facebook
Akce! Ke každým 3 koupeným tyčinkám Bombus Crunchy Protein získáte 1 tyčinku Crunchy Protein zdarma!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak se jí dračí ovoce a proč ho zařadit do jídelníčku

Dračí ovoce, známé také jako pitaya,pitahaya či pitája, je exotické ovoce, které si získává stále větší popularitu díky svému unikátnímu vzhledu a mnoha zdravotním benefitům. Toto ovoce okouzluje nejen svým vzezřením, ale překvapí i svou chutí a výživovými hodnotami. Pojďme se tedy podívat na nutriční hodnoty dračího ovoce a zjistit, jak jíst dračí ovoce a co vše nám může nabídnout.

Co je dračí ovoce?

Dračí ovoce pochází z kaktusu rodu Hylocereus, který je rozšířený zejména v oblastech Střední a Jižní Ameriky. Existují tři hlavní druhy dračího ovoce: červené s bílou dužinou, červené s červenou dužinou a žluté s bílou dužinou. Všechna tato ovoce mají společnou charakteristickou šupinatou kůru, která připomíná dračí šupiny.

Každý druh dračího ovoce má své specifické chuťové vlastnosti a vzhled. Červené s bílou dužinou je nejběžnější a jeho chuť je často popisována jako mírně sladká s osvěžujícím nádechem. Červené s červenou dužinou je sladší a má intenzivnější barvu, což z něj činí oblíbenou ingredienci pro různé kulinářské kreace. Žluté s bílou dužinou je nejméně běžné, ale jeho sladkost a aroma jsou velmi uznávané.

Nutriční hodnoty a zdravotní benefity

Dračí ovoce je bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, které podporují celkové zdraví. Obsahuje vitamín C, B1, B2, B3 a také minerály jako železo, vápník a fosfor. Antioxidanty obsažené v dračím ovoci pomáhají chránit tělo před volnými radikály a tím snižují riziko vzniku chronických onemocnění.

Podpora trávení je jedním z hlavních benefitů konzumace dračího ovoce. Vysoký obsah vlákniny napomáhá zdravému trávení a předchází zácpě. Dále posiluje imunitní systém díky vysokému obsahu vitamínu C, který tělu pomáhá bojovat s infekcemi. Dračí ovoce také podporuje zdraví srdce díky obsahu omega-3 a omega-9 mastných kyselin, které snižují hladinu cholesterolu. Vysoký obsah vody v dračím ovoci pomáhá udržovat tělo hydratované, což je zvláště důležité v horkých letních měsících.

Další významnou výhodou dračího ovoce je jeho nízký obsah kalorií, což z něj činí ideální součást dietního jídelníčku. Kombinace nízké kalorické hodnoty a vysokého obsahu vlákniny také přispívá k pocitu sytosti, což může pomoci při snižování hmotnosti.

Jak jíst dračí ovoce?

Jednou z nejběžnějších otázek, kterou si lidé často kladou, je jak jíst dračí ovoce. A odpověď je překvapivě jednoduchá. Nejprve ovoce důkladně omyjte, abyste odstranili případné nečistoty z jeho povrchu. Poté ovoce rozkrojte napůl podélně. Dužina uvnitř ovoce je měkká a šťavnatá, takže ji můžete snadno vyjíst lžičkou přímo z kůry nebo kůru postupně s pomocí nože odstranit a dužinu nakrájet.

Dužinu můžete nakrájet na kostky a přidat do ovocných salátů, smoothie nebo jako ozdobu na dorty a jiné dezerty. Dračí ovoce můžete také zmrazit a vytvořit z něj osvěžující sorbet nebo přidat do zmrzliny.

Když už mluvíme o kreativních způsobech, jak si toto ovoce vychutnat, zvažte například rozmixování dračího ovoce s banánem a kokosovým mlékem pro lahodné smoothie bowl. Tato směs může být ozdobena čerstvým ovocem, granolou a semínky. Pokud dáváte přednost něčemu svěžímu, zkuste kombinaci kostek dračího ovoce s ananasem, mangem a kiwi, kterou lze doplnit trochou limetkové šťávy a máty.

Pokud máte rádi džemy, dračí ovoce lze také vařit s cukrem a citronovou šťávou, dokud nezískáte konzistenci džemu. Tento džem je skvělý na chleba nebo jako přísada do jogurtu. Osvěžující nápoj z dračího ovoce lze připravit rozmixováním dračího ovoce s vodou, citronovou šťávou a trochou medu. Tento nápoj je ideální pro horké letní dny.

Jak se jí dračí ovoce v různých kulturách

Dračí ovoce je populární nejen v zemích svého původu, tedy Mexiku, Střední Americe a Karibksé oblasti, ale také v Asii, kde je často součástí tradičních pokrmů. V Thajsku se dračí ovoce často podává jako součást snídaně spolu s dalšími exotickými plody. V Číně je dračí ovoce považováno za symbol prosperity a často se podává během svátečních oslav.

V Mexiku, odkud dračí ovoce pochází, se často konzumuje čerstvé a jednoduše nakrájené na kostky. V těchto kulturách je dračí ovoce často považováno za delikatesu a je součástí mnoha slavnostních jídel. Přestože je ceněno především pro svůj vzhled a chuť, jeho zdravotní benefity jsou neméně důležité a oceňované po celém světě.

Dračí ovoce si také našlo cestu do moderní gastronomie, kde se používá k vytváření inovativních pokrmů a nápojů. Například v Japonsku se přidává do sushi, kde jeho sladkost a křehká textura skvěle kontrastují s ostatními ingrediencemi. V Austrálii je oblíbené jako přísada do exotických koktejlů a džusů.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist