facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Guarana jako přírodní cesta ke zvýšení energie

Guarana je rostlina pocházející z amazonského pralesa, která je známá svými stimulačními účinky. Tento článek se zaměřuje na účinky guarany a jak může tato rostlina přispět k vašemu zdraví a vitalitě.

Co je guarana

Guarana (latinsky Paullinia cupana) je popínavá rostlina, která roste v amazonských deštných pralesech Brazílie a Venezuely. Domorodí obyvatelé těchto oblastí ji po staletí využívají pro její energizující vlastnosti. Semena guarany obsahují přirozeně vysoké množství kofeinu, dokonce vyšší než v případě kávových semen, což je hlavní důvod jejích věhlasných povzbuzujících účinků. Guarana však obsahuje i mnohé další látky.

Kromě kofeinu, guarana obsahuje i další stimulující látky, jako jsou teobromin a teofylin, které jsou také přítomné v čokoládě a čaji. Tyto látky mohou přispět k povzbuzujícím účinkům guarany. Guarana dále obsahuje:

  • Taniny: Ty mohou pomáhat regulovat trávení a mají protizánětlivé účinky.
  • Saponiny: Ty jsou známé svými antioxidačními vlastnostmi.
  • Katechiny: Ty mají antioxidační účinky, které mohou pomoci chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály.

Hlavní účinky guarany

Guarana je známá svým vysokým obsahem kofeinu, který je několikanásobně vyšší než u kávy. To znamená, že poskytuje dlouhodobý zdroj energie a zvyšuje fyzickou i mentální výkonnost. Díky tomu je oblíbenou složkou v energetických nápojích a doplňcích stravy pro sportovce.

Dalším významným účinkem guarany je zlepšení kognitivních funkcí, jako je paměť, soustředění a mentální jasnost. Kofein a další přírodní sloučeniny v guaraně stimulují centrální nervový systém, což vede k vyšší bdělosti a schopnosti efektivněji řešit úkoly a problémy.

Guarana může pomoci zrychlit metabolismus, což vede k vyšší spotřebě energie. Navíc podporuje také zdravé hubnutí. Kombinace kofeinu a dalších stimulantů v guaraně zvyšuje termogenezi, což je proces, při kterém tělo produkuje teplo a spalují kalorie.

Guarana obsahuje řadu antioxidantů, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. To může přispět k prevenci různých chronických onemocnění a podpoře celkového zdraví organismu.

Tradičně se guarana používá také k podpoře trávení. Stimuluje produkci žaludečních šťáv a enzymů, což usnadňuje trávení a může pomoci při problémech jako je nadýmání a nevolnost.

Guarana a sportovní výkonnost

Sportovci často sahají po guaraně kvůli jejím účinkům na zvýšení energie a vytrvalosti. Studie ukazují, že guarana může zlepšit fyzickou výkonnost a pomoci při regeneraci po náročných trénincích. Kofein v guaraně zvyšuje hladinu adrenalinu, což vede k vyššímu výkonu během dané sportovní aktivity.

Jak užívat guaranu

Guarana je dostupná v různých formách, včetně prášku, kapslí, energetických nápojů a čajů. Je důležité dodržovat doporučené dávkování, protože nadměrná konzumace kofeinu může vést k nežádoucím účinkům, jako je nespavost, nervozita a zvýšený krevní tlak.

Doporučené dávkování

Obecně se doporučuje nepřekračovat dávku 400 mg kofeinu denně. To platí hlavně pro dospělého člověka. Mladší osoby by měli příjem kofeinu zcela vynechat, případně vše konzultovat s lékařem. Dávka odpovídá přibližně jedné až dvěma lžičkám guaranového prášku. Při prvním užívání je vhodné začít s menší dávkou, aby se zjistilo, jak tělo na guaranový kofein reaguje.

Možné vedlejší účinky

Ačkoli má guarana mnoho pozitivních účinků, obsahuje vysoké množství kofeinu, což může vyvolat několik vedlejších účinků, zejména u osob citlivých na stimulanty. Mezi běžné vedlejší účinky patří nespavost, nervozita, zvýšený srdeční tep, žaludeční podráždění, úzkost a zvýšený krevní tlak. V některých případech může dojít k závislosti na kofeinu, což vede k bolestem hlavy, podrážděnosti a dalším příznakům při snížení jeho užívání. Kvůli těmto potenciálním účinkům je důležité užívat guaranu s opatrností a v množstvích doporučených výrobcem nebo zdravotnickým odborníkem.

Pokud máte jakékoli zdravotní problémy nebo užíváte léky, je vhodné konzultovat užívání guarany s lékařem.

Guarana v tradiční medicíně

V tradiční medicíně jihoamerických indiánů byla guarana používána nejen jako stimulant, ale také jako léčivý prostředek při různých onemocněních. Například se věřilo, že guarana pomáhá při horečce, bolestech hlavy a střevních potížích. Moderní věda potvrzuje některé z těchto tradičních použití, zejména její pozitivní účinky na kognitivní funkce a trávení.

Guarana a současná věda

V posledních letech se guarana stala předmětem mnoha vědeckých studií, které zkoumají její zdravotní benefity a potenciální rizika. Výsledky těchto studií naznačují, že guarana může mít řadu pozitivních účinků na lidské zdraví, a to zejména díky vysokému obsahu kofeinu a antioxidantů. Nicméně je stále potřeba dalšího výzkumu k plnému pochopení všech jejích účinků.

Guarana jako přírodní antidepresivum

Některé studie naznačují, že guarana může mít antidepresivní účinky. Kofein a další aktivní složky v guaraně stimulují produkci neurotransmiterů, jako je serotonin a dopamin, které jsou zodpovědné za pocity štěstí a pohody. Pravidelná konzumace guarany může tedy přispět k lepší náladě a celkovému psychickému zdraví.

Účinky guarany jsou velmi rozsáhlé a mohou přinést mnoho výhod pro zdraví i vitalitu. Od zvýšení energie a výkonnosti, přes podporu kognitivních funkcí a metabolismu, až po její antioxidační vlastnosti a pozitivní vliv na trávení. Přesto je důležité užívat guaranu s mírou a být si vědom možných vedlejších účinků, zejména pokud máte zdravotní problémy nebo užíváte léky. Při správném užívání může být guarana cenným doplňkem vaší stravy a přispět tak k lepšímu zdraví a životní pohodě.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist