu. Postříkejte skvrnu lakem na vlasy, a jakmile se začne inkoust rozpouštět, jemně otírejte skvrnu čistým hadříkem. Tento proces můžete několikrát opakovat, dokud skvrna nezmizí.

Jar na nádobí

Další osvědčenou metodou, jak odstranit propisku z oblečení, je použití Jaru nebo jiného odmašťovacího prostředku na nádobí. Naneste malé množství Jaru přímo na skvrnu a nechte několik minut působit. Poté jemně promněte látku v rukou, abyste pomohli odstranit inkoust. Opláchněte teplou vodou a vyperte v pračce. Tento postup lze opakovat, dokud skvrna úplně nezmizí.

Jar na nádobí je silný odmašťovací prostředek, který může pomoci rozložit inkoustové skvrny. Naneste malé množství Jaru přímo na skvrnu a pomocí prstů nebo měkkého kartáčku jemně promněte. Nechte prostředek působit několik minut, aby se mohl dobře vstřebat do tkaniny. Poté opláchněte teplou vodou a vyperte oděv v pračce. Pokud skvrna nezmizí na první pokus, můžete tento postup zopakovat.

Žlučové mýdlo

Žlučové mýdlo je tradiční prostředek, který je velmi účinný při odstraňování různých druhů skvrn včetně těch od propisky. Navlhčete postižené místo a potřete ho žlučovým mýdlem. Nechte působit několik minut a poté promněte látku v rukou nebo použijte měkký kartáček na jemné látky. Opláchněte vlažnou vodou a vyperte oblečení běžným způsobem. Tato metoda je bezpečná pro většinu tkanin a může být opakována dle individuální potřeby.

Žlučové mýdlo obsahuje přírodní enzymy, které rozkládají organické skvrny, a je tak ideální pro odstranění skvrn od propisky. Navlhčete skvrnu a naneste na ni žlučové mýdlo. Jemně promněte tkaninu v rukou nebo použijte měkký kartáček, aby mýdlo dobře proniklo do vláken. Nechte mýdlo působit několik minut a poté opláchněte vlažnou vodou. Pokud skvrna nezmizí úplně, můžete proces opakovat.

Líh

Použití lihu může být velmi účinné, ale je třeba být opatrný, aby nedošlo k poškození látky. Nejprve vyzkoušejte líh na méně viditelném místě oděvu, abyste se ujistili, že nepoškodí barvu. Pokud je vše v pořádku, namočte čistý hadřík do lihu a jemně otírejte skvrnu od propisky. Inkoust by se měl začít rozpouštět a přenášet na hadřík. Poté opláchněte vodou a vyperte oblečení běžným způsobem.

Líh je silné rozpouštědlo, které může účinně odstranit inkoustové skvrny, ale jeho použití vyžaduje opatrnost. Před aplikací lihu na skvrnu vždy vyzkoušejte na nenápadném místě oděvu, abyste předešli možnému poškození barvy nebo materiálu. Pokud test dopadne dobře, naneste líh na čistý hadřík a jemně třete. Jakmile se inkoust začne rozpouštět, pokračujte v tření, dokud skvrna nezmizí. Opláchněte vodou a vyperte oděv dle doporučení na štítku.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Alternativní metody

Některé domácí prostředky mohou také pomoci při odstraňování skvrn od propisky. Například mléko nebo citronová šťáva mohou být velmi účinné na světlé látky. Namočte postižené místo do mléka nebo citronové šťávy a nechte působit přes noc. Poté jemně promněte a opláchněte vodou.

Mléko obsahuje enzymy a kyseliny, které mohou pomoci rozložit inkoustové skvrny. Namočte skvrnu do mléka a nechte ji působit přes noc. Ráno skvrnu jemně promněte a opláchněte vodou. Citronová šťáva funguje podobně, díky své kyselosti pomáhá rozkládat inkoust. Naneste citronovou šťávu na skvrnu, nechte působit a poté opláchněte.

Na co si dát pozor

Při odstraňování skvrn od propisky z oblečení je důležité být opatrný, aby nedošlo k poškození látky. Zde jsou některé tipy, jak postupovat:

  • Nepoužívejte agresivní chemikálie: Odlakovače na nehty a jiné silné chemikálie mohou poškodit barvu látky.
  • Testujte na méně viditelném místě: Před použitím jakéhokoli prostředku vyzkoušejte jeho účinnost na méně viditelném místě oděvu.
  • Jednejte rychle: Čerstvé skvrny se odstraňují mnohem snadněji než zaschlé. Jakmile si všimnete skvrny, začněte jednat co nejdříve.

Agresivní chemikálie, jako jsou odlakovače na nehty, mohou odstranit nejen skvrny, ale i barvu z textilu, což může vést k nenapravitelnému poškození oděvu. Proto je důležité vždy testovat jakýkoli nový prostředek na malém a nenápadném místě oděvu. Pokud skvrna od propisky zůstane delší dobu na látce, inkoust může proniknout hlouběji do vláken, což ztěžuje jeho odstranění. Proto je důležité jednat rychle.

Prevence

Nejlepší způsob, jak se vyhnout skvrnám od propisky, je prevence. Uchovávejte propisky v pouzdrech a dbejte na to, aby se nedostaly do kontaktu s oděvy. Pokud se přece jen propiska dostane na oblečení, neváhejte a vyzkoušejte některou z výše uvedených metod.

Prevence je vždy lepší než řešení nepříjemných problémů. Snažte se udržovat propisky mimo dosah oblečení a používejte ochranné pouzdra. Když si píšete poznámky, buďte opatrní, aby se inkoust nedostal na vaše oblečení. Pokud se vám přesto podaří dostat inkoust na oděv, rychlá reakce může výrazně zvýšit šance na úspěšné odstranění skvrny.

Skvrna od propisky na oblečení může být opravdu nepříjemná, ale není to důvod k panice. Představili jsme vám několik účinných metod, jak odstranit propisku z oblečení pomocí dostupných prostředků, které máte pravděpodobně doma. Využijte je!

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist