facebook
Limitovaná akce! Při nákupu produktů Nobilis Tilia v hodnotě 800 Kč získáte 1x Nobilis Tilia Aroma olej Osvěžující 10 ml v hodnotě 149 Kč
Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Co je to hypersenzitivita a jak se projevuje

Co je Hypersenzitivita?

Hypersenzitivita je stav, který může výrazně ovlivňovat života daného člověka. Tento článek vám poskytne základní pohled na to, co to hypersenzitivita je, jaké jsou její příznaky i jak ji lze účinně zvládat.

Hypersenzitivita nebo též nadměrná citlivost na určité podněty, je charakteristika, která se vyskytuje přirozeně u určitého procenta lidské populace. Jedinci s hypersenzitivitou mají intenzivnější zpracování smyslových vjemů, což znamená, že běžné situace mohou být pro ně mnohem náročnější. Tato zvýšená citlivost na vnější podněty však není poruchou ani nemocí, ale spíše odlišným způsobem vnímání a zpracování informací.

Její původ může mít genetické základy, ale také může být ovlivněna environmentálními faktory, jako jsou výchova v raném dětství a zkušenosti. Psychologické faktory, jako jsou stresující události, mohou také hrát roli.

Projevy a znaky hypersenzitivity

  1. Hloubka zpracování: Hypersenzitivní lidé často zpracovávají senzorické a emoční informace hlouběji než ostatní. Toto hloubkové zpracování může vést k bohatšímu a složitějšímu vnímání světa, ale také může způsobit přetížení v situacích, které jsou pro ostatní zdánlivě běžné.

  2. Emocionální reaktivita a empatie: Vysoká citlivost často zahrnuje silnou emocionální reaktivitu. Hypersenzitivní jedinci mohou pociťovat emocionální reakce intenzivněji, což zahrnuje jak pozitivní, tak negativní emoce. Současně mají tendenci vykazovat vyšší úroveň empatie, což jim umožňuje hluboce cítit a chápat emoce ostatních.

  3. Senzitivita na stimuly: Mnoho hypersenzitivních osob je velmi citlivých na fyzické stimuly, jako je hlasitý zvuk, silné světlo nebo určité textury. Tato citlivost může být náročná, protože běžné prostředí může působit příliš intenzivně a způsobovat úzkost nebo podrážděnost.

  4. Přetížení a potřeba odpočinku: V důsledku hloubkového zpracování a senzitivity na stimuly mohou hypersenzitivní lidé rychleji pociťovat přetížení a vyčerpání. Často potřebují více času na samotu a odpočinek, aby se regenerovali a znovu získali rovnováhu.

Diagnostikování hypersenzitivity obvykle zahrnuje psychologické hodnocení a diskuse s jedincem. Neexistuje jediný univerzální test, který by hypersenzitivitu potvrdil, proto je důležité, aby byli odborníci, kteří provádějí diagnostiku, profesionálové dobře seznámeni s touto vlastností.

Jak zvládat hypersenzitivitu

Ekologické a bio produkty mohou být skvělou volbou pro lidi, kteří trpí hypersenzitivitou, což může zahrnovat alergie, citlivost na chemikálie nebo potravinové intolerence. Tady je několik příkladů, jak mohou tyto produkty pomoci:

Bio potraviny

Jsou pěstovány bez použití syntetických pesticidů, herbicidů nebo hnojiv, což může být přínos pro ty, kteří jsou citliví na chemické látky. Bio potraviny také obvykle obsahují méně aditiv a konzervantů.

Přírodní kosmetika a hygienické produkty

Přírodní kosmetika a hygienické produkty jsou vyrobené z přírodních ingrediencí a vyhýbají se agresivním chemikáliím jako jsou parabeny, ftaláty nebo syntetické vůně, které mohou vyvolávat alergické reakce nebo podráždění kůže.

Ekologické čisticí prostředky

Čisticí prostředky bez toxických chemikálií jsou méně pravděpodobné, že vyvolají reakce u lidí s chemickou citlivostí. Tyto produkty jsou obvykle založené na přírodních složkách jako je ocet nebo soda.

Oblečení z organické bavlny

Organická bavlna je pěstována bez použití pesticidů a chemikálií, což je ideální pro osoby s citlivou kůží nebo pro ty, kteří mají alergii na určité chemikálie používané v textilním průmyslu.

Podívejte se na naší nabídku eko oblečení.

Výběr ekologických a bio produktů může být prospěšný nejen pro zdraví jedince, ale i pro životní prostředí. Je však vždy dobré konzultovat nové produkty se svým lékařem nebo specialistou, zvláště pokud trpíte hypersenzitivitou nebo alergiemi.

Pro hypersenzitivní osoby může být klíčové najít efektivní způsoby, jak zvládat vysokou úroveň senzitivity a předejít přetížení. Relaxační techniky, jako jsou hluboké dýchání a jóga, mohou také pomoci zmírnit fyzické projevy citlivosti, možností je však více:

  1. Mindfulness a meditace: Praxe mindfulness a meditační techniky pomáhají centrovat mysl a snižovat úroveň stresu. Pro hypersenzitivní osoby může být zvláště užitečné pravidelně praktikovat meditaci, která pomáhá redukovat přetížení smyslů a zlepšuje schopnost zůstat v klidu v náročných situacích.

  2. Plánování a organizace: Efektivní plánování dne může pomoci předejít situacím, které vedou k přetížení. Hypersenzitivní jedinci by měli zvážit stanovení jasných hranic a dostatečného času na odpočinek mezi aktivitami.

  3. Hluboké dýchání a relaxační techniky: Techniky hlubokého dýchání, jako je diafragmatické dýchání, mohou pomoci zklidnit nervový systém a snížit fyzické projevy stresu. Relaxační aktivity, jako je jóga, tai chi, nebo jemná forma cvičení, jsou také velmi prospěšné. Dobré výsledky poskytují i aromaterapeutické produkty.

  4. Denní rituály: Vytvoření denních rituálů, jako je čtení, kreslení, poslouchání uklidňující hudby, nebo trávení času v přírodě, může být uklidňující a obnovující. Tato pravidelná aktivita pomáhá nastavit stabilní a předvídatelné prostředí.

  5. Emocionální regulace: Naučit se rozpoznávat a řídit emoční reakce je zásadní. Techniky jako psaní deníku, arteterapie, nebo pracovní sezení s terapeutem mohou pomoci prozkoumat a zpracovat hluboké emoce efektivním způsobem.

  6. Nastavení hranic: Naučit se říkat "ne" nebo omezovat expozici vůči přetížujícím situacím je pro hypersenzitivní osoby nezbytné. Vědomé nastavení hranic ve vztazích a na pracovišti může pomoci snížit stres a přetížení.

  7. Výživa a spánek: Zdravá strava a dostatečný spánek jsou klíčové pro udržení dobrého fyzického a psychického zdraví. Nejen hypersenzitivní jedinci by měli dbát na pravidelný spánkový režim.

  8. Terapeutická podpora: Pravidelné sezení s psychologem nebo terapeutem, který rozumí hypersenzitivitě, může být velmi prospěšné. Profesionální pomoc pomáhá rozvíjet strategie pro zvládání a posiluje osobní zdroje hypersenzitivních osob.

Výhody a výzvy hypersenzitivity

Přestože hypersenzitivita může představovat určité výzvy, jako je přetížení a obtíže ve vysoce stimulujících prostředích, může také přinášet výhody. Hypersenzitivita je složitá a rozmanitá charakteristika, která může být jak výzvou, tak darem. Hypersenzitivní lidé často vykazují bohatou vnitřní životní zkušenost, kreativitu a schopnost hluboce se spojit s uměním, přírodou a ostatními lidmi.

Porozumění této vlastnosti může hypersenzitivním osobám pomoci lépe se vyrovnat s jejími výzvami a maximalizovat její přínosy. Abychom tomuto jedinečnému způsobu vnímání světa lépe porozuměli, je důležité poskytnout prostředí, které respektuje a podporuje potřeby hypersenzitivních osob. Důležité také je, že s odpovídajícím pochopením a podporou mohou hypersenzitivní osoby vést zcela plnohodnotný a šťastný život a dokonce využít své vlastnosti. To může vést k lepší komunikaci a zlepšení mezilidských vztahů.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist