facebook
Limitovaná akce! Při nákupu produktů Nobilis Tilia v hodnotě 800 Kč získáte 1x Nobilis Tilia Aroma olej Osvěžující 10 ml v hodnotě 149 Kč
Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Henna na vlasy a nejen na ně

Co je henna?

Henna je přírodní barvivo získávané z listů rostliny Lawsonia inermis, které po vysušení a rozemletí vytvářejí prášek. Tento prášek po smíchání s vhodnou tekutinou uvolňuje barvicí molekuly, které jsou schopné proniknout do vlasového vlákna a trvale se na něm uchytit.

Historické využití henny

Henna má fascinující historii, která sahá tisíce let do minulosti a je neodmyslitelně spojena s mnoha starověkými civilizacemi po celém světě. V Egyptě byla henna používána k barvení vlasů a nehtů. Ve starověké Indii se tradičně používala při mnoha rituálech a slavnostech, zejména při svatebních ceremoniích, kde byla aplikována na ruce a nohy nevěst jako symbol štěstí a prosperity. Kromě estetického využití byly rostlině připisovány také léčivé účinky, jako je schopnost snižovat teplotu těla a působit jako ochrana proti různým infekcím.

Ve Středověku se henna rozšířila do Evropy a Afriky, kde byla ceněna pro své antiseptické a přírodní barvicí vlastnosti. V severoafrických zemích, jako je Maroko a Tunisko, se henna stala nezbytnou součástí místní kultury, a to nejen pro barvení vlasů a kůže, ale i pro léčebné použití. Henna byla populární také v Persii, kde byla považována za symbol bohatství a elegance, a její použití se rozšířilo i do umění, například do kaligrafie nebo dekorativní malby těla, které přežívají jako tradice dodnes. Její bohatá historie tak jen zdůrazňuje její význam pro lidské kultury po celém světě.

Henna na vlasy

Henna se stala oblíbeným přírodním řešením pro barvení a ošetření vlasů díky svým jedinečným vlastnostem a příznivým zdravotním účinkům. Henna na vlasy totiž proniká hluboko do vlasového vlákna, kde nejenže zanechává sitý a teplý barevný odstín, ale také působí jako kondicionér, který zpevňuje vlasové kutikuly a zlepšuje jejich celkovou strukturu i pružnost. Tento proces tak dodává vlasům intenzivní barvu bez použití chemických složek, které jinak mohou vlasy poškozovat. Henna také napomáhá zvýšit jejich objem, lesk a celkový zdravý vzhled.

Působí také jako přirozený UV filtr, který chrání vlasy před škodlivým slunečním zářením. Tato ochranná funkce je zvláště prospěšná pro ty, kteří tráví mnoho času venku a chtějí zachovat zdraví a vitalitu svých vlasů. Používání henny může navíc přispět k redukci lupů a podpoře zdravé pokožky hlavy, protože její antifungální a antibakteriální vlastnosti pomáhají udržovat pokožku hlavy v rovnováze a bez zdravotních problémů. Díky těmto příznivým účinkům je henna často doporučována jako bezpečná a účinná alternativa pro ty, kteří hledají přírodní metody péče o vlasy.

Výhody použití henny na vlasy

Henna zdaleka není jen barvio. Použití na vlasy totiž přináší řadu benefitů, zde zmiňujeme některé z nich:

  • Přírodní barvení: Henna poskytuje bohaté a teplé odstíny bez použití chemických barviv, což je šetrnější k vláknu i pokožce hlavy.
  • Posílení vlasů: Obsahuje taniny, které pomáhají zpevnit vlasové vlákno a zlepšují jeho strukturu.
  • Přírodní kondicionér: Působí jako přírodní kondicionér, hydratuje vlasy a zanechává je lesklé a hladké.
  • Ochrana proti slunci: Henna přirozeně chrání vlasy před škodlivým UV zářením.
  • Podpora zdravého růstu: Pomáhá udržovat zdravé pH pokožky hlavy, což je základ pro zdravý růst vlasů.
  • Redukce lupů: Díky svým antifungálním a antibakteriálním vlastnostem pomáhá v boji proti lupům a podporuje zdraví pokožky hlavy.
  • Bezpečná pro citlivou pokožku: Bez přítomnosti agresivních chemikálií je henna vhodná i pro lidi s citlivou pokožkou nebo ty, kteří hledají šetrnější péči o vlasy.
  • Dlouhotrvající barva: Barva z henny je odolná a vydrží déle než mnoho syntetických barv, aniž by postupně vybledla nebo změnila tón na nepřirozené odstíny.
  • Snadná aplikace a údržba: Henna je relativně snadná na přípravu a aplikaci, a vyžaduje minimální údržbu mezi jednotlivými aplikacemi.

Jak dlouho vydrží henna na vlasech?

Doba, po kterou vydrží henna na vlasech, může být velmi variabilní a závisí na několika faktorech, jako jsou typ vlasů, četnost mytí a použitý typ produktu. Obecně platí, že barva z henny může na vlasech vydržet od 4 do 6 týdnů.

Barva se postupně vyplavuje, ale rychlost tohoto procesu závisí na struktuře a pórovitosti vlasů – hrubší a poréznější vlasy obvykle udrží barvu déle. Henna je trvalé barvivo, což znamená, že barva nevybledne úplně, ale bude se postupně ztrácet s každým mytím.

Aby barva zůstala co nejživější co nejdéle, je doporučeno používat šetrné šampóny bez sulfátů a omezit používání horkých stylingových nástrojů. Správná péče může prodloužit životnost barvy a zároveň udržet vlasy zdravé a lesklé.

Ačkoliv je henna převážně bezpečná, je důležité provádět test na malé ploše pokožky, aby se předešlo alergickým reakcím. Někteří lidé mohou být alergičtí na přírodní složky obsažené v henně.

Další použití henny: Henna na obočí a tetování

Kromě barvení vlasů lze hennu využít i pro další kosmetické a umělecké účely. Mezi populární alternativní využití patří henna na obočí a henna tetování, které jsou oblíbené pro svůj přírodní charakter. Obě tyto formy použití henny nabízí krásný a přirozený způsob, jak zdůraznit přirozenou krásu, a zároveň poskytují alternativu k tradičním kosmetickým metodám.

Henna na obočí je vynikající volbou pro ty, kteří hledají přírodní alternativu ke klasickým barvám na obočí. Díky henně můžete dosáhnout plnějšího a definovanějšího vzhledu obočí bez použití chemických složek. Henna zanechává na obočí bohatý, přirozený odstín, který vydrží několik týdnů, a postupně se vyplavuje.

Henna tetování, známé také jako Mehndi, je tradiční forma body artu, která pochází z jižní Asie, Středního východu a severní Afriky. Tento typ tetování se aplikuje na kůži ve formě dočasných vzorů a designů, které obvykle zůstávají viditelné po dobu jednoho až tří týdnů. Henna se aplikuje na pokožku ve formě husté pasty, která se po zaschnutí odstraní, zanechávajíc na kůži dočasné barvení od světle oranžové po tmavě hnědou.

Henna je mnohem více než jen barva na vlasy

Henna je skvělou přírodní alternativou k běžným barvám na vlasy. Nabízí nejen krásnou barvu, ale také zdraví prospěšné vlastnosti, které mohou pomoci vašim vlasům vypadat lépe a prospět pokožce vaší hlavy. I vy se tak budete cítit lépe. Pokud se zajímáte se o přechod na přírodní produkty pro péči o vlasy, navštivte náš e-shop, kde najdete vybrané produkty vlasové péče s hennou.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist